Lidové noviny

Salcburská placka s našinci

- MARTIN ZVĚŘINA

Když jsem minulý týden zmiňoval operní novinky na záznamovýc­hmédiích, opominul jsem „placku“(DVD či blu-ray), která bymohla zajímat příznivce tuzemských interpretů. Universal vydal už v červnu záznam loňské inscenace Figarovy svatby ze Salcburku. V rámci festivalu zde v posledních letech inscenoval­i všechny tři Mozartovy opery na libreta Lorenza da Ponte. Letos je v rámci festivalu mohou diváci vidět všechny, jak se říká na Moravě, zaraz.

REZONANCE

Vraťme se však k loňské Le nozze di Figaro. Titulní roli zpíval Adam Plachetka a Zuzanku ztvárnilaM­artina Janková. Hraběte a hraběnku zpívali Luca Pisaroni a Anett Fritschová. Vídeňské filharmoni­ky řídil izraelský dirigent Dan Ettinger. Režisér Sven-Eric Bechtolf, který je zároveň uměleckým ředitelem festivalu, děj přenesl do dvacátých let minulého století, scéna Alexe Ealese je průřezem venkovským šlechtický­m sídlem, kde divák současně nahlíží do panských komnat v patře i do zázemí a místností služebnict­va dole. Záznam představen­í mohli vidět i diváci ČT art loni v srpnu.

Inscenace i výkony protagonis­tů se setkaly s velmi příznivými recenzemi. Ostatně, kdo se nespokojí s vydáním v „konzervě“, může se do Salcburku vypravit hned, lístky jsou stále k mání. Adama Plachetku sice jako Figara uslyší, ale Martinu Jankovou v letošních srpnových salcburský­ch inscenacíc­h Figarovy svatby nahradila Anna Prohasková. Martina Janková však účinkuje v další mozartovsk­é inscenaci – Cosi fan tutte, kde zpívá Despinu. Na tato festivalov­á představen­í jsou zatím též vstupenky k zakoupení, i když nikoli levně.

Cena vstupenek je samozřejmě nesrovnate­lná s pořizovací cenou nahrávky, ovšem se zážitkem z obého je to podobné. Vidět a slyšet nějaké představen­í naživo je pochopitel­ně nenahradit­elné. V této souvislost­i člověka napadne, jak by asi vypadala ideální mzda konstruova­ná podle operního spotřebníh­o koše. To by se zaměstnava­telé prohnuli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia