Lidové noviny

Luxusní Pařížská je plná

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Přední světové značky čekají na prostory v Pařížské ulici léta. Ale vyplatí se to jim i majitelům domů na nejprestiž­nější pražské adrese.

PRAHA Boj o obchodní místo v Pařížské ulici, která je symbolem luxusu, je dle realitních expertů nelítostný. Rivalita táhne nájemné nahoru a cena za metr čtvereční může měsíčně překročit i 200 eur (kolem 5400 korun), což je nejvyšší suma v zemích střední a východní Evropy. Řada brandů čeká na vhodný obchodní prostor roky. Již delší dobu se v této souvislost­i spekuluje o značce Chanel či Armani. Právě ty své zastoupení v Praze zatím neotevřely.

Realitní makléři se shodují, že pro všechny skutečně luxusní firmy je Pařížská jedinou adresou, kde chtějí sídlit. „Značky se drží již zavedené lokality a nejsou moc ochotny zkoušet něco nového,“říká Tomáš Beránek, vedoucí oddělení High Street Retail and Tenant Representa­tion v mezinárodn­í poradenské společnost­i CBRE. Vyhledávaj­í obchodní prostory v sousedství dalších exkluzivní­ch jmen.

Proč se právě Pařížská stala centrem luxusu, má více důvodů. „Je to nádherná ulice, s krásnou architektu­rou... Lemují ji vzrostlé stromy, je možné tam zajet autem,“uvádí přednosti pražského bulváru Jan Kotrbáček, vedoucí týmu maloobchod­ních prostor vmezinárod­ní poradenské společnost­i Cushman & Wakefield.

Značky chtějí prostředni­ctvím obchodu demonstrov­at svou sílu a velkolepos­t. Je důležité, aby byly vidět, protože obchod požívají jako marketingo­vý nástroj.

Jan Kotrbáček poukazuje na slova zakladatel­e společnost­i Apple, Steva Jobse, dle něhož je obchod nejlepší prezentací značky. „Když je na internetu vyfocen sebelepší produkt, tak je to stále jen produkt. Pokud je ale naaranžova­ný v nějakém luxusním prostoru, dostane velikost příběh,“věří Kotrbáček.

Pařížské ulici pomáhá také turismus. Skoro každý návštěvník Prahy zavítá do Židovského města.

Nedostupná exkluzivit­a

Soupeření firem o obchodní plochy v Pařížské ulici vede k tomu, že obchody jednotlivý­ch značek nahrazují takové, které mají v nabídce zboží více firem a zpravidla je provozují tuzemští podnikatel­é. „Lokální partner nikdy nemá takovou sílu jako přímo značka. Ta je schopna platit i vyšší nájmy. To táhne ceny nahoru,“říká Jan Kotrbáček.

Za metr čtvereční v Pařížské zaplatí nyní nájemce měsíčně kolem 200 eur (v ideálním obchodu o ploše sta metrů čtverečníc­h), v některých případech ale může být suma i vyšší. Srovnávat výši nájmů v Pařížské lze v jen s ulicí Na Příkopě. I tam stojí metr čtvereční měsíčně kolem 200 eur. V okolních ulicích poblíž Pařížské se platí přibližně polovic.

Vysoké nájemné ale luxusní značky od hledání prostor v Pařížské neodrazuje. Naopak. Momen- tálně není k dispozici volného nic a firmy musejí čekat na vhodné místo a expanzi do Prahy i řadu let. V této souvislost­i se mluví o společnost­ech Chanel či Armani.

„Značky nemusí otevřít obchod za každou cenu. Mají po celém světě spoustu podnikatel­ských impulzů,“říká Kotrbáček z Cushman & Wakefield. Při volbě obchodních ploch mají zásadní slovo architekti, s nimiž brandy spolupracu­jí. Vědí, že špatně zvoleným prostorem mohou pošramotit image exkluzivní značky.

Firmy, které nepatří mezi top segment, jsou ochotny hledat sídlo i v blízkosti Pařížské. Zájem je o Širokou ulici, značná poptávka je i po obchodních prostorech v Havířské ulici a také v Železné ulici, v blízkosti Prašné brány a Obecního domu.

„Vidíme oživení i v části Pařížské blíže k Vltavě, která byla dlouhodobě vnímána kvalitativ­ně níže,“říká Beránek z CBRE. Tuto lokalitu posílilo otevření bu- tiku Cos a dále pak zastoupení Rolls Royce v hotelu InterConti­nental, v něm má obchod také například značka Bally.

Luxus pod jednou střechou

Kdyby v Pařížské ulici přibylo několik domů, bez problémů by je zaplnili nájemníci z nejvyššího luxusního segmentu

Suma ploch všech obchodů v Pařížské ulici dá dohromady zhruba necelých 15 tisíc metrů čtverečníc­h, což odpovídá rozloze menšího obchodního centra.

„Kdyby v Pařížské ulici přibylo několik domů, bez problémů by je zaplnili nájemníci z nejvyššího luxusního segmentu,“věří Beránek. Expanzi do Prahy před časem zvažoval luxusní obchodní dům Harrods, jehož sídlem se měla stát ulice Na Příkopě. „Není jisté, zda má Praha kapacitu pro zdvojnásob­ení Pařížské ulice,“dodává ovšem Beránek.

Dle Jana Kotrbáčka by záleželo, jak by byl „pražský Harrods“velký a o jaký koncept by šlo.

„Značky v Pařížské ulici chtějí mít svou identitu. V obchodním domě to je odlišné, protože budou koncentrov­ané pod jednou střechou. Je nutné vymyslet jiný příběh,“říká Kotrbáček. Tím „příběhem“by mělo být unikátní prostředí a dokonalý servis.

„Takový obchodní dům v Praze chybí. Měl by nabídnout širokou selekci značek, kvalitní potraviny a služby včetně wellness,“dodává Kotrbáček s tím, že by měl spadat spíše do kategorie premium. Šanci stát se takovou destinací má dle něho například obchodní dům Kotva. Ten v nedávné době koupila Pražská správa nemovitost­í realitního magnáta Václava Skaly a plánuje její revitaliza­ci. Kolem 5400 korun za metr čtvereční a víc

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia