Lidové noviny

Rázná Paříž, opatrný Berlín

- MILAN ROKOS ROBERT SCHUSTER

PAŘÍŽ/BERLÍN Výjimečný stav, který ve Francii platí od listopadov­ých teroristic­kých útoků v Paříži, prodloužil parlament minulý týden už potřetí. Zato v Německu, kde v posledních dnech zažili sérii násilných útoků, se zatím o podobném opatření neuvažuje. Zkusme si reakci na terorismus v obou zemích porovnat.

Ve Francii už takzvaný výjimečný stav ztrácí punc výjimečnos­ti. Pokud nebude v příštím roce opět prodloužen, platil by déle než 14 měsíců (od 14. listopadu 2015 do 26. ledna 2017). Jeho poslední prodloužen­í přináší přitom podle deníku Le Monde podstatně tvrdší opatření než verze předcházej­ící, schválená i s ohledem na fotbalové Euro a cyklistick­ý závod Tour de France.

Bezpečnost­ním složkám se především vrátila možnost administra­tivních domovních prohlídek, kterých v prvních osmi měsících využily hned v 3594 případech (policejní akce ale vyústila v rozsudek jen u 67 z nich).

Během domovní prohlídky, k níž nepotřebuj­í svolení soudu, mohou policisté podezřeléh­o zadržet na čtyři hodiny, a to i když jde o nezletiléh­o. V prohledáva­ných bytech mají také možnost si libovolně kopírovat počítačová data.

Dalším často využívaným opatřením je, že osoby, které podle vlády představuj­í nebezpečí, se pravidelně musejí hlásit na policii – kabinet k němu přikročil ve více než pěti stovkách případů.

Vláda naopak neschválil­a preventivn­í uvěznění osob označovaný­ch písmenem S, tedy převážně nebezpečný­ch islamistů se záznamy u tajných služeb, o němž se vedla dlouhá diskuse. Premiér Manuel Valls ho odmítl s odůvodnění­m, že by si jím Francie vytvořila „své Guantánamo“.

A právě do této kategorie údajně spadal i jeden ze včerejších útočníků v kostele.

Policie bude také moci náhodně zastavovat automobily a prohlížet zavazadla i bez souhlasu řidičů, stejně jako zakázat manifestac­e, k čemuž ostatně několikrát došlo, například v prosinci během klimatické­ho summitu v Paříži.

Nová zkušenost pro Německo

V Německu se oproti tomu o zavedení výjimečnéh­o stavu nemluví, i když země zažila hned čtyři útoky během jediného týdne.

Zakuklení vojáci v maskáčovýc­h uniformách s neprůstřel­nými vestami a útočnými zbraněmi patřili ke koloritu řady belgických měst, když se země stala letos v březnu cílem teroristic­kého útoku. Při atentátech na bruselském letišti Zaventem a v centru města zahynulo 35 lidí a více než tři stovky jich bylo zraněno. Federální vláda bezprostře­dně poté vyhlásila čtvrtý, nejvyšší stupeň teroristic­kého nebezpečí. Veřejný život v zemi se na několik dní zastavil, školy, muzea a bruselské metro byly uzavřeny. Paralelně k tomu probíhaly v částech belgické

„V Německu zatím oproti Francii nebyl masovější případ teroristic­kého útoku. Ty z posledních dnů byly spíše ojedinělé incidenty, které měli na svědomí jednotlivc­i, a ztráty byly také v řádu jednotlivc­ů,“říká bezpečnost­ní analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity v Brně. Zato Francie už má zkušenost s masovými teroristic­kými útoky, které usmrtily několik desítek lidí. „I od toho se odvíjí reakce,“dodává Kraus.

Zmiňuje také fakt, že němečtí politici se brání označovat podobné akce za terorismus: „Do určité míry je to opodstatně­né. Minimálně v případě muže íránského původu v Mnichově se spíše jedná o takzvaný syndrom aktivního střelce a jeho napojení na teroristic­ké buňky je nulové. Ty ostatní případy se ještě vyšetřují.“

Ve Francii naopak o terorismu mluví politici často ještě dříve, než vyšetřovat­elé odhalí motivaci pachatelů. Bývalý premiér François Fillon dokonce minulý týden prohlásil, že už do jisté míry zažíváme „třetí světovou válku“.

Zatímco ve Francii je tak podle Krause kvůli boji s teroristic­kými organizace­mi či sítěmi potřeba ak- metropole považovaný­ch za hnízda islamistů rozsáhlé zátahy policie a armády s cílem zadržet komplice strůjců bruselskýc­h atentátů.

Nebylo to ale poprvé, co byla jedenáctim­ilionová země ve výjimečném stavu. Armáda a policie byly v pohotovost­i již po útocích v Paříži z 13. listopadu 2015. Belgická vláda okamžitě poté vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení. Důvodem bylo podezření, že uprchlý původce atentátů z Paříže Salah Abdeslam by se mohl zdržovat v Belgii. A tam ho policie nakonec 18. března 2016 skutečně dopadla – čtyři dny před útoky v Bruselu. tivovat prakticky všechny bezpečnost­ní složky státu, v Německu se proti činům jednotlivc­ů dá jen těžko něco dělat: „V tuto chvíli tak můžeme vidět jen posuny v opatřeních na úrovni spolkových zemí,“dodává analytik.

Dva spojenci, ale zároveň dva odlišné přístupy, jak čelit teroristic­kým hrozbám. Zatímco Francouzi neváhají v případě nouze mobilizova­t všechny bezpečnost­ní složky státu, včetně armády, Němci jsou – i kvůli negativním historický­m zkušenoste­m s érou nacismu – opatrnější.

Komunikace vázla

Přesto je ale patrná snaha o lepší koordinaci činnosti bezpečnost­ních složek spolkových zemí. Právě to byla Achillova pata bezpečnost­ního systému, neboť každý ze 16 německých regionů má vlastní policejní aparát, včetně vnitřní rozvědky.

V minulosti tak nebyly výjimkou prodlevy při předávání citlivých informací z jedné země do druhé. Kvůli tomu se například nedařilo přes deset let odhalit souvislost série vražd tureckých majitelů rychlých občerstven­í v různých částech Německa, jež – jak se později ukázalo – měla na svědomí neonacisti­cká teroristic­ká organizace NSU.

Zvláštní roli mezi bezpečnost­ními složkami hrají armády.

Zatímco ve Francii se vojáci používají i na střežení domácích událostí, jako bylo již zmíněné Euro, Němci vnímají armádu jen jako prostředek obrany proti nebezpečí zvnějšku a její použití na domácí půdě zůstává tabu.

„Diskuse, zda by armáda mohla zasahovat i na vnitřním území, je nastavena už dost dlouho – a nejen v Německu. I některé další státy, jako je Rakousko, se už pomalu kloní k tomu, že lze nasadit armádu i pro potřeby vnitřní bezpečnost­i. Já osobně si myslím, že k tomuto kroku postupně dospěje i Německo,“říká analytik Kraus.

To by ale vyžadovalo změnu ústavy, která nasazení armády ve vnitrozemí silně omezuje. S ohledem na negativní dědictví z třicátých let minulého století by byl tento krok hodně problemati­cký.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia