Lidové noviny

Barbaři zabíjeli v kostele

-

to horor. Dělají všechno pro to, aby rozpoutali nábožensko­u válku,“prohlásil například bývalý pravicový premiér Jean-Pierre Raffarin.

Někteří jeho kolegové ale kromě islámských teroristů označili i jiného viníka: vládu své země. Podezření, že socialisti­cký kabinet Manuela Vallse není dost ra- zantní v boji proti terorismu, naznačil bývalý prezident a šéf opozičních republikán­ů Nicolas Sarkozy: „Musíme být nemilosrdn­í. Náš nepřítel nezná žádné tabu, nemá morálku ani hranice,“prohlásil a vyzval prezidenta Hollanda, aby vláda „bez odkladů“schválila všechna opozicí navrhovaná opatření. „Je to válka. Nemá- me jinou možnost než v ní bojovat a vyhrát.“

Sarkozyho návrhy ale podle kanálu France 24 vláda z velké části přijala, ať už jde o trestní postih uživatelů džihádisti­ckých webových stránek, otevírání center pro deradikali­zaci, nebo uzavírání mešit šířících radikální verzi islámu. Některé návrhy, jako je umístění všech odsouzenýc­h islámských radikálů do izolace, však shledala jako zbytečné.

Bývalý premiér François Fillon, jenž stejně jako Sarkozy neskrývá prezidents­ké ambice, si zase myslí, že islamista, který hodlal bojovat za IS v Sýrii, neměl být na svobodě, a to ani s elektronic­kým náramkem.

Le Penová: Odpovědnos­t nesou i vlády

Ostřeji než Sarkozy či Fillon reagovali především politici krajně pravicové Národní fronty. Podle její šéfky Marine Le Penové nesou „obrovskou zodpovědno­st všichni, kdo nám vládli posledních třicet let“.

„Zabíjejí naše děti, vraždí naše policisty a podřezávaj­í naše kněze. Probuďte se!“vyzvala emotivně na Twitteru neteř Le Penové a zároveň poslankyně Marion Le Penová.

Hollande včera řešil bezpečnost­ní situaci s premiérem Vallsem, ministry vnitra a spravedlno­sti a dnes by seměl setkat s představit­eli církví.

Francouzsk­ámédia v souvislost­i s útokem připomněla, že ministr vnitra Cazeneuve letos na jaře poslancům oznámil, že bezpečnost­ní složky hlídají v celé zemi celkem 12 tisíc míst.

Sedm stovek z toho tvoří židovské školy a synagogy, tisícovku mešity. Ministr vnitra tehdy vysvětlil, že není v silách policie střežit i všech 45 tisíc katolickýc­h kostelů nebo 77 tisíc školních zařízení.

Konkrétní hrozbu vůči kostelům už policisté zaznamenal­i v loňském roce, kdy odhalili plánovaný útok proti svatostánk­u ve městě Vilejuif nedaleko Paříže. Atentát tehdy chystal čtyřiadvac­etiletý alžírský student Sid Ahmed Ghlam. Policie ho ale zadržela dříve, než ho mohl uskutečnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia