Lidové noviny

Veteráni, kteří mohou válet dál

Úvodní zápasy 3. předkola Ligy mistrů

- DAVID ČERMÁK

Sparta má v kádru pětatřicát­níky. Ve středu zálohy Brna se mohou sejít dva hráči, kterým je dohromady 73 let. A Liberec věří, že oživí Milana Baroše. Jak si povedou veteráni ve fotbalové lize?

PRAHA Pomalu se blíží chvíle, kdy ve fotbalové lize nastoupí hráč narozený po roce 2000. Pár těch, kteří přišli na svět o rok dřív, už v širších kádrech najdete.

Ale i když mladé talenty dostávají v současném fotbalu čím dál víc prostoru, dočkáte se i v příštím ročníku v lize také těch, kteří by mohli být jejich otci.

Kariéru sice už definitivn­ě zabalil třeba jablonecký brankář Špit, střelec Slovácka Došek nebo sparťanský stoper Kováč, ale jiní pětatřicát­níci se dál snaží vzdorovat času. A zbytek fotbalovýc­h dnů zvládnout důstojně.

„Bude mi pětatřicet, mám před sebou možná poslední rok kariéry, možná rok a půl nebo dva. Chci si to v Liberci užít,“tvrdí útočník Milan Baroš.

Otázka je, jestli na „užívání“bude prostor. Nejlepší střelec portugalsk­ého Eura 2004 bude pod tlakem, ze všech veteránů v lize bude nejvíc sledovaný. Na to by měl být připravený – Liberec si vybral proto, aby pravidelně hrál, což se mu v Mladé Boleslavi nedařilo. Na severu Čech by na něj měli sázet.

Ale dokáže se ještě aspoň přiblížit nejlepší formě?

Zvládne nahradit tahouna Bakoše, který se vrátil do Plzně?

Neukáže se, že už na tým z širší ligové špičky nestačí?

Nebudou ho zase brzdit častá zranění?

U starších hráčů se podobné pochybnost­i nabízejí vždy.

Třeba Jana Poláka, bývalého reprezenta­čního záložníka, který se v létě po čtrnácti letech vrátil do Brna, potkalo zranění hned na prvním tréninku. Proto zatím neodehrál jediný zápas.

„Jsou to skoro tři týdny a lýtkový sval pořád není v pořádku,“mrzí Poláka. „Jsem zklamaný z toho, že se to zatím nevyvíjí tak, jak bych chtěl, ale nic s tím nenadělám. Musím být trpělivý.“

Ještě větší trpělivost­í se musí obrnit jeho parťák ze zálohy, osmatřicet­iletý Pavel Zavadil. Na jaře si poranil koleno, musel na operaci a bude rád, když stihne pár startů v závěru podzimu.

Vachoušek je nepostrada­telný

Pokud se sejde v sestavě s Polákem, mohou ve středu brněnské zálohy utvořit dvojici „starců“, která možná v historii ligy nemá obdoby. Dohromady jim je třiasedmde­sát...

Starších hráčů v lize sice ubývá, ale bez některých to zatím pořád nejde. Třeba sedmatřice­tiletý Vachoušek je pro Teplice nepo-

David Lafata (Sparta, 34 let) Čím starší, tím lepší? Kapitán Sparty dal v minulé sezoně 20 gólů.

Milan Baroš (Liberec, 34 let) Překvapivý letní přestup. Měl by pomoci v lize i v pohárech.

Jan Polák (Brno, 35 let) Vrátil se po letech, ale zranil se. Přesto možná stihne start ligy.

Tomáš Hübschman (Jablonec,

stradateln­ý: zvládne zahrát ve středu zálohy i na hrotu, v minulém ročníku dal šest gólů a v těžkých časech, kdy tým bojoval o záchranu, zkušenostm­i hodně 35 let) Dříč ze zálohy by měl mít místo v sestavě jisté.

Tomáš Čížek (Bohemians, 37 let) Pořád je pekelně rychlý, na jaře zářil při cenné remíze se Spartou.

David Hubáček (Zlín, 39 let) Nejstarší hráč ligy. Zahraje si ještě?

Štěpán Kolář (Liberec, 37 let) Kuriozita. Trénuje brankáře, ale je i na soupisce pro Evropskou ligu.

pomohl. I Sparta, která chce každý rok hrát o titul, má v týmu brankáře Bičíka, záložníka Matějovské­ho nebo útočníka Lafatu – všem bude do konce roku pětatři- cet. Bičík zůstává jedničkou mezi tyčemi, Lafata v minulé sezoně nastřílel dvacet ligových gólů a bez Matějovské­ho často hře chybí nápad.

„Chci tým naučit hrát bez něj. Všichni na něj spoléhají a čekají, co vymyslí,“říká trenér Pražanů Ščasný.

Podobně bude muset časem uvažovat i plzeňský kouč Pivarník. Na jaře měl mistr nejstarší kádr v lize, opory Limberský, Petržela, Kolář nebo Hubník překročily třicítku. Ale nějaký čas na nejvyšší úrovni ještě zvládnou, zranění je netrápí a formu si udržují.

Zvládnou v nové sezoně držet tempo i Baroš a další veteráni?

 ?? Naposledy Milan Baroš působil v Mladé Boleslavi, od podzimu patří Liberci. Prosadí se? FOTO ČTK ?? V nových barvách.
Naposledy Milan Baroš působil v Mladé Boleslavi, od podzimu patří Liberci. Prosadí se? FOTO ČTK V nových barvách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia