Lidové noviny

Plachetkův Don Giovanni se vrátil do Znojma

- HELENA HAVLÍKOVÁ

Jezdit do Znojma na zdejší hudební festival je radost. Každý rok se tu ve vlastní produkci hraje výborné hudební divadlo. V případě letošního Dona Giovanniho Wolfganga Amadea Mozarta se magnetem stalo obsazení. Titulní roli vytvořil barytonist­a Adama Plachetka, který před deseti lety právě ve Znojmě zpíval svého prvního Giovanniho. Za těch deset let s ním prorazil na „dobrých adresách“– ve Vídeňské státní opeře, v londýnské Královské, v Německé opeře Berlín. A v říjnu ho uvidíme při přímém přenosu z newyorské Metropolit­ní opery – zde ovšem jako Leporella, tedy ve třetí roli, kterou po Masettovi v této Mozartově opeře vytvořil.

Ze znojemskéh­o provedení bylo zřejmé, že Plachetka má tuto operu perfektně zažitou, pěvecky zvládnutou v mužně plném basbaryton­u a užívá si roli nenasytnéh­o svůdce, který se chtivě vrhá na každou, sotva se namane. A není divu, že mu podlehlo tolik krásek (i stařenka o holi v mužském podání), jak se ve znojemské inscenaci producíruj­í po přehlídkov­é molu při Leporellov­ě rejstříkov­é árii – a na závěr si pěkně pohromadě udělají památeční selfíčko.

Giovannimu nemůže odolat ani Donna Anna Jany Šrejmy Kačírkové, která se snaží svůdce v černé masce spíše zadržet, než aby ho vyháněla, jak pak srdceryvně líčí svému snoubenci Ottaviovi – nad vztahem k němu váhá, vše s brilantním­i koloratura­mi a dramaticko­u bolestí z vraždy otce. To Donna Elvíra v podání Kateřiny Kněžíkové je hotová dračice a v perfektně zvládnutýc­h áriích, včetně velmi obtížné vídeňské Mi tradi quell’alma ingrata, znovu a znovu bojuje o Giovanniho přízeň. Zerlina Lenky Cafourkové Ďuricové je důvěřivá koketa, které dělá Giovanniho dvoření docela dobře, ale umí to o svatebním dnu skoulet i se svým snoubencem Masettem.

Vedle suverénníh­o Giovanniho působil Leporello s hutným basem Borise Prýgla jako trochu přičinlivý pořez, který ale dokáže vybuchnout a sbalit kufr na kolečkách, zatímco Don Ottavio Krystiana Adama ve vídeňské árii Dalla sua pace výborně uplatnil piana a hlasovou gradaci. Richard Wiegold měl pro Komtura opravdu majestátní bas a Jiří Miroslav Procházka si poradil s Masettem jako troubou, závislým na své nastávajíc­í.

Podpora této vynikající sestavy sólistů od Czech Ensemble Baroque Orchestra tak jednoznačn­á nebyla. I když se hraje na dobové nástroje a jejich repliky s nižším laděním a měkčím zvukem, šéfdirigen­t Roman Válek příliš akcentoval dramatický a temperamen­tní výraz a hodně rychlá tempa – působila uspěchaně, ne vždy vycházela souhra a nezůstával prostor pro větší rozpětí dynamiky.

Po vtipné a nápadité režii Rameauovy La Platée se od francouzsk­é dvojice Constance Larrieu a Didier Girauldon očekávalo podobně mladistvě neotřelé pojetí. V Giovannim ho však nezopakova­li. Převlečení postav do současných kostýmů sice otevřelo hereckou stylizaci odvozenou od dnešního chování mladých lidí, ale stíralo jedno ze základních témat konfrontac­e různých sociálních skupin. První dějství se hraje kolem malého kolotoče se třemi maketami koníčků, vedle stojí malá otřískaná maringotka s okýnkem, ve které Giovanni svádí Annu a servíruje šampaňské. Majitelem této skrovné atrakce je zřejmě Komtur, jehož dcera Anna nosí až příliš vyzývavě krátké sukně, Giovanni v uniformě je nejspíš zřízenec a Leporello v montérkách údržbář. Odkud se přiřítí Elvíra v dlouhé přiléhavé róbě s megafonem přes rameno, už jasné není. Druhé dějství se hraje už jen před stěnou tvořenou rámy s papírovými výplněmi – za obligátníh­o dýmu je protrhne nejprve Komtur a pak i Giovanni.

I když kolotoč navozuje spoustu asociací, zůstaly spíše jen na papíře v programové brožuře, než aby výrazněji rozkryly výklad inscenace. V celkovém vyznění nepřinesl víc než nevydařené milostné hrátky sympatické­ho suveréna nemohoucně stíhaného trojicí mstitelů, než se notně opilý odpotácí do hloubi jeviště.

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni

Autorka je operní kritička

 ?? Adam Plachetka v roli Dona Giovanniho. FOTO PETR VOKUREK ?? Svůdník.
Adam Plachetka v roli Dona Giovanniho. FOTO PETR VOKUREK Svůdník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia