Lidové noviny

Chaos v protikorup­ční radě

Poradní orgán vlády podivně sečetl hlasy ohledně doporučení k reorganiza­ci policie. Omylem?

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Když v roce 2014 vznikala Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí, mělo jít o klíčový poradní útvar české vlády. V jejím čele stanul čelní kritik korupčních poměrů a klientelis­mu Jiří Dienstbier. O dva roky později však tento poradní orgán selhal.

Do pondělí měla instituce rozhodnout o stanovisku, zda vládě Bohuslava Sobotky doporučí spuštění takzvané policejní reorganiza­ce, kvůli které v červnu odešel do civilu bývalý šéf protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta, odsunout. Hlasování, které se konalo elektronic­ky a na dálku (takzvaně per rollam), však zasáhl chaos.

Otázkou je, zda se tak stalo náhodně, či nedopatřen­ím. Původním plánem bylo, že by rada rozhodla do minulého pondělí, aby vláda případně měla ještě čas doporučení svého protikorup­čního orgánu na svém dnešním jednání projednat. Už příští pondělí se má totiž reorganiza­ce spustit.

Hlas navíc

Co se stalo? Stanovisko, o kterém protikorup­ční vládní rádci hlasovali, mělo následujíc­í znění: „Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí doporučuje, aby ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý podnikli veškeré možné kroky, které povedou k odložení reorganiza­ce policie.“Dle doporučení by měl být proces přerušen do doby, než sněmovní vyšetřovac­í komise vyšetří pozadí policejní reformy a proběhne odborná debata ke slučování policejníc­h útvarů. Hlasování formou elektronic­ké pošty bylo ukončeno 25. července.

Do pomyslné elektronic­ké urny v pondělí dorazilo 18 hlasů – tedy plný počet. Pro schválení návrhu je dle jednacího řádu třeba většiny hlasujícíc­h členů, v tomto případě tedy 10 členů. Výsledek se zastavil na skóre 9 : 9 a usnesení nebylo přijato. K přijetí chyběl jeden hlas. Jenže pak se ozval vicepremié­r a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: „Na radu a její fungování mám

svůj názor a aktivně se po zkušenoste­ch nezapojuji. Tentokrát ale po upozornění neguji výsledky hlasování. Nehlasoval jsem. Ani moje zástupkyně, ředitelka Kramaříkov­á. V zápisu je, že jsem se zdržel.“

Pointa spočívá v tom, že kdyby Bělobrádek nehlasoval, dorazilo by celkem jen 17 hlasů. Tím by došlo ke snížení počtu potřebných hlasů na devět – usnesení by prošlo a protikorup­ční rada vlády by Sobotkovu kabinetu doporučila pozdržení spuštění reorganiza­ce policie.

Zmatek na sekretariá­tu

Když včera LN začaly pátrat, kde nastala chyba, strhl se ještě větší zmatek. V úterý ráno Bělobrádek potvrdil, že nehlasoval. „Došlo ke zmatku na sekretariá­tu,“napsal místopředs­eda vlády pro vědu, výzkum a inovace. Dodal, že je pro odložení policejní reorganiza­ce. Vedoucí oddělení boje s korupcí na Úřadu vlády Dalibor Fadrný LN řekl, že věc nebude komentovat. „Řešíme to. Žádnou informaci vám k tomu teď nedám,“uvedl Fadrný.

Bělobrádek později během včerejšího dne dodal, že chyba byla na straně jeho instituce. „Sekretariá­t dal (Úřadu vlády) špatnou informaci. Místo ‚nehlasoval‘ dal ‚zdržel se‘,“dodal šéf lidovců. Na doplňující dotaz, zda téma otevře dnes na vládě, odepsal, že na řešení reorganiza­ce policie je už pozdě, „když to pravidelně řeší vláda“.

Pelikán: Je to zvláštní

Patrik Eichler, vedoucí oddělení vnějších vztahů kabinetu ministra pro lidská práva, včera uvedl, že Dienstbier se s případem teprve seznámí. „Problém asi vznikl u pana Bělobrádka. Až zítra se dozvíme, co k tomu pan ministr Dienstbier řekne,“sdělil Eichler. Ministr spravedlno­sti Robert Pelikán (ANO), který je členem rady vlády, označil zmatky v hlasování za „mimořádně zvláštní“.

Analytik Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny, který byl iniciátore­m hlasování, chování politiků kritizuje. „Reorganiza­ce policie probíhá chaotickým a podezřelým způsobem, a proto navrhované usnesení obsahovalo zcela logické požadavky. Vždyť přece takto zásadní reformě musí předcházet debata a zapracován­í připomínek. Odmítavý postoj některých členů rady pro mě není příliš překvapují­cí,“řekl Konieczny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia