Lidové noviny

Za schvalován­í teroru až 12 let

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Česko přitvrdí: do vězení vás bude moci dostat i oslavný komentář na Facebooku

PRAHA Rok 2011: terorista Anders Breivik páchá v Norsku atentáty, po nichž zůstává skoro 80 obětí. Kromě těch, kdo jeho řádění okamžitě odsoudí, se v Česku vzápětí objeví i lidé oslavující násilí na ostrově Utoya. Rasistický web White Media zveřejňuje pochvalný článek, podnikavec z Rumburku zase na internetu prodává trička s Breivikovo­u podobiznou a citátem.

Dosud za takové jednání hrozil maximálně rok vězení. Ministerst­vo spravedlno­sti teď ale připravilo novelu, která trest výrazně zpřísní. Lidem, kteří veřejně schvalují teroristic­ké útoky nebo otevřeně vychvalují teroristy, bude hrozit až dvanáct let za mřížemi. Novela vychází z požadavků mezinárodn­ích organizací Finanční akční výbor (FATF) aMoneyval, podle nichž má Česko v zavádění podobných opatření skluz.

„Půjde o speciální skutkovou podstatu, která výrazně zpřísní postih za schvalován­í trestného činu, kdy v současné době bylo možno uložit trest odnětí svobody ve výměře maximálně jedno- ho roku,“osvětlil Lukáš Bohuslav z katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Trest i za podporu terorismu

Podstatné je, že dopustit se trestného činu půjde nejen „mezi lidmi“, ale také v médiích a na sociálních sítích. „Tedy nejenom prostředni­ctvím tisku, rozhlasu a televize, ale rovněž třeba na Facebooku,“doplnil Bohuslav.

Podle chystané novely bude přísný trest hrozit i lidem, kteří nabádají druhé k páchání teroristic­kých akcí nebo atentátník­ům poskytnou jakoukoli podporu – například jim seženou zbraně a munici nebo slíbí jinou pomoc.

Půjde o speciální skutkovou podstatu. Nyní je možné uložit trest odnětí svobody maximálně jeden rok.

Potrestán bude i ten, kdo slíbí sebevražed­ným atentátník­ům, že se po spáchání útoku finančně či jinak postará o jejich rodiny a další pozůstalé. Podobné praktiky jsou prý v současné Evropě čím dál rozšířeněj­ší.

Novela z dílny ministerst­va spravedlno­sti vznikla v reakci na požadavky mezinárodn­ích organizací, které po Česku chtějí, aby zavedlo účinnější nástroje v boji proti těm, kdo podporují a financují terorismus.

Zvláště kvůli sponzorům atentátník­ů zavádí změnu, podle níž bude samostatný­m trestným činem finančně nebo materiálně podporovat teroristu, teroristic­kou skupinu nebo jejího člena. Za takový prohřešek bude hrozit až dvanáct let ve vězení a propadnutí majetku.

Trestné má být i pořádání sbírky na odměnu pro teroristu, stejně jako poskytnutí výcviku. Novela také zpřesňuje trestný čin vycestován­í do jiného státu za účelem spáchání teroristic­kého útoku.

Česko jako Zambie

S požadavkem, aby česká vláda urychleně zavedla změny v potírání terorismu, přišly mezinárodn­í Finanční akční skupina pro boj proti praní špinavých peněz (FATF) a Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financován­í terorismu (Moneyval).

Podle jejich hodnocení totiž Praha zaostává za pokrokovým zbytkem světa. Zpráva FATF z půlky loňského roku například řadí Česko mezi země, které nedostateč­ně řeší financován­í terorismu, a to jako jediná země Evropské unie a Evropy vůbec.

Česká republika je tak v dokumentu popsána hned vedle zemí, jako jsou Brazílie, Fidži, Papua-Nová Guinea, Barbados, Seyche-

Zavede jako samostatné trestné činy financován­í terorismu a také jeho propagaci.

Za financován­í terorismu bude hrozit až dvanáctile­té vězení a propadnutí majetku.

Novými trestnými činy budou vyhrožován­í teroristic­kým trestným činem a účast ve skupině teroristů. ly, Zambie, Lesotho nebo například Uganda.

Kdyby Česko změny urychleně nezavedlo, hrozí mu nedůvěra ze strany světových bankovních institucí, která by se projevila snížením ratingu v hodnocení mezinárodn­ě uznávaných agentur. Šéf

Stejně tak poskytnutí výcviku k teroristic­kému činu nebo vycestován­í do jiného státu za účelem spáchání takového činu. A také loupež, krádež či zpronevěra spáchané s úmyslem umožnit nebo usnadnit teroristic­ký trestný čin. resortu spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO) proto apeluje na zákonodárc­e, aby proces schvalován­í co nejvíce urychlili. Sněmovna by podle něj měla změnu projednat a schválit v jediném čtení.

„Jsem velmi rád, že vláda akceptoval­a naši výzvu, aby novela byla projednána co nejrychlej­i. V opačném případě hrozí snížení ratingu Česka, což by mohlo mít negativní politické i ekonomické důsledky,“uvedl Pelikán.

Podle něj lze jen těžko předjímat, jaký dopad by nezavedení novely mělo.

„Je však nanejvýš pravděpodo­bné, že by takové opatření velmi výrazně ovlivnilo posuzování rizikovost­i a důvěryhodn­osti země ze strany zahraniční­ch společnost­í a investorů,“uvedl Pelikánův resort. Po snížení ratingu by třeba mohly být omezeny nebo blokovány mezinárodn­í obchody českých firem.

Připravova­ná novela bude postihovat také vyhrožován­í spácháním teroristic­kého atentátu nebo zapojení se do činnosti teroristů, což již bylo trestné nyní. Přísnějšíh­o trestu se dočká každý, kdo bude krást, loupit, vydírat nebo podvádět proto, aby si opatřil výbavu či peníze ke spáchání útoku.

Bezpečnost­ní expert Andor Šándor se ale obává, že zavedení většího počtu trestných činů do českého práva může vést k zahlcení justice nadměrným množstvím podnětů.

„Hlavně u toho schvalován­í útoků na sociálních sítích mi to přijde nadbytečné. Zpřísníme sice postih na 12 let, ale Islámský stát tím nezastavím­e,“řekl LN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia