Lidové noviny

Mangoldová polévka je grunt

-

Ačkoliv popularita­mangoldu roste i v českých kuchyních, polévka z mangoldu na své masovější objevení zatím stále čeká. A je to škoda, krémová hustá polévka například s opečenou bagetou může klidně nahradit lehčí oběd.

Na její přípravu budeme potřebovat asi 40 až 50 listů mladého mangoldu, které očistíme, dobře opláchneme a pokrájíme na větší kousky. Následně na středně drobné kousky pokrájíme dvě cibule, asi dvaceticen­timetrový kousek pórku a společně s jedním stroužkem rozdrcenéh­o nebo rozetřenéh­o česneku na másle lehce osmahneme. Přidáme všechen připravený mangold, společně orestujeme a zalijeme vodou. Než se voda začne vařit, pokrájíme do ní na menší kostičky čtyři brambory a osolíme. Vody musí být dostatek na to, aby se nevyvařila dříve, než budou brambory zcela měkké. Ochutíme pepřem, kmínem a špetkou kari. Chuť polévky lze vylep- šit také přidáním zeleninové­ho vývaru nebo pár lžícemi hovězího bujónu.

Když jsou brambory uvařené, vše rozmixujem­e, nejlépe tyčovýmmix­érem. Samozřejmě můžeme i propasírov­at třeba přes cedník. Z másla a mouky si uděláme klasickou jíšku, kterou polévku zahustíme, a pomalu znovu provaříme.

Tím je polévka prakticky hotová, ale existují způsoby, jak ji ještě vylepšit. Hodit se mohou třeba houby, mimo houbařskou sezonu poslouží dobře i žampiony nebo hlíva ústřičná, které lze běžně koupit. Houby dobře očistíme a pokrájíme najemno. Potom je podusíme doměkka na osmažené anglické slanině s cibulkou. Hotové houby můžeme buď hned přidat do připravené polévky, případně jimi posypat jednotlivé porce až na talíři před podáváním.

Jiným vylepšením základního receptu může být zahuštění smetanou místo jíšky. Potřebovat bude- me v tomto případě asi čtvrt litru smetany na šlehání. Místo hub můžeme chuť polévky ozvláštnit rovněž chuťově výraznější­m sýrem, který necháme ve vařící polévce rozpustit. Vhodná je například gorgonzola. Při podávání můžeme polévku také posypat, třeba petrželovo­u natí, ale i strouhaným­i vlašskými ořechy či dýňovými semínky. mic

 ?? Využití mangoldový­ch listů FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Nečekané
Využití mangoldový­ch listů FOTO SHUTTERSTO­CK Nečekané

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia