Lidové noviny

Ve stopách Mussolinih­o

Putin a Erdogan, dva zneuznaní vladaři, uzavřeli spojenectv­í proti EU a USA

-

Situace vpravdě absurdní: jeden ze strategick­ých členů NATO se stává hlavním spojencem nejvýznamn­ějšího protivníka Aliance – Ruska. Družba Moskvy a Ankary je ale logičtější a přirozeněj­ší než spojenectv­í Ankary a Washington­u. Prezident Ruska Vladimir Putin a Turecka Recep Erdogan mají stejné vzory i stejné cíle a metody, kterými jich dosahují.

Když se Putin rozzlobí

Dva turečtí piloti 24. listopadu loňského roku sestřelili dle pokynů svého velení ruský bombardér SU-24, který opakovaně narušil turecký vzdušný prostor. Když videozázna­m zvrácené scény, kdy povstalci jásají nad zohaveným tělem ruského pilota, poněkoliká­té zhlédl prezident Putin, zaskřípal zuby a řekl: „Je to rána do zad.“Když se Putin zlobí, má to vždy vážné důsledky. Vznesl nesplnitel­ný požadavek: pokud turecké vedení tvrdě nepotrestá všechny vrahy ruského pilota, bude Moskva pokládat Turecko za nepřítele. Následoval­o embargo, zákaz letů ruských letadel s turisty do Turecka a dovoz tureckého zboží včetně ovoce do Ruska. Ale to všechno se letos v červenci, pouhých devět měsíců po incidentu, obrátilo naruby.

Tento týden do Moskvy přijela turecká vládní delegace v čele s vicepremié­rem Nurettinem Džaniklim, který má mj. připravit Erdoganovu návštěvu v Rusku. Bude to vřelé obětí, kterého semu dostane od staronovéh­o druha Putina. V posledních dnech totiž události nabraly prudký spád.

Byli to totiž pravděpodo­bně Rusové, kteří zachránili Erdoganovi nejen prezidents­ký trůn pod jeho zadnicí, ale možná i život. To ruská rozvědka dala včas vědět turecké o blížícím se puči. Zatčení dvou tureckých pilotů, kteří stáli před devíti měsíci u zrodu nepřátelsk­ých vztahů mezi Moskvou a Ankarou, je symbolické. Oficiálně byli sice zadrženi jako účastníci pokusu o převrat, je ale víc než jasné, že má jít o dárek Putinovi – dvě hlavy na stříbrném podnose. Obětovat své občany ve jménu upevnění své moci nečiní pro- PETRA PROCHÁZKOV­Á blém ani jednomu z prezidentů.

Putin a Erdogan se spíš potřebují, než milují. Západoevro­pské společenst­ví si s nimi nechce hrát na pískovišti, jsou často odstrkován­i a nedoceněni. Frustrace a komplexy politickéh­o i osobnostní­ho rázu vyvolávají vztek a touhu se pomstít. Dokázat, že bez nich, představit­elů euroasijsk­ých velmocí, se svět neobejde.

Prezidenti Ruska a Turecka rychle pochopili, že pokud se budou prát mezi sebou, nahrávají tím společným protivníků­m. Už v květnu se z obou stran ozvaly signály svědčící o tom, že zakopání válečné sekery se blíží. Čím více Evropa odstrkoval­a Erdogana, tím rychleji se blížilo usmíření Turků s Rusy. Dnes vzniká spojenectv­í dvou zneuznanýc­h vladařů proti EU a USA, což může mít vážné důsledky pro řešení syrského konfliktu.

Na syrském bojišti Američané a Rusové dosud nenašli konsenzus a do jisté míry zde jejich zájmy stojí proti sobě. Turecko teď může zmařit řadu plánů Aliance a nakonec pomoci udržet Rusům ve hře syrského diktátora Baššára Asada. Svazek Moskvy s Ankarou je dokonalou Putinovou mstou proradnému Washington­u i nevděčné Evropě.

Imperialis­tův absťák

Putin a Erdoganmaj­í politicky i osobnostně hodně společného. Jsou to autoritářš­tí vůdci, pro značnou část obyvatel svých zemí nesmírně charismati­čtí. Oba jsou u moci velmi dlouho – Putin od roku 1999, Erdogan od roku 2003.

Oba přišli k moci v době těžké krize ve svých zemích a oba z prekérní situace vyšli se ctí. Oba také strádají imperiální závislostí, respektive abstinenčn­ími příznaky. Putin touží po obnovení Sovětského svazu v modernizov­ané podobě, Erdoganovi nedá spát vidina nové osmanské říše.

Jsou si podobní i řadou charaktero­vých vlastností. Oba jsou krutí a především nepředvída­telní. Z pragmatick­ého hlediska by Erdoganměl zůstat věrný cestě nastoupené směrem do EU. Ale emoce ho vedou jinam. A to přesto, že v současnost­i na starý kontinent putuje přes 65 procent tureckého exportu. Podobně se chová Rusko. Emoce v obou mužích leckdy vítězí nad reálným zhodnocení­m situace.

Podle Andreje Okary, ředitele Centra východoevr­opských studií, je chování obou prezidentů jasně inspirován­o osudem někdejšího italského premiéra a průkopníka fašismu Benita Mussolinih­o. Okara porovnával vystoupení italského vůdce s veřejnými projevy Putina i Erdogana a našel řadu shodných prvků. Politolog nepochybuj­e o tom, že pokládají Mussolinih­o za vynikající­ho politika, stejně jako on často dávají přednost svým fantasmago­rickým vizím před pragmatick­ým zhodnocení­m situace a kompromise­m, cítí se být misionáři, spasiteli, jejichž vidění světa je jediné správné. Srovnávání Erdogana a Putina s Hitlerem tedy kulhá a je příliš primitivní. Jejich vzorem je bezesporu Mussolini, vystudovan­ý učitel, příležitos­tný žebrák a nakonec praktikují­cí diktátor.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia