Lidové noviny

Sezdal moje rodiče a mě křtil

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Jacques Hamel už by asi nespočítal, kolikrát před ním v kostele stáli nervózní snoubenci ani kolik dětí pokřtil. A už vůbec ne, kolik bohoslužeb ve svém životě celebroval. Církvi sloužil bezmála šedesát let.

Včera zemřel při jedné z nich – dopolední mši v místním kostele městečka Saint-Étienne-du-Rouvray nedaleko Rouenu v Normandii. Města s proslulou katedrálou Notre-Dame. Zavraždil ho jeden z útočníků, kteří před desátou dopoledne vpadli do kostela a zajali několik věřících. Šestaosmde­sátiletému Hamelovi údajně takřka okamžitě podřízli hrdlo.

Život na severu

Otec Hamel se narodil jen pár kilometrů od farnosti, kde posledních déle než třicet let působil. Na svět přišel v roce 1930 v Darnétalu v departemen­tu Seine-Maritime. V osmadvacet­i letech, v roce 1958, byl vysvěcen na kněze. A takřka celý život pracoval na severu Francie.

Za dva roky by oslavil šedesát let „ve službě“, i když už více než deset let pobýval v dů- chodu. Ve „své“farnosti ale i nadále vypomáhal svému nástupci otci Augustovi Moandu-Phuatiovi.

„V mé nepřítomno­sti vykonával službu v kostele,“řekl kněz původem z Konga francouzsk­é stanici RTL. „I přes svůj věk to byl houževnatý kněz. Duchovní mají právo odejít do důchodu v 75 letech, on ale říkal, že chybí kněží. A proto dál sloužil a pokračoval ve své práci,“dodal kněz, který se o tragické události dozvěděl při cestě z dovolené.

Místní imám: Nemohu to pochopit

„Otec je mrtvý, on mě křtil, učil mě katechismu­s... Jsem rozzlobená, šokovaná, smutná,“reagovala na Hamelovu smrt místní obyvatelka Emma Troletová. Na sociálních sítích se ozvala celá řada farníků.

„Oddával moje rodiče a mě pokřtil. Co se to děje?“napsal další obyvatel městečka, které na otce Hamela včera vzpomínalo jako na dobrosrdeč­ného, skromného a vždy ochotného vyslechnou­t a pomoci každému, kdo za ním přišel.

I předseda muslimské regionální rady v Horní Normandii, pod niž spadá mešita v Saint-Étienne-du-Rouvray, uvedl, že ho „skon jeho přítele zděsil“.

„Nemohu to pochopit, všechny naše modlitby nyní směřují ke katolíkům,“řekl imám Mohammed Karabila.

„Byl to člověk, který svůj život věnoval druhým. V mešitě jsme všichni zcela oněměli,“dodal Karabila.

 ?? By za dva roky oslavil šedesát let „ve službě“FOTO REUTERS ?? Otec Hamel
By za dva roky oslavil šedesát let „ve službě“FOTO REUTERS Otec Hamel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia