Lidové noviny

Přestupky sepisují na strojích

- HANA MAZANCOVÁ

PRAHA Mladí lidé dnes znají psací stroje jen ze starých filmů, muzeí, případně z vyklízení staré půdy. Mají ale ještě jednu možnost. V 21. století poněkud nečekanou.

Psací stroje – a dokonce ty mechanické – mají například i dopravní policisté na Václavském náměstí v Praze. Podle policejní mluvčí se přitom jedná o „běžný prostředek kancelářsk­ého typu“.

Podnikatel a youtuber Mikael Oganesjan se na pražské Národní třídě dostal do konfrontac­e s dopravní policií. Policista, který mu z vozidla odebral registračn­í značky, začal následně o úkonu zpracováva­t úřední záznam.

Dokument sepisoval na mechanické­m psacím stroji, který měl s sebou v autě. A aby mohl vydat kopii záznamu, psal věc dvojitě skrze uhlový papír, známý jako kopírák.

„Tento policista dostal psací stroj nedávno jako odměnu. Zhruba rok zpět psal úřední záznam na Letišti Václava Havla – a psal ho ručně. Z videa je zřejmé, že sám řekl, že jde psát úřeďák na psacím stroji, aby mi udělal radost. Psací stroj jsem totiž viděl na podlaze jejich dodávky a dělal jsem si z toho srandu,“popsal pro server Lidovky.cz sám Oganesjan, který video vyvěsil na svůj kanál a vidělo ho během několika dní zhruba čtvrt milionu lidí.

Policie: Není to neobvyklé

Podle Krajského ředitelstv­í policie hlavního města Prahy však psací stroj ve výbavě policie není nic neobvykléh­o.

„I v dnešní době je psací stroj, nejčastěji elektrický, běžným pracovním prostředke­m kancelářsk­ého typu. Většina administra­tivních záležitost­í sice probíhá elektronic­ky, nicméně v současné po- licejní praxi zůstává nadále celá řada povinných formulářů a hlášení v tištěné podobě. Ta se musí vyplňovat ručně,“uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová.

Přesný údaj, kolik policistů a kteří konkrétně ještě s psacím strojem pracují, ale nesdělila.

Podle Policejníh­o prezidia se psací stroje týkají pouze starších policejníc­h vozů. Ty novější jsou už standardně vybaveny notebookem a tiskárnou.

 ?? Který píše na stroji, vidělo čtvrt milionu lidí FOTO YOUTUBE ?? Video s policistou,
Který píše na stroji, vidělo čtvrt milionu lidí FOTO YOUTUBE Video s policistou,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia