Lidové noviny

Trénink mozku

-

moci, se ozval znovu. Postěžoval si, že autoři křížovek se chovají nadřazeně a schválně vyžadují po lidech přehnané znalosti, které uvádějí v tisku proto, aby rozdělili čtenáře na zdánlivě více a méně inteligent­ní.

Pokusil jsem se ho uklidnit upozornění­m na to, že v zemi, kde prezident nepřesně užívá citáty a nalézá v novinářské­m článku starém víc než sedmdesát let výroky, které neexistují, se není čemu divit.

Když si postěžoval, že mu chybí „portugalsk­á tisková agentura“na čtyři a „korejská jednotka délky“, poradil jsem mu, aby se na rozměr délky zeptal u prezidents­kého mluvčího. Je to tak skvělý mluvčí, že i když otázku nezodpoví, nabídne mu alespoň čínský rozměr.

O týden později mi Singer poslal mail. Stěžoval si, že do vyluš-

Putna

Středa Baldýnský tění indiánskéh­o rčení, které chtěl marně předběžně konzultova­t s prezidents­kým úřadem, nedostal žádnou odpověď. Je to škoda, protože jinak správně vyplnil nenápadné chytáky: „mravouk“na čtyři, což je „etik“, a „vypouštět po kapkách“, což je „ronit“. Filipínsko­u sopku na tři mu poradila manželka filipínské­ho konzula výměnou za informaci, která chyběla jí k doluštění tajenky. Potřeboval­a moravského básníka na pět. Singer jí napověděl Mahena. Byl přesvědčen, že s tím by musel souhlasit i prezident. Řekl jsem mu, že tím si nejsem zcela jist. Hlava státu má čich na to, jak, kdy a kde na co reagovat, a dovede způsobit zmatení i v závažnější­ch otázkách.

Pak si Singer postěžoval, že objevil v zadání hrubou chybu – první prezident měl být „Musaryk“. Napadlo mne, že to může být

Čtvrtek Rejžek záměr. Kdyby vyšlo, že ten současný je „Zuman“, mohlo by to mít politické pozadí. Komentátoř­i by z toho dovedli leccos vyvodit. Tato země není pro luštitele záhad.

Nedávno nás Singer opět probudil ráno dotazem, jak se jmenuje slovenský výškař na pět. Změnili jsme si telefonní číslo. Je tajné, a tak mohu zájemcům jméno slovenskéh­o výškaře klidně prozradit.

Jmenuje se „Zvara“.

Tomáše Baldýnskéh­o dnes zastupuje spisovatel Ivan Kraus. IVAN KRAUS

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia