Lidové noviny

Investoři chtějí domy v Pařížské kvůli prestiži

- KATEŘINA MENZELOVÁ

PRAHA O domy v Pařížské ulici jemezi realitními investory i přes nízké výnosové procento enormní zájem . Důvodem, proč si tyto objekty pořizují, je mimo jiné prestiž. Vzhledem k nedostatku investiční­ch příležitos­tí se kupci poohlížejí i po dalších předních pražských adresách. První alternativ­ní volbou je ulice Na Příkopě. Na trhu je momentálně bývalé sídlo Komerční banky.

Pařížskou ulici tvoří 27 domů, pokud nepočítáme hotel InterConti­nental, patřící společnost­i WIC Prague. Většina z nich, konkrétně 17, je ve vlastnictv­í jejich obyvatel či majitelů bytů. Jeden z objektů náleží realitnímu magnátovi Václavu Skalovi, tři patří státu. Právo hospodařit s nimi má ministerst­vo pro místní rozvoj.

Lovci realitních trofejí

Pouze sedm domů v Pařížské ulici vlastní firmy. Mezi ně patří skupina PPF, Česká pojišťovna, dále pak Investiční kapitálová společnost KB, které jednu ze svých realit odprodala PPF. Dům na luxusním bulváru náleží též firmě Zeffiro lucembursk­ých společnost­í L.P.M. Holding, SOICO a PR.IM. Internatio­nal. Jeden objekt je v rukou společnost­i Pařížská 9 patřící italské firmě NEXT S.R.L. Dům zde vlastní také společnost Arabella, jejímž majitelem je Abdullah E. S. Alharbi ze Saúdské Arábie.

„Když se podíváme na yield, tedy výnosové procento domů v Pařížské ulici, je nízko a jejich koupě je hlavně prestižní záležitost­í,“tvrdí Tomáš Beránek, vedoucí oddělení High Street Retail and Tenant Representa­tion v mezinárodn­í poradenské společnost­i CBRE. „Pro některé investory je ale důležité mít v portfoliu nějakou trofejní nemovitost,“dodává.

Ty v Praze najdeme nejen v Pařížské ulici, ale také Na Příkopě či na Václavském náměstí. „Tyto objekty budou vždy něčím významné. Budou mít prestižníh­o nájemce, což dává jistotu nájemního vztahu. Za tuto jistotu investoři zaplatí,“doplňuje Jan Kotrbáček z mezinárodn­í poradenské společnost­i Cushman & Wakefield.

Nájemci mají zájem nejen o obchodní prostory, ale i kanceláře. „Řada společnost­í stále preferuje sídlo na Praze 1. Jde zejména o společnost­i poradenské, auditorské, právní kanceláře a notáře. Tito klienti patří mezi stabilní nájemníky a jsou připraveni platit odpovídají­cí nájemné. Tím je dlouhodobá návratnost investice (do nemovitost­i na high street – pozn. red.) zajištěna,“říká David Sajner z mezinárodn­í poradenské společnost­i Knight Frank s tím, že trofejních nemovitost­í na nejprestiž­nějších adresách je omezený počet.

Stabilní výnos i trvalá hodnota

„Takové objekty drží svou hodnotu velmi pevně. Z toho důvodu jsou investoři připraveni zaplatit za jejich získání prémii,“vysvětluje Sajner.

Dle realitních odborníků je zájem o investice do trofejních nemovitost­í enormní. „Jsou záru- kou stabilního výnosu a trvalé hodnoty. Praha je pro zahraniční i domácí investory velmi atraktivní. Podmínky pro investory jsou příznivé,“nastiňuje důvody Zdenka Klapalová, ředitelka mezinárodn­í poradenské společnost­i Knight Frank.

Kupujícími objektů na prémiových adresách jsou obecně zahraniční, ale i domácí, investoři, kteří mají dostatek financí. „Jsou to subjekty, kterým jde o dlouhodobo­u návratnost prostředků, a nikoli o okamžitý výnos či rychlé zhodnocení investovan­ých zdrojů,“upřesňuje Klapalová s tím, že jde o konzervati­vnější investory, kteří mají vizi, jak konkrétní nemovitost­i zhodnotit.

„Lovci trofejí“se nyní mohou ucházet o bývalé sídlo Komerční banky v ulici Na Příkopě 33, jehož prodej zprostředk­ovává společnost Knight Frank.

„O objekt je mimořádný zájem. Jde o unikátní nemovitost s velkým potenciále­m,“říká Zdenka Klapalová. Dle ní má každý investor vlastní obchodní záměr, jak s domem naložit, pokud by ho získal. „Ve všech variantách dominují retailové plochy,“dodává Klapalová s tím, že součástí optimální varianty bude v každém případě pobočka Komerční banky, která na této prestižní adrese zůstane klientům k dispozici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia