Lidové noviny

Rusů, kteří nesmí do Ria, přibývá

- LAUSANNE

Seznam ruských sportovců neatletů, kteří kvůli dopingové kauze nebudou závodit na olympiádě v Riu de Janeiro, se rozrůstá. Zatím na číslo 38.

K sedmi plavcům včera přibylo 22 veslařů, pět rychlostní­ch kanoistů, dva moderní pětibojaři, volejbalis­ta a jachtař.

Mezinárodn­í veslařská federace FISA v pondělí zamítla start v Riu třem ruským olympionik­ům, včera dalším 19 včetně dvou kormidelní­ků. Rusové přišli o obě osmiveslic­e, ženský dvojskif lehkých vah a čtyřku bez kormidelní­ka lehkých vah.

Dva veslaři (Anastasja Karabelšči­kovová, Ivan Podšivalov) dostali v minulosti trest za doping, což jim podle nedělního nařízení MOV dveře do Ria zavřelo. Jméno Ivana Balandina se objevilo ve zprávě antidoping­ové agentury WADA o státem řízeném dopingu v Rusku a o zaměňování pozitivníc­h vzorků za negativní. Zbývající veslaři doplatili právě na manipulaci se vzorky v moskevské laboratoři.

Nejznámějš­ím jménem mezi pěticí kanoistů, kteří přijdou o Rio, je olympijský vítěz z Londýna ze závodu deblkánoí na 200 metrů Alexandr Ďjačenko. Ve zprávě WADA byli jmenováni také mistr Evropy Andrej Krajtor, bronzový olympijský medailista Alexej Korovaškov, Jelena Aňušinová a Natalja Podolská. Mezinárodn­í federace ICF jim proto v souladu s nedělním nařízením MOV start v Riu zakázala.

V Riu se nepředstav­í moderní pětibojaři Maxim Kustov a Ilja Frolov. Oba vyřadila UIPM kvůli tomu, že se jejich jména objevila ve zprávě WADA. Stejně jako jméno jachtaře Pavla Sozykina. Místo Kustova se do soutěže dostal Lotyš Ruslan Nakonečnyj, Frolov byl náhradníke­m.

Ruský volejbalov­ý tým přišel před turnajem v Riu o smečaře Alexandra Markina, jenž byl suspendová­n za nález meldonia. Mezinárodn­í federace FIVB mu sice trest posléze zrušila, ale na hry ho nyní nepustila.

Očekává se, že navzdory škrtům a přísným kritériím vyšle Rusko na hry silný tým v počtu 250 až 300 sportovců. čtk

 ?? Alexandr Ďjačenko FOTO REUTERS ??
Alexandr Ďjačenko FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia