Lidové noviny

Děkuji Bohu, že nám nalosovali Spartu

- DAVID ČERMÁK

Korupčník, chvástal, násilník, blázen, rasista... S Gigi Becalim, šéfem fotbalové Steauy Bukurešť, se táhne nepěkná pověst. Dnes ve 20.00 jeho tým hraje na Spartě 3. předkolo Ligy mistrů.

PRAHA Večer si na sebe vezme drahý oblek, naleští boty a usedne do lóže na Letné, odkud bude sledovat první dějství boje o milionářsk­ou Ligu mistrů. Věřte, že to pro něj bude opojný pocit.

Ještě před rokem a půl totiž George „Gigi“Becali, prezident fotbalové Steauy Bukurešť, sedával úplně jinde – v cele v rumunské věznici Poarta Alba.

Až tam ho dostala zběsilá touha po bohatství a moci. Za machinace s pozemky v devadesátý­ch letech, kterými připravil stát o osmnáct milionů korun, si odkroutil dva roky.

Když se před ním brány věznice konečně otevřely, ujišťoval: „Jsem jiný člověk, opravdu. Úplně jsem se změnil, už mě zajímá jen Bůh.“

K tomu, aby se odřízl od minulosti, měl pádný důvod. Nebo spíš – mnoho pádných důvodů.

Často dělal a říkal šílené věci, které pohoršoval­y a urážely, ale také z něj udělaly jednu z největších rumunských celebrit a snadné sousto pro média.

Na veřejnosti běžně mluvil sprostě, nadával novinářům a vlastně komukoli, kdo šel proti němu.

Reportérov­i, který se ho snažil usvědčit z majetkovýc­h podvodů, vyhrožoval zastřelení­m. Jiného, který si z něj dělal legraci v satirické televizní show, polil vodou a plival na něj. Při hádce s šéfem rumunského fotbalovéh­o svazu dokonce došlo na pěsti.

Když se nechtěl do rvačky pustit sám, býval zvyklý povolat na pomoc několik svých bodyguardů. Ti na Becaliho příkaz klidně násilím odtáhli z mixzóny novinářku, která mu pokládala nepříjemné dotazy.

Když před sedmi lety dopadl partičku, o které se domníval, že mu ukradla jeho oblíbený mercedes, nechal její členy zavřít do kufru auta a pak na ně mířil nabitou zbraní. Podezření se nepotvrdil­o a Becali na pár dní skončil ve vazbě.

Mnohokrát už čelil obvinění z rasismu a homofobie. Na týmové oslavě se třeba pustil do diskžokeje, který hrál písně od skupiny Queen: nelíbilo se mu, že její frontman Freddie Mercury se otevřeně hlásil k homosexual­itě.

„Proč tady v Rumunsku máme tolik gayů? Klidně dám pět milionů dolarů za referendum, abychom se jich zbavili,“vypálil jednou.

Když vstoupil do politiky a ohlásil kandidatur­u na prezidenta, šokoval ještě víc: „Vytvořím pro gaye a lesby samostatné čtvrti, aby tam zůstali a nechali nás na pokoji.“

Několikrát zdůraznil, že ve Steaue by žádného homosexuál­a nestrpěl, brání se i angažování černošskýc­h hráčů. Příchod Francouze Florenta Sinamy–Pongolleho před pěti lety stopl právě proto, že byl „sice křesťan, ale příliš tmavý“.

Náboženstv­í hraje v Becaliho životě důležitou roli, tvrdí, že je ortodoxním křesťanem. Dokonce mu doma na zdi visí kopie slavného Da Vinciho obrazu Poslední večeře, na kterém je sám znázorněn jako Ježíš a hráči Steauy spolu s trenérem představuj­í dvanáct apoštolů.

Pokud jej víra k něčemu vede, pak rozhodně ne ke střídmosti nebo skromnosti. Rád se obléká okázale a zřejmě mu dělá problém setkávat se s lidmi, kteří v porovnání s ním za oblečení tolik neutrácejí.

„Jeho boty stojí 200 eur, moje 4000. Jak bych s ním mohl sedět u jednoho stolu?“tázal se před setkáním s Henniem Henrichsem, prezidente­m Ajaxu Amsterdam.

Dokonce si ze stejného důvodu dovolil rýpnout i do Romana Abramoviče, bohatého majitele Chelsea. „Jen ať si se mnou porov- ná oblečení. Uvidíme, kdo z nás má dražší oblek,“chvástal se.

Steaue se pod Becaliho vládou daří střídavě. Slavila tituly, postup do semifinále poháru UEFA i do skupiny Ligy mistrů, ale zažila i horší časy. Kvůli sporu s ministerst­vem obrany musela změnit logo a jednu dobu dokonce nesměla používat ani název klubu. V minulé sezoně skončila druhá, pět bodů za Astrou Giurgiu.

Kolem Becaliho po návratu z vězení trochu ubylo kontroverz­í, ale prořízlou pusu má dál.

„Děkuji Bohu, že nám nalosovali Spartu,“neschováva­l se za diplomatic­ká vyjádření poté, co se dozvěděl jméno soupeře. „Můžeme ji vyřadit. A do dvou let chci porazit i Real nebo Barcelonu.“

Vydrží mu nadšení i po dnešním večeru?

Vzájemná bilance: Sparta si se Steauou zahrála v PMEZ v ročníku 1988/89 (2:2, 1:5).

Plzeň vs. Karabach Dnes od 20.15 (vysílá ČT sport)

Rozhodčí: Stavrev – Kirovski, Kostadinov (všichni Mak.).

Pravděpodo­bné sestavy: Plzeň: Kozáčik – Matějů, Baránek, Hubník, Limberský – Hrošovský, Hořava – Petržela, Kolář, Kovařík – Ďuriš Karabach: Sehič – Medveděv, Hüsejnov, Sadygov, Agolli – Dani Quintana, Míchel, Garajev, Richard Almeida, Muarem – Reynaldo

Zajímavost: Karabach získal poslední tři ázerbájdžá­nské tituly, Plzeň poslední dva české.

Vzájemná bilance: Celky se potkaly před dvěma roky v přípravě, Karabach vyhrál 3:1.

 ?? Loni Becaliho Steaua ovládla rumunskou ligu a podnikatel slavil s fotbalisty přímo na hřišti. Letos jeho celek skončil druhý. FOTO PROFIMEDIA ?? „Titul je můj.“
Loni Becaliho Steaua ovládla rumunskou ligu a podnikatel slavil s fotbalisty přímo na hřišti. Letos jeho celek skončil druhý. FOTO PROFIMEDIA „Titul je můj.“
 ?? Gigi Becali FOTO PROFIMEDIA ??
Gigi Becali FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia