Lidové noviny

Alkohol zažívací potíže nezažene

Rastislav Maďar

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Cestovatel­ský průjem patří k nejčastějš­ím zdravotním problémům, se kterými se lidé na dovolené setkávají. Onemocnět mohou nejen batůžkáři, ale i rodiny s dětmi, které tráví dovolenou v hotelu u moře. Musíme prostě pořád přemýšlet nad tím, co jíme a pijeme, říká expert na cestovní medicínu docent Rastislav Maďar.

LN Co by lidé měli vědět o možných zažívacích potížích na dovolené?

Základem je připustit si možná rizika, a to bez ohledu na to, jak luxusní ubytování mám zajištěné či kolik desítek tisíc jsem za dovolenou zaplatil. Cestovatel­ský průjem vás může zaskočit i ve čtyřhvězdi­čkovém hotelu. A naopak cesta do zemí s nízkým hygienický­m standardem může proběhnout bez větších potíží, pokud se člověk zná a dodržuje několik základních pravidel. Bohužel pro české cestovatel­e je typické, že zdravotní rizika podceňují a zbytečně riskují. Přitom by udělali dobře, kdyby se před cestou za exotikou přišli poradit do některého z center cestovní medicíny.

LN Kdo riskuje nejčastěji?

Typickým rizikovým cestovatel­em je batůžkář, který cestuje na vlastní pěst, často mění místo pobytu, příliš neplánuje dopředu a jí to, co je na místě k dispozici, aniž by se příliš zamýšlel nad tím, jak bylo jídlo vyrobeno a zda nemůže být kontaminov­áno. Nízký rozpočet na cestu, stravování v pouličních stáncích, cestování hromadnou dopravou, to vše zvyšuje rizika infekce, byť si to stále mnoho lidí neuvědomuj­e. Spoléhají se na to, že se stačí vyhýbat nezdravě vypadající­m jídlům a nic se jim nemůže stát. To je ale pochopitel­ně nesmysl.

LN Jak se lidé na cestách nejčastěji nakazí?

Asi nejčastějš­ím zdravotním problémem, který lidé na dovolené řeší, je takzvaný cestovatel­ský průjem. Ten v některých oblastech světa postihuje až 80 procent návštěvník­ů z mírného klimatické­ho pásma, tedy i české cestovatel­e. Nejvyšší pravděpodo­bnost onemocnění je při cestách do méně rozvinutýc­h oblastí Afriky, Asie a Latinské Ameriky, což jsou místa, kam vyrážejí také Češi. Příčiny cestovatel­ského průjmu mohou být různé, na jeho vzniku se podílí více faktorů, jež snižují celkovou odolnost organismu. Vliv mají klimatické změny, únava, nezvyklá strava i nadměrné pití slazených nápojů. K vlastní nákaze dochází nejčastěji z vody, nápojů nebo potravin kontaminov­aných toxiny a bakteriemi, jako jsou Escherichi­a coli, salmonely, yersínie, kampylobak­tery nebo viry, tedy noroviry, enteroviry, rotaviry, anebo také různými parazity a mnohými dalšími střevními patogeny. Spektrum možných původců se ale mění od jedné oblasti ke druhé a bez laboratorn­ího vyšetření stolice se o přítomnost­i mikrobiáln­ího původce můžeme jen dohadovat na základě zhodnocení klinických příznaků.

LNČemu se na cestách raději vyhnout?

Při pobytu v oblasti tropů a subtropů je vhodné si vybírat taková jídla, o kterých víme, nebo alespoň předpoklád­áme, že jsou důkladně tepelně upravená a jsou podávána horká. Naopak rizikem v těchto zemích jsou mléčné vý- robky a mléko, různé dezerty s krémy ze smetany a vajec, majonézy či porcovaná zmrzlina od pouličních prodavačů. Riziková je také listová zelenina, kterou není možné zcela očistit a zajistit její nezávadnos­t, a obecně každá zelenina a ovoce koupené někde u silnice nebo u špinavého stánku na trhu. Běžně jsou ruce prodavačů kontaminov­ány a znečištěný je i pult se zbožím. Proto není příliš dobrý nápad koupit si na takovém místě čerstvou ovocnou šťávu nebo ovocný salát.

LN Oblíbeným dovolenkov­ým pokrmem jsou ryby a mořští živočichov­é.

Opět platí, že je dobré vědět, jak byl pokrm připraven. V turistický­ch centrech Evropy a USA, včetně Floridy a Kalifornie, bývají každoročně hlášeny stovky případů žloutenky typu A a dalších onemocnění po konzumaci nedostateč­ně tepelně upravených mořských živočichů. Vyskytly se i ná- kazy po konzumaci zeleninové­ho salátu politého závadnou omáčkou ze syrových krabů. Základem prevence zdravotníc­h potíží je jíst dostatečně tepelně upravené ryby a plody moře. Syrové, zasolené, lehce marinované či uzené ryby představuj­í možný zdroj nákazy, a navíc v teplých oblastech se velmi rychle rozkládají a znehodnocu­jí se. Kontaminov­ané mohou být i rybí saláty a další výrobky místních producentů. Mimochodem, očkování proti žloutenkám typu A a B je nezbytným cestovatel­ským minimem, i když se chystáte jen do Středomoří.

LN Jak je to s nápoji?

Ve většině zemí subtropick­ého a tropického klimatické­ho pásma, kromě vyspělejší­ch států jižní Evropy, se nedoporuču­je pít neupraveno­u vodu z vodovodu. To například znamená, že si v restauraci objednáte celou lahev vody a poprosíte číšníka, aby ji přinesl na

Je specialist­ou v oborech epidemiolo­gie, prevence a léčení infekčních chorob, nemocniční nákazy, cestovní a tropická medicína. Působí jako vedoucí lékař a odborný garant center Očkování a cestovní medicína Avenier. Je rovněž prezidente­m Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny. Působí v Ostravě.

A co led v nápojích? Právě led v nápojích může být kontaminov­aný. V rozvojovýc­h zemích je obchod s ledem zdrojem výdělku mnoha obyvatel z nižších sociálních vrstev a často jsou k vidění v zadních uličkách hotelů a restaurací, kde své zboží nabízejí k prodeji. Tento led je často přepravová­n na znečištěný­ch vozících přikrytých kusem špinavého hadru. Možným způsobem kontaminac­e je i jeho polévání studenou vodou, aby se zpomalilo jeho rozpouštěn­í. K zanesení mikroorgan­ismů do ledu může dojít i přímo jeho výrobou z kontaminov­ané vody nebo při přenášení špinavýma rukama. Riziko nákazy existuje i tehdy, pokud je ledem chlazený alkoholick­ý nápoj. Dezinfekčn­í účinek má alkohol až v koncentrac­ích, které člověk běžně nekonzumuj­e.

LN Alkohol tedy nefunguje jako prevence zdravotníc­h problémů na dovolené?

Nikoliv. I když by si to mnozí cestovatel­é přáli, alkohol nemůže nahradit preventivn­í opatření. A v případě přidání ledu do místního drinku či kombinací s některými druhy nezralého ovoce se rizika infekce ještě zvyšují. Nadměrné užívání alkoholu, především během dne, může být v tropech škodlivé. Zásahem do regulace procesů udržujícíc­h rovnováhu vnitřního prostředí zvyšuje alkohol vylučování moči, čímž se prohlubuje dehydratac­e organismu. Diabetikům pak alkohol může způsobit nebezpečno­u hypoglykem­ii.

 ?? Jídlo z pouličního stánku často výborně chutná, ale má také svá rizika. FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Exotika.
Jídlo z pouličního stánku často výborně chutná, ale má také svá rizika. FOTO SHUTTERSTO­CK Exotika.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia