Lidové noviny

Podmínky MOV tíží jen třináct Rusů

- MIROSLAV NĚMÝ

PRAHA John Rudd je britský plavecký trenér – a pesimista. „Nepřekvapi­lo by mě, kdyby Julija Jefimovová nakonec startovala v Riu. Mezinárodn­í plavecká federace se totiž může do celého procesu zapojit. Ale rád bych jí věřil; tohle je pro ni příležitos­t, jak najít sebe samu,“řekl Rudd pro BBC.

Mistryně světa Jefimovová je jednou zmála dohledatel­ných Rusek, kterých se týká (ne)verdikt Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru.

Pro jistotu si jej připomeňme: ani monstrózní dopingový skandál nepřišel MOV jako dostatečný důvod pro vyloučení celé vý- pravy. Rozhodnutí nechal na jednotlivý­ch sportovníc­h federacích s podmínkou, že do Ria nedostane akreditaci nikdo s dopingovou minulostí.

Třeba Jefimovová. Teoreticky na hry nesmí, Rudd se obává opaku.

Celkem má být podle šéfa ruských olympionik­ů takových případů třináct. Tihle jsou mezi nimi: vzpěračka Taťjana Kaširinová, stříbrná z Londýna, cyklistka Olga Zabelinská a její kolega Ilnur Zakarin, hvězdička ruské cyklistiky a vítěz letošní 17. etapy Tour de France; Zakarin si v roce 2009 odpykal dvouletý trest za užívání anabolické­ho steroidu. Pak se nabízejí další plavkyně – Natalija Lovcovová – a veslařka Anastasja Karabelšči­kovová. Třináct lidí. Moc, či málo? Hned po nedělním verdiktu už některé sportovní organizace uvedly, že ve vlastních řadách škrtat nebudou. Jezdectví posvětilo účast pětičlenné­ho ruského týmu a jeho šéf Ingmar De Vos řekl: „Nemáme žádné důkazy o tom, že by tyto praktiky pronikly do našeho sportu.“Totéž platí pro Mezinárodn­í tenisovou federaci. „Nikdo z nich se neobjevil vMcLarenov­ě zprávě,“napsala. U všech Rusů počítá se startem na olympiádě také judo. Z možného masivního boje proti dopingu se tak stává záležitost jednotlivc­ů.

Ruská výprava čítá 321 zástup- ců, z nichž by měla zmizet osudná třináctka. Smůlu mají jen atleti a vzpěrači a množí se pochyby nad (ne)systémovos­tí rozsudku. Proč musí čistá Jelena Isinbajevo­vá zůstat u televize, zatímco čistí tenisté nikoli? Proč princip presumpce viny – tedy zákaz startu všem, kdož dříve zhřešili – platí pro Rusy, zatímco napravený hříšník Justin Gatlin za USA běžet může?

„Mohli jsme se dočkat opravdu silného poselství, ale nekoná se. Není fér, že to MOV nechal na jednotlivý­ch sportech,“napsala na Twitter maratonská legenda Paula Radcliffov­á. A plavecký kouč Rudd doplnil: „Za padesát nebo sto let by si lidé říkali: Pamatuješ na rok 2016, kdy byl sport prohnilý, oni udělali zásadní řez, Rusové dostali stopku a o čtyři roky později v Tokiu byl sport úplně jiný? Tohle je promarněná příležitos­t. Doufám, že ne poslední.“

Marné jsou jejich stesky. Seznam Rusů, kteří do Ria nesmějí, je kratičký. Většina zatím prošla.

A nejspíš také projde.

Zástupci tenisu, jezdectví i juda ukázali otevřenou náruč, v těchto sportech mohou do Ria všichni Rusové. Smůlu bude mít asi jen třináct jednotlivc­ů.

 ?? Plavkyně Julija Jefimovová nesplňuje podmínky. FOTO REUTERS ?? Bude chybět?
Plavkyně Julija Jefimovová nesplňuje podmínky. FOTO REUTERS Bude chybět?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia