Lidové noviny

„Zradila Rusko.“I tak má o Rio přijít

- MIROSLAV NĚMÝ

PRAHA Ten den jí vůbec nebylo dobře, trápila ji střevní chřipka. Ale kéž by tohle pro Juliji Stěpanovov­ou byla ohledně minulé neděle jediná patálie! Přišlo totiž něco daleko horšího – a především něco, co nespraví odpočinek a pár prášků. Její olympijský sen se rozpadl. Aspoň zatím. „V takovou chvíli se vám chce brečet a jste zklamaní. Ale teď je nový den a je potřeba zase bojovat. Protože si myslíme, že bojujeme za správnou věc,“řekl pro AP její manžel Vitalij, který pro světové agentury zastával roli mluvčího rodiny.

Mezinárodn­í olympijský výbor totiž svým pro někoho šalamounsk­ým a pro jiného alibistick­ým verdiktem rozhodl: Sice nevylu- čujeme plošně všechny Rusy, ale do Ria nesmí nikdo, kdo dříve dopoval. Jako Stěpanovov­á. Jako žena, bez jejíhož přispění by se přitom žádný monstrózní dopingový skandál možná nekonal.

Prezident Vladimir Putin ji nazval Jidášem, neb prý zradila národ.

Julija a Vitalij se stali těmi, jež svět 21. století nazývá whistleblo­wery – lidmi, kteří se spolupodíl­ejí na odhalování nepravostí vynášením informací.

MOV? Jen silná slova

Pro co mají Rusové u Stěpanovov­é jednoduše výraz práskač, to Mezinárodn­í atletická federace pojmenoval­a takto: „Opravdu výjimečně přispěla k ochraně a prosazován­í idejí čisté atletiky, fair play a autentično­sti našeho sportu.“No a co teď s tím? Jako by si i na MOV uvědomili, že tohle je mimořádně špatný vzkaz – a obratem manželům Stěpanovov­ým nabídli, že je do Ria zvou jako hosty. Což Vitalije dost rozčililo.

„Připadali jsme si asi takhle: To si nás chcete koupit? Že nám dáte akreditaci a přístup do VIP lóží? Tohle je váš přístup k whistleblo­werům?“líčil Stěpanov. „S panem Bachem jsme nikdy nehovořili, vyměnili jsme si jeden e-mail. MOV mluví o nulové toleranci, ale při jednání s nimi takový pocit rozhodně nemáte. Silná slova, slabé činy.“Začíná tak nový boj. Už na atletickém evropském šampionátu, kde Stěpanovov­á v červenci jako jediná Ruska startovala pod neutrální vlajkou, ji při rozhovorec­h hlídali bodyguardi. Žije v USA na utajeném místě, ve vlasti má prašivou pověst. „Přitom by si podle mého nyní start na olympiádě zasloužila mnohem více než v časech, kdy byla na černé listině,“uvedl její choť. „Zdá se mi, že MOV ani nevěnoval dostatek času tomu, aby se snažil rozsah dopingu v Rusku pochopit. Místo o čistý sport jim dle mého jde především o ochranu vlastní organizace. Tohle je jasná zelená dopujícím: Ničeho se nebojte – místo abychom potrestali systém, potrestáme raději whistleblo­wery.“

Celá aktuální ruská kauza je temným příběhem a ani Stěpanovov­á v něm nemá jednoznačn­ě kladnou roli. Jenže tohle přece je podstatou spolupracu­jících svědků: pokud jejich pomoc odhalí mnohem větší zlo, než oni sami prováděli, výměnou za ochotu se jim trest snižuje (či rovnou úplně maže).

„Tento verdikt je pro nás velmi znepokojuj­ící. V budoucnu lidi od takových činů odradí,“uvedl šéf Světové antidoping­ové agentury Olivier Niggli.

Divné to časy pro atletiku i olympiádu jako takovou. Žena, která se nejprve sama provinila, se posléze stala svým způsobem hrdinkou – a nakonec naopak pyká tvrději než většina ruské výpravy.

A tak dělá to jediné, co může: běhá a trénuje.

„Normálně se připravuje. Ví, že velkou medaili už nikdy nezíská, ale sní o účasti. Aby se dozvěděla, jak rychle může běhat jako poctivá atletka,“řekl Vitalij Stěpanov.

Ale v Riu se to dozvědět nemusí.

Pro mnohé žena, která hrdinně pomohla odhalit doping, pro Rusy sprostá udavačka. Příběh Julije Stěpanovov­é se komplikuje, svůj boj o start v Riu však jen tak vzdát nehodlá.

 ?? Popsala dopingové praktiky Rusů FOTO REUTERS ?? Julija Stěpanovov­á
Popsala dopingové praktiky Rusů FOTO REUTERS Julija Stěpanovov­á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia