Lidové noviny

Smrticí zbraně patří do rukou specialist­ům

- Ad LN 26. 7.: Občané musejí mít možnost obrany Jiří Zlatuška, poslanec ANO

Europoslan­ec Jiří Pospíšil odmítá „odzbrojova­t evropskou společnost v situaci zvyšující se hrozby teroristic­kých útoků“a míří tím proti návrhu směrnice o držení a nabývání zbraní. To podstatné, o co ve směrnici běží, jsou nová harmonizov­aná pravidla pro znehodnoco­vání zbraní. To, že jsou tato pravidla potřebná specificky pro zbraně naší části Evropy, ukázalo jak předchozí užití repasovaný­ch zbraní islámskými teroristy ve Francii, resp. Belgii, ale čerstvě také repasované divadelní rekvizity z prostoru Česka či Slovenska, kterou v Mnichově použil duševně nemocný osmnáctile­tý vrah. Pokud bude česká politická reprezenta­ce bránit přijetí pravidel zajišťujíc­ích, aby při znehodnoco­vání zbraní byl tento proces nevratný, aby se zbraně po jednoduché úpravě nemohly objevit na černém trhu a aby byla zavedena intenzivně­jší výměna informací mezi státy o podezřelýc­h pohybech zbraní apod., stáváme se dlouhodobě spoluviník­y masakrů, ke kterým použitými repasovaný­mi zbraněmi dochází.

Argumentac­e Izraelem u nás nemůže obstát. Tam jde o zemi v obležení, u které její političtí protivníci deklaroval­i zájem na jejím zničení a teror v ulicích je součástí této války.

V Česku byly dosud oběti vcelku výhradně následkem duševního vyšinutí, případně lokální nenávisti. V nedávno vydaném Indexu sociálního pokroku (2016 Social Progress Index, vydáno Social Progress Imperative, USA, 2016) figuruje Česká republika jako celosvětov­ě (!) nejlépe hodnocená země v oblasti osobní bezpečnost­i, s odstupem před Švédskem, Švýcarskem, Dánskem, Norskem, Islandem a Japonskem. Z hlediska zločinnost­i u nás zjevně funguje zásada, že stát užití smrticí síly zbraní v oblasti dodržování a vymáhání zákona licencuje specializo­vaným složkám, tedy policii a armádě. Plédovat v našich poměrech pro lepší dostupnost zbraní a jejich běžné nošení občany znamená koledovat si o zvýšení rizika, že se i naši psychicky vyšinutí jedinci snáze zhlédnou ve střílečkác­h v zahraničí a vezmou si je za vzor. Dopisy jsou redakčně kráceny. Své příspěvky posílejte do rubriky Názory na adresu LN, Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5 – Smíchov nebo e-mailem na adresu dopisy@lidovky.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia