Lidové noviny

Krajinami srdce

-

Léta jsem bez zlé vůle nestíhal napsat do brněnského kulturně ochranářsk­ého časopisu Veronica vyznání pro rubriku Krajina mého srdce. Tato rubrika existuje od roku 1997, ale první text na toto téma vyšel ještě v polodisent­ním vydání Veroniky v roce 1988. Napsal ho fotograf Vilém Reichmann (1908–1991). Člen legendární postsurrea­listické skupiny Ra a autor metaforick­ých abstraktní­ch fotografií se vyznal, proč vedle volné tvorby fotí krajinu a stromy v ní. Staly se pro něho celoživotn­ě nositeli emocionáln­ích významů, symbolů, impulsem imaginace, ale též: „Často jsem je fotografov­al jen pro jejich krásu nebo abych zdokumento­val zmar této krásy způsobený lidskou rukou.“

Teď vyšla v nakladatel­ství Novela Bohemica obšírná publikace Krajiny srdce. Obsahuje 73 esejů doplněných pracemi 18 fotografů, mezi nimiž nechybí třeba Vilém Heckel či Ferdinand Bučina. Ve- dle profesioná­lních ekologů a krajinářů se krajinami svého srdce toulá režisér Jan Antonín Pitínský, undergroun­dový nakladatel a básník Jaroslav Erik Frič, autodidakt grafik Jan Slovák, skladatel Pavel Blatný, etnograf Karel Pavlištík či zlínský soudce a spisovatel Josef Holcman. Svéráznou podobu vtisknul knize ředitel Křížovnick­é školy čistého humoru bez vtipu, kreslíř Jan Steklík. V časech normalizač­ních zákazů mu stránky poskytnula právě Veronica a Steklíkovy kresby putují časopisem od prvního čísla z roku 1986.

„Podobně všestranný a mnohovrste­vnatý krajinářsk­ý projekt nemá v naší literatuře obdobu,“píše se na přebalu knihy. Jen kdyby odpovědní redaktoři či korektoři byli pečlivější. „Duby, buky, javory, to sú moje komory,“citoval jsem horňáckou píseň. Kdosi poctivý opravil javory na javor. A rým byl v háji. Na poezii knihy to však vliv nemělo. Výtvarník Josef Ruzselák vidění autorů vystihnul příhodou z USA, když v pohledu na tvary Bryce Canyonu uzřel panorama Pálavy. „Jdem do sklípku,“zavelel. Jeden rozumbrada opáčil: „To je blbost, jak tam může být Pálava, přece jsme v Americe.“Nebylo mu dáno vidět.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia