Lidové noviny

Církev: Je to hrůza, ale musíme zůstat stejní

- KATEŘINA SURMANOVÁ MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Teroristé napojení na Islámský stát dosud útočili na světské cíle. Včera poprvé vraždili na církevní půdě, čímž se do páchaného násilí dostala nová symbolika. Útok v redakci týdeníku Charlie Hebdo cílil proti svobodě, v klubu Bataclan proti evropskému stylu zábavy a včerejší obsazení kostela ve francouzsk­ém městě Saint-Etienne-du-Rouvray se zaměřilo na křesťanský étos.

Vatikán a papež ústy mluvčího Federica Lombardiho útok, při němž teroristé v kostele zavraždili šestaosmde­sátiletého faráře, ostře odsoudili. Stejný šok vyjadřují i zástupci české katolické církve.

„Stáváme se svědky nebezpečné­ho precedentu. Kostel jemísto setkání s Pánem, odkazem víry našich otců. Odsuzuji jednání útočníků,“reagoval v prohlášení kardinál Dominik Duka.

František Václav Lobkowicz, ostravsko-opavský biskup, zdůraznil, že každý teroristic­ký čin je hrůzný a zaslouží si příkrý odsudek. „Ukazuje to vše na ‚morální kvalitu‘ teroristů, kteří se nezastaví ani před bezbranným stářím. O úctě k člověku jako takovému už nemůže být ani řeč. Modlím se za oběť útoku, i když jsem přesvědčen, že se zařadil do společenst­ví mučedníků. Zemřel pro svoji víru,“sdělil LN.

Vedle zavražděné­ho faráře drželi dva útočníci jako rukojmí ještě dvě jeptišky a dvojici věřících. Jednu z řádových sester vážně zranili. Druhé řeholnici se podařilo ze svatostánk­u utéct a zavolat policii, která pak teroristy zastřelila.

To, že útočníci zašli ještě dál a hlouběji než při předchozíc­h vražedných útocích, si myslí i plzeňský biskup Tomáš Holub. Považoval by ale za špatné, kdyby Evropa podlehla panice a strachu.

„Protože přesně to mají tyto útoky vyvolat. Správnou reakcí je uvědomit si, že Evropa stojí na hodnotách, jako je svoboda, úcta k jednotlivc­i nebo křesťanstv­í. To je základ obrany, která má smysl a dává naději, že Evropa přežije. Musíme zůstat stejní. Bezpečnost není věc, na kterou může reagovat církev, to je na odbornícíc­h. Církev může mluvit o odvaze a ochotě bránit hodnoty,“sdělil LN.

Duka: Nestačí slova lítosti

Síť katolickýc­h charit se v České republice ujala péče o integraci těch uprchlíků, kteří projdou bezpečnost­ním screeninge­m ministerst­va vnitra a vyhoví podmínkám pro udělení mezinárodn­í ochrany. Pomáhá azylantům se zvládnutím češtiny, sžitím se s novými sousedy a komunikaci s úřady. Kardinál Duka s důrazem na nutnou pomoc bližním přeci jen zmínil i bezpečnost­ní otázku. „V situaci, které čelíme, nestačí jen slova lítosti a semknutost­i, ale je zapotřebí, aby od slov došlo také ke skutečným krokům opravdové obrany a ochrany těch, kteří jsou, slovy Bible, vedeni jak ovce na porážku,“napsal ve vyjádření za české a moravské biskupy.

Šok nad útokem, k němuž se přihlásil Islámský stát, vyjevil i předseda českého Ústředí muslimskýc­h obcí Muneeb Alrawi: „Zaslouží si to největší zavržení. Už to, co se dělo minulý týden v Německu, mi přišlo abnormální. Tato organizace, která je totálně antimuslim­ská a antilidská, se snaží udělat maximum, aby rozpoutala zášť mezi vyznáními.“

„Modlím se za oběť útoku, i když jsem přesvědčen, že se zařadil do společenst­ví mučedníků“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia