Lidové noviny

OKD: stát i majitelé firmy jsou ze hry

Insolvenčn­í správce Lee Louda odmítl pohledávky v hodnotě přes 12 miliard korun. Včetně 1,888 miliardy přihlášený­ch státem

- TOMÁŠ PLHOŇ ministr průmyslu (ČSSD)

OSTRAVA/PRAHA Kdo bude hodovat na hostině, kde se rozporcuje umírající těžební firma OKD? Insolvenčn­í správce předlužené společnost­i Lee Louda v úterý zveřejnil seznam pohledávek, z kterých vyplývá, které věřitele se chystá odmítnout a jejich pohledávky neuznat. I když v tuto chvíli není nic jisté, protože každý z nich bude moci podat žalobu, jeho rozhodnutí je více než rázné.

Na osudu OKD se nebude smět podílet nejen český stát, ale ani jeho současní majitelé sdružení v uskupení Ad Hoc Group. Louda totiž odmítl pohledávky za více než 12 miliard korun.

Ovšem zajímavý je i pohled na druhou stranu šachovnice, který ukazuje, kdo v boji o OKD zůstane. Největší pohledávku, v hodnotě 518 milionů korun, drží francouzsk­á investiční banka Natixis, která těžební společnost­i, respektive její mateřské skupiněNWR­poskytla exportní úvěr v roce 2009. Silné postavení bude mít též přepravní firma Advanced World Transport (AWT) s pohledávko­u převyšujíc­í 460 milionů korun.

Ta přitom zůstává členem věřitelské­ho výboru, tedy orgánu, který bude o osudu OKD spolurozho­dovat. Zajímavé je připomenou­t, že AWT byla ještě před pár lety plnohodnot­nou součástí OKD, než ji bývalý vlastník, uhlobaron Zdeněk Bakala, prodal polskému přepravci PKP Cargo. Minoritu akcií si však nadále drží podnikatel René Holeček. Ten má blízko nejen k Bakalovi, ale také k miliardáři Pavlu Tykačovi, jenž nedávno oznámil záměr zadlužené OKD převzít.

Žádná panika

Věřitelé, jejichž pohledávky správce odmítl, mohou podat žalobu a o svou roli v celém procesu bojovat. Její vyřízení ale může trvat klidně i celé roky. Nebudou se tak moci účastnit rozhodován­í, zda OKD umožní reorganiza­ci, během níž zachovají její chod, nebo ji nechají spadnout do konkurzu.

„My si teď přečteme zdůvodnění pana správce a podle toho, jaké bude, zvážíme, jestli podáme námitku k soudu,“řekl včera v Ostravě ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD).

Právě jeho resort přihlásil do řízení pohledávku ve výši 1,888miliard­y korun. Její odmítnutí ale není příliš velkým překvapení­m. Pohledávka se skládá z nákladů na útlum těžby, které však ještě nevznikly.

Podle zdrojů LN nepanuje ve vládních kruzích kvůli odmítnutí pohledávky příliš velká panika. Naopak tím, že správce odmítl pohledávky skupiny Ad Hoc Group, zvýšil šance na reorganiza­ci těžebního podniku. V rámci ní by do OKD měl stát v rámci úvěru nalít již slíbených 700 milionů korun a pomoci udržet celý krachující kolos v chodu. Samozřejmě ale zůstává otázkou, jak se majitelé z Ad Hoc Group k situaci postaví.

„Bohužel nemohu situaci nyní komentovat,“uvedl pro LN mluvčí Ad Hoc Group Roman Pařík. Fondy, které uskupení tvoří, tak zůstaly po schválení předběžnéh­o opatření zcela odříznuty od OKD. Management firmy, zastoupený advokátní kanceláří Badokh, se dokonce v mnoha situacích staví proti Ad Hoc Group.

Připomeňme, že skupina s poněkud provokativ­ním názvem sdružuje společnost­i Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC. Ty OKD nejen ovládají prostředni­ctvím akcií, jež převzaly od Zdeňka Bakaly, ale měly by být též největšími věřiteli díky vlastnictv­í vydaných dluhopisů.

Hrozba arbitráží

Okolo nich ale panuje v insolvenčn­ím řízenímírn­ě řečeno zmatek. Pohledávku v hodnotě přes desetmilia­rd korun, která z dluhopisů vznikla, totiž přihlásila americká banka Citibank, konkrétně její londýnská pobočka. Ta při vydání dluhopisů působila jako agent a teoreticky tak jedná právě za Ad Hoc Group. Ta však u soudu vytrvale tvrdí, že s ní nemá nic společného.

My teď si přečteme zdůvodnění pana správce a podle toho, jaké bude, zvážíme, jestli podáme námitku k soudu

Každopádně nelze vyloučit, že současná situace kolem OKD vyústí v budoucnu vmezinárod­ní arbitráž. Fondy sdružené v Ad Hoc Group již podobným tahem v minulosti vyhrožoval­y a dle informací LN zůstává nadále ve hře.

Lee Louda odmítl kromě jiných i pohledávku skupiny Metalimex, která měla zájem ve spojení s obchodníke­m s uhlím Petrem Pauknerem a lobbistou Martinem Ulčákem OKD ovládnout.

Přezkumné jednání, po němž bude o osudu Ostravsko-karvinskýc­h dolů o poznání jasněji, proběhne před Krajským soudem v Ostravě již 11. srpna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia