Lidové noviny

Bez zábradlí pořád za hubinku?

- JANA MACHALICKÁ

Město Praha v případě svých divadel postupuje vzácně nekoncepčn­ě. V paláci Adria vybírá minimální nájemné od komerčního Divadla Bez zábradlí, zatímco za tradiční městské scény sídlící v soukromých domech platí nesrovnate­lně vyšší nájmy. Divadlu Bez zábradlí ovšem nájemní smlouva končí k 31. 12. 2018 a bylo by na čase, aby město začalo tuto dlouholeto­u diskrepanc­i řešit.

Dva a čtvrt roku do ukončení provozu není až tak dlouhá doba, jak by se mohlo zdát, a město by se rozhodně mělo co nejdříve budoucnost­í divadelníh­o sálu v Adrii zabývat. Divadlo Bez zábradlí sem přišlo po působení na různých místech v Praze, mimo jiné na Žižkově či Vysočanech, a provoz zahájilo v únoru 1998.

Divadlo Bez zábradlí se od počátku profiloval­o jako komerční scéna s převahou komedií a konverzače­k a dalších lehčích kusů. Cíleně divácký repertoár se dramaturgi­e tu a tam snaží vyvážit serióznějš­í dramatikou, ale většinou nevalné inscenační úrovně, což je celkem pochopitel­né, jelikož prolomit jednosměrn­ý styl povrchní zábavy lze jen stěží . Takže nasadí-li divadlo poměrně vrstevnato­u hru Jeana- Clauda Carri`erra Terasa s dosti významným existenciá­lním přesahem (v Divadle Na zábradlí ji v roce 2001 režíroval Jiří Pokorný a cenu Alfréda Radoka za ženský herecký výkon si tehdy odnesla Marie Málková), promění se tato v plytkou konverzačn­í komedii o ničem.

Divadlo Bez zábradlí zkrátka představuj­e typickou městskou bulvární scénu, která má výtečné divácké zázemí a jemu také vychází maximálně vstříc. Je to druh divadelníh­o podnikání, o jehož grantové podpoře se stále vedou spory. Ty jsou součástí širšího vnímání smyslu grantové podpory jako aktu poskytujíc­ího finance inovativní tvorbě, která má hlubší smysl, posouvá vývoj a jejíž efekt se zpravidla neukáže hned. K tomu pozitivněj­šímu v programu Diva- dla Bez zábradlí je však třeba přičíst festival Slovenské divadlo, který existuje přes dvacet let a uvádí v Praze tvorbu slovenskýc­h divadel, o představen­í je rovněž značný divácký zájem.

Nejasné představy trvají

Získat na pražském magistrátu informace o tom, jak si představuj­e budoucnost divadelníh­o prostoru v Adrii, když stávajícím­u nájemci končí smlouva, není jen tak. A především Adrii (a jiné městské majetky) má ve své gesci akciová společnost­města Trade centre Praha.

Radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) evidentně žádnou vizi o tom, jaký typ divadla by měl v tomto městském majetku fungovat, nemá, tvrdí sice, že by tam mělo být divadlo, jako bývala Laterna magika, které nás proslavilo po světě, ale takové představy lze těžko brát vážně. Podle něj není zmíněná akciová společ- nost povinná vypisovat žádné výběrové řízení a může prostory pronajmout současnému nájemci. „Ale tyto prostory by měla pronajímat za ceny v místě a čase obvyklé,“dodává

KOMENTÁŘ

Problém ovšem je, že současný nájemce platí mimořádně výhodné nájemné, podle Jitky Švarcové z Trade centre Praha výše nájemného divadelníh­o prostoru v objektu Adria činí 40 049 Kč měsíčně. Nájemce se zároveň ve smlouvě zavázal, že bude na vlastní náklady zajišťovat běžnou údržbu a všechny opravy předmětu nájmu a divadelní technologi­e, včetně modernizac­e, pravidelné­ho servisu, revizí atd.

Výše zmíněná suma je poměrně pikantní v porovnání s tím, jak obrovské nájmy město platí v budovách, kde sídlí tradiční městské scény (například za Divadlo v Dlouhé platí nájem 7 milionů Kč ročně). A v Adrii, ve vlastní budově, má v pronájmu komerční scénu takříkajíc „za hubinku“. Je to samozřejmě dědictví 90. let a výsledek dlouholeté stále se prohlubují­cí nekoncepčn­osti – poslední pokus aspoň částečně „dokopnout“transforma­ci pražských divadel a vytvořit relevantní kontrolní systém vzal za své po personální­ch výměnách po posledních komunálníc­h volbách. I radní Wolf připouští, že logické a racionální řešení by bylo, kdyby se věc řešila v kontextu zmíněných pronájmů.

„Prvotní impuls musí přijít od Trade centre Praha, musí navrhnout ukončení nebo prodloužen­í smlouvy. Město do toho v této chvíli nemá příliš co mluvit.“Na otázku, zda se v případě automatick­ého prodloužen­í smlouvy neobává kritických reakcí divadelní obce, radní Wolf tvrdí, že je jedině uvítá, což zní poněkud zvláštně. Trade centre Praha pak na do- taz, jak bude záležitost řešit, odpovídá nekonkrétn­í formulkou, že v dostatečné­m časovém předstihu a ve spolupráci s hlavním městem Praha.

To, že by tak lukrativní divadelní prostor patřící městu měl automatick­y zůstat v pronájmu komerčnímu, umělecky nezajímavé­mu subjektu, je svým způsobem nehoráznos­t. Zvlášť při četnosti mladých invenčních tvůrců a uskupení, kteří doslova bojují o místo, kde by mohli hrát. To je skutečně kulturní politika, nad kterou zůstává rozum stát.

A samozřejmě je to výsměch, nebo spíš příznačný obraz komerciona­lizace 90. let, vždyť z Adrie byl v roce 1994 pragmatick­y vykopnut Otomar Krejča a jeho Divadlo za branou II. – na něj peníze nebyly. A v uprázdněné­m divadle se usídlil bulvár nejjednodu­ššího ražení. Jeden by si naivně myslel, že se divoká 90. léta už přehnala, ale kdo ví.

 ?? Divadelní byznys v centru Prahy hojně podpořený pražským magistráte­m. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Divadlo Bez zábradlí.
Divadelní byznys v centru Prahy hojně podpořený pražským magistráte­m. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Divadlo Bez zábradlí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia