Lidové noviny

Když hlučná Tour de France ztichne

-

Narodila se už před 113 lety. Ale každý rok je jiná. Jak jsem viděl letošní Tour?

me předat co nejvíc emocí, podněcovat jejich představiv­ost,“vykládá mi Luis Alfredo Castro, který objel už pětadvacet ročníků Tour. S kolegou Franciskem Lechugou sedí na asfaltu za cílem a navzájem si předávají mikrofon, zatímco ten druhý nabírá dech.

„Před reportáží provádím dechová cvičení jako zpěváci,“říká Castro. Tu a tam reportáž přeruší a z bloku sami předčítají do mikrofonu reklamy. „To proto, že cestu sem nám zaplatilo šest firem.“

Pantano vyhrává etapu a u pódia mu zazvoní telefon. Volá kolumbijsk­ý prezident, chce pogratulov­at. Vítěz dne dojatě odpovídá.

Na Tour, té tiché i hlučné, jde o emoce, o vášeň, o utrpení, o euforii. „Nikdy nevíte, co na vás vrhne,“říká Chris Froome. Na Juliana Alaphilipp­a vrhne poryv větru o síle 42 km/hod., který ho při časovce smýkne na skálu.

Bolest i vášeň se naopak snoubí v příběhu Pierra Rollanda. Jeho kolegové se domnívají, že jede se zlomenou rukou, on tvrdošíjně odmítá jít na rentgen, protože: „Já nechci vědět, jestli je zlomená.“V úniku útočí na prvenství v 19. etapě, jenže místo toho se po pádu klouže jeho tělo z asfaltu až mezi kravský trus, což komentuje slovy: „Od snu na galeje za desetinu vteřiny.“

Za cílem se sklesle opírá o řídítka, dres potrhaný, krev všude možně, ruka i bok zafačované. Ale dojel! „Jediné, co musíte po takovém pádu udělat, je šlapat dál.“

A co myslíte, že udělá další den? Je v úniku znovu. Nikdo není na Tour nezranitel­ný. Snad jedině Chuck Norris... ... a Peter Sagan. Roman Kreuziger o něm vykládá, že je zvíře. Rafal Majka soudí, že je to stroj. A jeho velká fanynka Ginevra Gargantini­ová v sobotu na Twitter píše: „Sagan je bůh. Copak by někdo jiný v zeleném trikotu tahal v úniku tak zaníceně pro svého týmového kolegu?“

Ale on je i ten Sagan nakonec přece jen člověk. Což Slovák dokáže, když jej v etapě na Emosson přepadne nutkání a z trati zabočí do karavanu fanoušků.

Tour, to je zároveň chaos. Musí být. Sice organizova­ný, přesto chaos. Ubytování v jejím okolí často nebývá k mání už v dubnu. A i když ho máte objednané a potvrzené jako my vMontpelli­eru, recepční vám přesto může říci: „Už pokoje nemám. Booking.com nám sem pořád ně- koho nasmlouváv­al, a my už přitom dávno byli plní.“

Tour, hlavně v posledním týdnu, je i ruskou ruletou. Alespoň Tejay van Garderen z týmu BMC to tvrdí. Na koho to padne? Kdo selže? Kdo se na samém konci uvaří? Van Garderen a Mollema mezi nimi budou. I Fabio Aru, vítěz Vuelty, bude s obličejem zkřiveným bolestí marně toužit po „Energii pro budoucnost“, jak ji propaguje reklama na autobusech jeho týmu Astana.

A comá potom říkat Tony Martin z Etixxu? Jedenadvac­et dnů se trmácí Francií. A v ten úplně poslední musí na kostkách Champs-Elysées vzdát kvůli zranění kolena. „Ach, ty nešťastný chlape,“obejme ho jmenovec v týmu Dan Martin. V Paříži vše končí. Obavy z útoku teroristů střídá mix úlevy a rozjařenos­ti.

Na samém konci voní Tour jinak.

Voní po pizze, která na jezdce čeká u týmových autobusů.

Voní po pivu i šampaňském, které najednou týmoví šéfové vyndávají a všem rozlévají. „Máte, prosím, ještě bidony?“ptá se malý klučina u autobusu Tinkoffu. „Už ne, chlapče. Už žádný nezbyl. Už máme jen šampaňské,“odpovídá mu masér Masanori.

Pozdě večer, v hotelu Hyatt, pak voní Tour už úplně nepatřičně, po drahých parfémech. Vnesly je sem ženy a přítelkyně cyklistů.

Také Matteo Tossato tady má tu svoji. Nejstarší účastník závodu, 42letý veterán, právě absolvoval svůj 34. třítýdenní podnik Grand Tour. A stále nemá dost. Tak tedy zase za rok. „Když na trati trpíte, občas si říkáte: Proč o té Tour každý tolik mluví!“vykládá Dan Martin. „Ale potom s ní dorazíte až do Paříže a její magično vás doslova pohltí.“

Tour, hlavně v posledním týdnu, je i ruskou ruletou. Na koho to padne? Kdo selže?

 ?? Vítěz Chris Froome vybojoval žlutý trikot v sedmé etapě, po níž ho o něj nikdo nedokázal připravil. Lídra nezastavil­o ani bolavé koleno. Všemu podstatném­u i letos přihlížel nejslavněj­ší cyklistick­ý fanoušek Didi Senft v převleku Ďábla. FOTO ČTK/ AP, REUTE ?? Střípky z Tour.
Vítěz Chris Froome vybojoval žlutý trikot v sedmé etapě, po níž ho o něj nikdo nedokázal připravil. Lídra nezastavil­o ani bolavé koleno. Všemu podstatném­u i letos přihlížel nejslavněj­ší cyklistick­ý fanoušek Didi Senft v převleku Ďábla. FOTO ČTK/ AP, REUTE Střípky z Tour.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia