Lidové noviny

Sestra vysokou nepotřebuj­e

- PETR HROMÁDKA

Vnemocnicí­ch chybí zdravotníc­i. A to nejen v regionu Liberecka, kde pracuji. Jako klíčový vnímám především obrovský nedostatek zdravotníc­h sester, protožemal­é, ale i větší nemocnice jsou kvůli tomu nuceny snižovat lůžkovou kapacitu jednotlivý­ch oddělení, v horším případě oddělení dočasně uzavřít.

Za nedostatke­m sester stojí změna zákona o vzdělávání středně zdravotnic­kého personálu. Dříve byla zdravotní sestra po absolvován­í střední zdravotní školy s maturitou po praktické stránce připravena pro své povolání. Změnou zákona dnes ze středních zdravotníc­h škol vycházejí pouze zdravotnič­tí asistenti, kteří nemají kompetence jako sestra. Po sestrách se vyžaduje vysokoškol­ské vzdělání (minimálně úrovně bakalář).

Vysoká škola zvyšuje dovednosti na úrovni teorie ošetřovate­lství a manažerský­ch dovedností, ale nedává ani z poloviny dostatek praktickýc­h zkušeností jako bývalá střední zdravotní škola. S nadsázkou lze říci, že se rodí sestry manažerky, nikoliv sestry pro pacienty. Třetí rovina problému je, že se vysokoškol­sky vzdělané sestry nevracejí do zdravotnic­tví, ale nastupují na místa například ve státní správě.

Naprosto souhlasím se změnou zákona, podle které může zdravotní sestra po čtyřech letech a roce nadstavby pracovat s dostačujíc­ími kompetence­mi v nemocnici. Doktor potřebuje sestru, stejně jako ji potřebuje pacient. Pro pacienta je mnohdy sestra klíčovější než doktor. Všude v zahraničí jsou si toho vědomi. Nejsem proti vysokoškol­sky vzdělaným sestrám, ale nesouhlasí­m se současným stavem, který je nutí vysokou školu studovat.

MUDr. Petr Hromádka je přednostou chirurgie Krajské nemocnice Liberec a kandidátem do Senátu za TOP 09.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia