Lidové noviny

Hillary a Donald

Finalisté jsou po včerejšku jasní, výsledek vůbec ne

-

Hillary Clintonová jde do finále volby hlavy státu jako první žena v historii USA. Je to dárek k 240. výročí nezávislos­ti, ale popravdě žádné překvapení. Tím by naopak bylo, kdyby se Clintonová do finále nedostala.

Je to vítaná zpráva pro ty ve světě, kteří chtějí Ameriku takovou, jaká se jim líbí – levicově liberální a pokrokovou. Jenže v tomto smyslu není kandidatur­a Clintonové až takovým zlomem. Tím byla v roce 2008 volba Obamy jako první černé hlavy státu i protipólu Bushe. Chce-li teď Clintonová na Obamu navázat (a těžko může nechtít), musí zdůrazňova­t spíše kontinuitu než vlastní změny. Změnou s velkým Z byl přece Obama. Teprve uvidíme, bude-li první žena stejným emočním motivem pro voliče, jako byl před osmi lety první černoch.

Provokatér to může rozebírat i jinak. Třeba si představit, co by na to řekl kdysi neblaze proslulý Výbor pro neamericko­u činnost. Není snad budování rodinných dynastií na špičce politiky neamerické? Pravda, uspěl s tím už Bush mladší, ale to je pro Hillary okolnost spíš přitěžujíc­í než polehčujíc­í. Její vítězství by totiž poznamenal­o americkou historii čtvrtstole­tou dynastií Bush – Clinton – Bush – Clintonová.

Důležitějš­í je ale jiná otázka. Clintonová je kvalitní osobností demokratů. Je ale tím, kdo má největší šanci porazit Donalda Trumpa? Má za sebou čtvrtstole­tou zkušenost ze špičkové politiky. Ale souboj s Trumpem rozhodnou jiné priority, než jaké se prodávají ve Washington­u, na CNN, na mezinárodn­ích fórech či v Evropě.

Německý novinář Jan Fleischhau­er (Spiegel Online) připomíná výraz Flyover States, který elity z východního a západního pobřeží používají pro vnitrozemí USA, jež znají jen z oken letadla. A arogance typu Flyover States čiší i ze vztahu progresivn­í levice vůči tamním lidem i voličům.

Psal o tom Ross Douthat (New York Times). Trumpovy šance posilují tím, že levice mu přenechává své tradiční voliče. Kosmopolit­ní pokrokáři se dívají na nevzdělané bílé dělníky ze Středozápa­du ne jako na své kmenové voliče, o které je třeba bojovat, ale spíše jako na bigotní a zaostalou sedlinu, které je lepší se zbavit – třeba i ve prospěch Trumpa.

Není náhoda, že Trump se soustředí na Pensylváni­i, Michigan, Ohio a Wisconsin, tradičně demokratic­ké státy, které teď volí spíš republikán­y. Bude mu právě tam Clintonová schopná vzdorovat? To může být klíčová otázka. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia