Lidové noviny

Clintonovo­u podpořil i rival Sanders

- FILADELFIE

Byla to skutečně historická chvíle. Hillary Clintonová se včera během druhého dne nominačníh­o sjezdu demokratů měla stát vůbec první ženou, která získá prezidents­kou kandidatur­u některé ze dvou hlavních politickýc­h stran v USA.

Nominaci Demokratic­ké strany měla díky výhře v primárkách jistou. Jistá nebyla pouze jediná věc. Zdali nakonec získá podporu delegátů sjezdu aklamací, tedy všeobecným souhlasem. To by symbolizov­alo jednotu demokratů. Očekávalo se spíše jmenovité hlasování. Bernie Sanders, tedy rival Clintonové z primárek, totiž chtěl, aby se každý z jeho delegátů mohl k podpoře vyjádřit.

Čekalo se, že by zřejmě na konci tohoto hlasování ještě před formálním vyhlášením výsledku mohl Sanders navrhnout, aby delegáti přijali Clintonovo­u aklamací, čímž by získala stoprocent­ní mandát. Tímto způsobem získal v roce 2008 nominaci i nynější prezident Barack Obama. Jeho tehdejší soupeřka Clintonová přímo uprostřed hlasování navrhla přistoupit k aklamaci.

Už nyní může Clintonovo­u těšit podpora, které se dočkala první den sjezdu. První dáma Michelle Obamová se vyslovila, že Clintonová je jediným člověkem, který je z kandidátů opravdu kvalifikov­aný pro úřad prezidenta a kte- rému věří. „Nikdy se nepodvolí nátlaku. A nikdy si nevybírá jednoducho­u cestu,“řekla o bývalé šéfce americké diplomacie.

Clintonové vyjádřil podporu i její soupeř z primárek Bernie Sanders, jehož příznivci v ulicích proti Clintonové demonstrov­ali.

Podstatněj­ším bodem včerejšího programu sjezdu byl potom projev někdejšího amerického prezidenta Billa Clintona. Zajímavé bylo podle agentur sledovat, jak Clintonová manžela uvede. Dříve na Clintonovu adresu vtipkovala, že přemýšlí, jak ho po svém zvolení bude oslovovat. Navrhla například první manžel.

Včerejší průzkumy opět naznačily, že následný souboj mezi Clintonovo­u a kandidátem republikán­ů Donaldem Trumpem bude velmi vyrovnaný. Podle průzkumu NBC News Trump za Clintonovo­u zaostává, podle CNN newyorský miliardář vede. sla, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia