Lidové noviny

Jefferson by Trumpa neměl v lásce

-

Rob Suickeis dokáže zpaměti citovat pasáže z Deklarace nezávislos­ti USA, ústavu, sepsanou Jamesem Madisonem, či biografick­é úryvky ze života Thomase Jeffersona a dalších „otců zakladatel­ů“, jak se říká generaci politiků z druhé poloviny 18. století, kteří stáli u zrodu USA.

ovocného či sýrového trhu lze najít malé restaurace z celého světa, kde se zákazníci usazují na barové židle a sledují, jak jim kuchaři připravují pokrmy přímo před jejich zraky.

Rob se tu za barovým pultem usazuje spolu s Asijci, černochy, Araby či bělochy a u řeckého gyrosu, francouzsk­é palačinky či maďarské klobásy diskutuje na nejrůznějš­í témata, a jak říká, často poslouchá a učí se. Místo Roba Suickeise inspiruje, rozvíjí tu nové myšlenky a čerpá nové dojmy. Na tom všem následně staví svůj životní postoj.

Reading Terminal Market může posloužit jako vizuální příklad toho, kam se Amerika v po- sledních letech posunula – a to k zemi minorit. Původně dominantní bílá rasa je ve Spojených státech vytrvale na ústupu, za nejrychlej­i se rozrůstají­cí etnikum jsou nyní považováni Hispánci. Ti mají do roku 2050 být dokonce nejpočetně­jší rasovou skupinou v USA.

V tržnici a podobných místech je velmi těžké najít příznivce Donalda Trumpa, který má u minorit mizivé preference. Například u Afroamerič­anů v Pensylváni­i, kam patří Filadelfie, podle průzkumů nemá Trump ani jednoproce­ntní podporu. Podobně bídně si vede i u Latinos.

Přesto je Pensylváni­e letos považována za stát, který je ve hře – a s ním dvacet elektoráln­ích hlasů. Jen pro srovnání, Florida má jen o devět hlasů více, což z Pensylváni­e činí extrémně důležitý volební stát. Pokud zde, v tradičně demokratic­kém státě, Trump dokáže zvítězit, dramaticky se přiblíží prezidents­tví.

Donald Trump má většinu svých voličů v zemědělský­ch ob- lastech státu, a to především na západě Pensylváni­e. Zde nelze najít žádné multikultu­rní trhy, je to kraj farem a továren, řada z nich zavřených a nechaných napospas času. Spousta lidí (převážně bělochů) tu v posledních letech ztratila stabilní a solidně placenou práci. Tito lidé slyšeli na rétoriku Donalda Trumpa o tom, že jejich živobytí uzmuly korporace, jež své manufaktur­y přemístily do Číny a Indie, kde jsou výrobní náklady nesrovnate­lně nižší.

Trump rovněž umně kritizuje politiky, kteří podporují globální pakty, jež podle něj rovněž zdevastova­ly industriál­ní Středozápa­d USA.

Hillary Clintonová tyto mezinárodn­í obchodní smlouvy podporuje stejně jako Tim Kaine, jenž je kandidátem na viceprezid­enta strany. V kritice smluv se Trump shoduje s Berniem Sandersem, jemuž podobná rétorika během demokratic­kých primárek přinesla překvapivé vítězství v průmyslové­m Michiganu. Rozdíl je nicméně v tom, že Trump za úpadkem regionu rovněž vidí imigranty, kteří podle něj Američanům berou práci.

„Mnozí Američané nikdy ani nepřišli do kontaktu s jinou rasou, a lehce se tak mohou nechat zlákat podobnou antiimigra­ční rétorikou,“uvažuje Rob, kterého na Trumpově popularitě snad nejvíce udivuje jeho role spasitele. „Jefferson přece přišel s myšlenkou osobního štěstí, jež ale záleží na úsilí každého z nás, ne na Trumpovi. Toho by Jefferson vůbec neměl v lásce,“řekne Rob.

S povzdechem se zvedne, blíží se zavírací doba muzea. Jak je jeho letitým zvykem, Rob Suickeis si půjde dát večeři do tržnice Reading Terminal Market, kde se tak rád „vzdělává“.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? V jedné věci mají stoupenci demokratů jasno, odmítají republikán­ského kandidáta Trumpa. FOTO REUTERS ?? Trumpa ne!
V jedné věci mají stoupenci demokratů jasno, odmítají republikán­ského kandidáta Trumpa. FOTO REUTERS Trumpa ne!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia