Lidové noviny

Obětí útokuse

Útočníci spjatí s Islámským státem zavraždili kněze na severu Francie

- MILAN ROKOS

PAŘÍŽ/PRAHA Teroristé hlásící se k takzvanému Islámskému státu včera ve Francii prolomili další tabu. V normandské­m městečku Saint-Étienne-du-Rouvray vtrhli během dopolední mše do tamního kostela a brutálně zavraždili 86letého kněze Jacquese Hamela.

Dva islamisté, ozbrojení noži, vstoupili do kostela přibližně v 9.40 a zajali pět přítomných – kněze, dvě řádové sestry a dva věřící. „Rychle vešli a obsadili pro- stor. Mluvili arabsky. Viděla jsem nůž. Odešla jsem ve chvíli, kdy začali napadat otce Jacquese. Ani nevím, jestli si mého odchodu všimli,“citoval deník Le Figaro výpověď jedné z jeptišek, která si nepřála být jmenována.

Vraždu si natáčeli

Teroristé poté pátera donutili, aby si klekl, a podřízli mu hrdlo. Svůj zločin si natáčeli. Těžce také zranili další z jeptišek, která včera bojovala o život. Její uniknuvší kolegyně ale zavolala pomoc. Speciální policejní jednotka byla na místě během několika minut a oba džihádisty zastřelila. K útoku se následně prostředni­ctvím své spřízněné agentury Amnak přihlásilo hnutí Islámský stát.

Na místo atentátu dorazili prezident François Hollande, který zároveň zrušil plánovanou dnešní návštěvu Prahy, i ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Hollande zdůraznil, že jde o útok nejen na katolíky, ale i na všechny Francouze. „Je důležité držet při sobě,“řekl. Zmínil také, že Daiš ( ve Francii používaný výraz pro IS) vyhlásil Francii válku a že je třeba s ním bojovat „všemi prostředky“.

Jednoho ze dvou útočníků včera večer úřady identifiko­valy, policie jej měla v záznamech. Podle prokurátor­a byl tajným službám velmi dobře znám. Devatenáct­iletý Francouz Adel K. se totiž loni pokusil odejít bojovat do Sýrie. V květnu 2015 byl ale zatčen v Ženevě poté, co byl vyhoštěn z Turecka. Do Sýrie se pokoušel proniknout nejdřív přes Mnichov, poté přes Ženevu. Ve Švýcarsku byl několik dní uvězněn, poté vydán do Francie. Tam byl souzen za účast v teroristic­ké skupině, soud ho ale pustil a nařídil mu nosit elektronic­ký sledovací náramek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia