Lidové noviny

Tradiční byliny nejsou šarlatánst­ví

-

Již léta sleduji, jak od sebe noviny a časopisy opisují zprávy i názory na některé věci. Dokud se to netýká zdraví našich pacientek, je možné k tomu mlčet. Nicméně pokud se do péče o naše pacientky začne vměšovat politika, je to smutné.

Kolegové mne upozornili na server Zdravotnic­ký deník. Zmíněný server se rozhodl ukázat svou „politickou nezávislos­t“na současné reprezenta­ci bojem proti čínské medicíně. Jinak si nelze vysvětlit uveřejnění snůšky polopravd o vaginálním tělísku Naturgyn Scarlett (dříve Scarlett). Ten přejaly i Lidové noviny (5. 3. 2016).

V článku se také objevila velmi správná kritika zneužívané­ho výrazu detoxikace, kterou různí šarlatáni esoterický­ch i výživových poradenský­ch kruhů houfně prodávají svým obětem. Tento výraz, ve snaze zjednoduše­ně vysvětlit účinky léku, používala i původní reklama na Naturgyn Scarlett. Detoxikace v souvislost­i s vaginálním tělískem neznamená odvykání od drogy (to je jediná situace, kdy se tento výraz v medicíně používá), ale navození původního poševního prostředí synergický­m efektem obsažených účinných přírodních látek. Dovozce především doporučuje jako podpůrný prostředek ženám s vaginálním diskomfort­em, kde napomáhá očistě od nežádoucíc­h bakterií a jejich produktů. Proto zvolil výraz detoxikace, neboť dezinfekce by znamenala zahubení všech mikroorgan­ismů v pochvě a to jistě není cílem.

Tím však podobnost končí. Vysvětlit správnými slovy účinek vaginálníh­o tělíska Naturgyn Scarlett je obtížné. Existují klinická sledování prospěšnos­ti jeho užívání, která mu umožnila získat pečeť České gynekologi­cko-porodnické kliniky.

Jeho účinnost je dána obsahem bylin. Je to stejné jako u nás po staletí vytvářené bylinné čaje, některé jsou užívány i v českém bylinkářst­ví. Účinky jednotlivý­ch bylin vysvětlují příznivý efekt tělíska. U několika z nich je popisován i antiseptic­ký efekt.

Klasická čínská medicína má pro nás náznak tajemna a díky zcela jinému teoretické­mu základu možná vzbuzuje jistou nedůvěru. Nicméně její prostředky mohou pomoci i našim pacientkám. Například ženám trpícím chronickým­i výtoky, u nichž klasická medicína selhává. TOMÁŠ FAIT

Klasická čínská medicína díky zcela jinému teoretické­mu základu možná vzbuzuje jistou nedůvěru. Nicméně její prostředky mohou pomoci i našim pacientkám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia