Lidové noviny

Boj o NHL vzdali. „Farmáři“se vrací do Česka

- MICHAEL BEREŇ

PRAHA Pokud na měsíční zkoušce v Třinci uspěje americký útočník Cory Kane z Texas Stars, bude celkový počet „farmářů“na soupiskách klubů pro příští extraligov­ý ročník už šest. To by bylo nejvíc v historii!

Mistrovský Liberec získal bran- káře Romana Willa z rezervního týmu Colorada, předloňský šampion z Litvínova podepsal útočníka Richarda Nejezchleb­a (New York Rangers) a pak jsou tu tři sparťané – slovenský obránce Martin Gernát (Anaheim), bek RichardNed­omlel (St. Louis) a útočník Dominik Uher (Pittsburgh).

„Je to každodenní boj, na každou pozici jsou tam tři čtyři hráči, na trénincích pak vládne bojovná atmosféra. Byli jsme sice super parta, ale jinak na ledě jsme prostě bojovali o místo. Je to nápor na psychiku,“říkal Uher o životě na hraně mezi AHL a NHL.

V zámořských soutěžích působí desítky Čechů, vzorem úspěšného čekatele je útočník Andrej Nestrašil. Vydal se ze Slavie v 17 letech a až v sedmé sezoně si zahrál za Detroit Red Wings. Uherova cesta z Vítkovic vypadala podobně, jenom těch příležitos­tí za Penguins mělo být víc...

„Loni jsem se rozhodl zabojovat, ale teď jsem přišel na to, že Sparta bude lepší cesta,“řekl statný forvard Uher. A jeho nový sparťanský spoluhráč Nedomlel vyslovil další společný znak navrátilců: „Potřeboval jsem nějaký nový start.“

Sparta: Martin Gernát (v zámoří strávil 5 sezon), Richard Nedomlel (6), Dominik Uher (7) Třinec: Cory Kane (USA) Mladá Boleslav: Jan Růžička (1) Vítkovice: Daniel Krenželok (2)

Všechny hokejisty ubíjí náročné cestování, velká konkurence, život daleko od domova. Proto na nabídky z extraligy slyší. Doma dostanou víc prostoru na ledě, budou víc v klidu, přiblíží se reprezenta­ci.

A hráče táhnou také příklady z nedávné minulosti – třeba obránce Adam Polášek se ve Spartě rychle prosadil a po extraligov­ém stříbru se vydal do Ruska a doufá, že by to mohla být přestupní stanice do NHL.

„Šance na NHL je vždycky. Akorát musí člověk hrát dobře, nevzdat to a jít si prostě za svým. Neznamená, že když jsem se upsal tady, že tady už zůstanu navěky. Sparta je kvalitní klub, hraje Ligu mistrů a ty možnosti se mohou otevřít do Ruska, ale třeba taky zpátky do zámoří. Času je zatím dost,“uvažoval důrazný bek Nedomlel.

Zkušenosti nelitují

Až na pár výjimek vydělají na téhle „reality show“o smutných farmářích obě strany.

Proč? Hokejisté z AHL prakticky nic nestojí, za přestup klub platí pouze mateřskému celku tabulkovou hodnotu. Slováci jsou zadarmo. Většina hráčů je v ideál- ním věku – okolo 25 let. Na domácím trhu se jejich „hotoví“vrstevníci shánějí těžko.

I přes to, že juniorské hvězdičky ve hvězdy (zatím) tak úplně nedorostly, rozhodnutí o brzkém odchodu z Česka přes oceán většinou nelitují. Díky této životní zkušenosti kluci rychleji dospěli, po hokejové stránce se naučili tamnímu drilu, disciplíně, tvrdosti a samozřejmě mohli rozvíjet i svou šikovnost.

Jak vlastně šéfové extraligov­ých klubů „neznámé“hokejisty z AHL a dalších nižších soutěží v Severní Americe shánějí? Většinou se jedná o doporučení agentů, bývalých hráčů nebo se třeba zmíní o volných parťácích dřívější navrátilci. Cílenému skautingu se nejspíš žádný tým nevěnuje.

Letním přestupový­m hitem se v české extralize stává návrat „farmářů“. Příchodů ze zámořské AHL je nebývale hodně. Jenom Sparta zlákala tři hokejisty, kteří místo boje o vysněnou NHL zvolili návrat domů. Jaký je důvod?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia