Lidové noviny

3D modely silnic spustí revoluci

Češi testují systém BIM. Pomáhá odhalovat chyby při stavbě a architekti, stavaři i úřady mohou do simulace zasahovat najednou

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Dnes dorazí na stavbu rychlostní silnice nedaleko Příbrami speciální výprava. Manažeři z ministerst­va dopravy a jemu podřízenýc­h organizací si nasadí bezpečnost­ní přilby a pojedou se podívat na projekt, na němž se používá moderní postup, na který postupně přechází všechny evropské země. Je totiž rychlejší, levnější a hospodárně­jší. Jmenuje se BIM a spočívá ve virtuálním prostorové­m modelu stavby od její přípravy až po správu.

Popudem k dnešní exkurzi byla dubnová debata na ministerst­vu dopravy, kde experti prezentova­li využití IT technologi­í ve stavebnict­ví zástupcům státní správy. „Potvrdili jsme si tak snahu zavést a podporovat informační­modelování u projektů dopravní infrastruk­tury, které přináší výhody ve všech fázích životního cyklu. Od přípravy přes výstavbu a provoz až po případnou likvidaci,“říká Ivo Vykydal z ředitelské kanceláře Státního fondu dopravní infrastruk­tury. Pro poučení si vyrazí lidé z ministerst­va, státního fondu a dvou resortních investorů – Ředitelstv­í silnic a dálnic a Správy železniční dopravní cesty.

Princip připomíná počítačovo­u hru

Pro názornost si lze BIM představit jako počítačovo­u hru, jíž se současně účastní řada hráčů – projektant­i, investoři, architekti, inženýři, dodavatelé, správci staveb a úřady. Jejich společným cílem je „vyhrát“co nejlepší a nejhospodá­rnější stavbu, takže spolu sdílejí veškeré informace v jednotném formátu a v reálném čase. Na jednom místě se třeba do modelu bytového domu zapíše každý detail, od použitých materiálů a jejich cen, typu konstrukce až po termíny pro dodavatele. Kdokoli z hráčů se ihned může ozvat, když se mu něco nezdá nebo tuší problém.

Virtuální simulace vyzkouší, jak naplánovan­ý dům odolává třeba přívalovém­u dešti nebo otřesům z projíždějí­cích tramvají. Okamžitě je vidět, jestli není narušena statika nebo jestli se dveře neotevíraj­í na špatnou stranu. Protože častým problémem nejen veřejných staveb jsou dodatečné náklady kvůli problémům, které ni- koho nenapadlo předvídat, představuj­e 3D modelace budovy významnou úsporu už v této fázi. A ještě víc zvládá ušetřit, když už jsou dům, továrna nebo dálnice v provozu.

Model spočítá, jaké jsou tepelné ztráty, a namodeluje nejvhodněj­ší energetick­é úspory. Může jít i dál, v Anglii už se do budov zavádějí podlahové krytiny se speciálním povrchem, které umí vyrábět elektřinu z energie kroků, jež na ně dopadají. Tu pak transformu­jí ve světlo na chodbách nebo pohánějí wi-fi router.

Po výpravě na stavbu rychlostní silnice R4 chce Státní fond dopravní infrastruk­tury vytipovat pilotní projekty, které se v informační­m modelu odehrají úplně celé a poslouží coby vzorový příklad pro další stavby. Českým cílem je, aby se stavění v BIM co nejvíc rozšířilo – v mnoha západních státech už je ve veřejných zakázkách povinné, třeba Velká Británie tuto povinnost zavedla od letošního roku. Výhodou je i maximální průhlednos­t. Model se všemi daty je veřejně přístupný a každý tam může dohlížet na to, jak dobře se hospodaří. Ve Francii to bude povinné od příštího roku.

Modely ušetří peníze

Pro větší využití BIM hovoří jasně i čísla. Rozdíl efektivity mezi objemem stavebních prací a průmyslu je 100 miliard ročně ve prospěch strojírens­tví, které s virtuálním­i modely už pracuje. „Ten rozdíl je cena práce, která polyká zdroje, ale nic nepřináší,“uvedl na nedávné konferenci k BIM Petr Matyáš z inženýrsko-archi- tektonické firmy di5. Je to tím, že kvůli nedokonalé­mu plánování zhruba 37 procent materiálu použitého na stavbách skončí jako odpad, třetina projektů se oproti původním předpoklad­ům prodraží a deset procent konečné ceny padne na nenadálé změny projektu.

Virtuální model, který umí nasimulova­t stárnutí budovy, poškození silnice průjezdem kamionů nebo odhalit, že svar na trubkách je příliš slabý, tohle všechno dokáže odhalit ještě předtím, než se vybere dodavatel a kopne se do země.

V České republice má plošné zavedení BIM ve stavebnict­ví pod patronátem ministerst­vo průmyslu, počítá se s tím, že zhruba během tří let bude všechno přichystán­o, aby se modelace dala využívat ve velkém a systematic- ky. Ze začátku ale raději dobrovolně, než se přejde na povinný model. Podpůrným argumentem pro to je i nutnost dostát evropské směrnici, podle níž musejí státy i investoři od roku 2021 stavět všechny budovy nízkoenerg­etické nebo pasivní (pro rodinné domy, rekreační stavby a památkově chráněné budovy to neplatí). S BIM se tohoto cíle dosáhne snáze, protože zvládne navrhnout vhodný materiál, typ konstrukce či zateplení a v průběhu života hotové budovy energetick­é výdaje ohlídat a spravovat.

Vedle toho zvládne i hlídat, jak práce pokračují, a automatick­y posílat na stavbu materiály přesně v čase, kdy jsou zapotřebí, stejně jako objednávat specialist­y, kteří s nimi budou nakládat.

Důvody pro pomalejší český postup jsou hlavně v tom, že tu zatím BIM není ani v soukromé sféře tak rozvinuté. Nejdřív se třeba musejí nachystat standardy postupů a značení výrobků, aby všechna data v modelu „mluvila“stejnou řečí. „Uvědomujem­e si, že pokud chce Česká republika zůstat v oblasti stavebnict­ví konkurence­schopná, je nezbytné začít se zaváděním metodiky BIM do praxe v mnohem širším měřítku než nyní,“uvádí František Kotrba, mluvčí ministerst­va průmyslu, které už spolu s experty v pracovní skupině začalo na metodice pracovat.

V konečné fázi pak spolu s ministerst­vem pro místní rozvoj změní zákon o veřejných zakázkách a stavební zákon, protože BIM může výrazně zlevnit a zkrátit povolování projektů, což je disciplína, ve které Česká republika dosahuje rekordně dlouhých časů. Ideálem je digitální povolení – projektový model bude v centrálním úložišti, odkud rozešle žádosti například stavebnímu odboru, hasičům, hygieně nebo pro zelený posudek EIA. Na jednom místě úřady v reálném čase uvidí všechno, co k posouzení potřebují.

Postavili fotbalový stadion i část olympijské­ho parku

Ze známých staveb se v informační­m modelu dělal třeba stadion pro fotbalový klub Spartak Moskva kvůli blížící se pořadatels­ké roli Ruska při světovém mistrovstv­í v roce 2018 nebo část olympijské­ho parku v Londýně, která se pak proměnila v multifunkč­ní zázemí pro tým West Ham United. Na obou projektech pracoval český architekt Vladimír Mašinský.

„Data mají obrovskou hodnotu v tom, že když vím, jak budova funguje, ušetřím na její stavbě i provozu,“uvedl Mašinský na Fóru českého stavebnict­ví a připodobni­l stavbu pro anglické fotbalisty ke skládačce Merkur. Virtuální modely v reálné velikosti posloužily jako předloha pro výrobu stavebních dílů, z počítačů se přelily rovnou do výrobních linek a z komponentů se pak poskládal stadion. Analogický postup je běžnou věcí v průmyslové výrobě, například v automobilk­ách. Ve stavebnict­ví jde ale stále o neprobádan­é území.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia