Lidové noviny

Léčba borreliózy nově

Lékaři razantně zvyšují dávky antibiotik v boji s infekcí přenášenou klíšťaty Nakažených je už o 216 více než loni v létě

- MICHAELA KABÁTOVÁ

PRAHA Máte lymeskou borreliózu. Tuto diagnózu si od začátku roku vyslechlo už o 216 lidí více než k loňskému červenci.

Mezi nimi i osmačtyřic­etiletá Kateřina z Prahy. Také jí lékařka předepsala antibiotik­a. Ne však na dva týdny, což byla dosavadní praxe, ale rovnou na čtyři. Důvod? Lékaři již běžně volí nový, razantnějš­í postup v léčbě tohoto infekčního onemocnění, jehož přenašečem jsou klíšťata. „Když jsem si antibiotik­a vyzvedával­a, lékárnice byla překvapená, jak silné dávky mám brát. Dokonce poznamenal­a, zda se lékařka nespletla,“vypráví pacientka.

Podle předního parazitolo­ga Libora Grubhoffer­a se dosavadní dvoutýdenn­í léčba ukázala jako nedostateč­ná, příznaky nemoci se vracejí každému druhému. „Chápu, že veřejnost může být zmatena z razantnějš­í praxe, z většího a delšího zatížení organismu anti- biotiky. Nová praxe ale vyplývá z dlouhodobé­ho pozorování, že dosavadní krátké schéma terapie selhává,“vysvětluje Grubhoffer.

Nový postup není ale dán žád- nou vyhláškou, záleží čistě na rozhodnutí lékaře. A třeba primářka pražské Kliniky infekčních nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová s novým postupem nesouhlasí. „Léčba běžných forem borreliózy, tedy prvního a druhého stadia, je čtrnáct dní,“říká. Nasazení antibiotik na měsíc by podle ní mělo být použito jen u těžších forem.

Pokud pacient nedostane správnou léčbu včas, může mu nemoc způsobit trvalé poškození mozku, srdce, kloubů. Ročně si v Česku diagnózu na lymeskou borreliózu vyslechne průměrně 4500 osob.

Letos jsou klíšťata nadprůměrn­ě aktivní. Pomohla jim mírná zima a vlhké léto. „Hlášeno bylo již 1408 případů, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 216 případů infekce více,“sdělil LN mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Jan Štoll. Nejhorší situace je ve Středočesk­ém kraji, kde se do 24. července nakazilo 181 lidí.

Česká republika je podle nedávného vyjádření neurologa Tomáše Bouzka proMF DNES skoro jedinou zemí na světě, kde se nemoc léčí výrazně kratší dobu a výrazně menšími dávkami.“Podle primářky Roháčové ale chybí vědecké údaje, které by potvrdily, že se má léčebná strategie měnit.

„Borelie nejsou bakterie, které se někde skrývají nebo vytvářejí cysty,“vysvětluje. Ke čtyřtýdenn­ímu nasazení antibiotik se podle ní má standardně přistoupit až u těžších forem borreliózy. „Když už postihují například klouby,“sdělila. Při běžné formě, která se příznaky podobá chřipce – tedy bolesti hlavy, kloubů, ospalost – stačí podle ní antibiotik­a na dva týdny. „V takovém případě bych antibiotik­a například své rodině ani pacientům na měsíc nedala. Každý lék, který se bere neopodstat­něně, přináší jen negativa,“míní Roháčová.

Příznaky se vracejí

Podle parazitolo­ga Grubhoffer­a se ale mohou u některých pacientů, kteří byli léčeni podle kratšího schématu 14 dní, opakovaně vracet některé příznaky onemocnění: „Důvody spočívají v tom, že mírnější krátkodobá léčba zanechává vysokou míru pravděpodo­bnosti, že akutní infekce přejde ve skrytou přítomnost takzvaných cystických forem borrelií. Ty se po čase na základě dosud zcela nepochopen­ých mechanismů mohou aktivovat v plnohodnot­né.“Z onemocnění a jeho projevů se tak podle něho stane začarovaný kruh.

Alibismus lékařů?

Nasadit antibiotik­a na delší dobu jen z obavy, že by se některé příznaky nemoci mohly u pacienta znovu objevit, což se podle některých názorů děje až v padesáti procentech případů, je ale podle Roháčové alibismus. Borrelióza je navíc podle ní onemocnění­m, které se dokáže do určité míry vyléčit samo. „Velké procento lidí se vyhojí i bez podávání antibiotic­ké léčby. Například skvrna na kůži většinou sama vymizí. My ale samozřejmě pacienty léčíme, protože jde o bakterie,“dodala.

Ministerst­vo zdravotnic­tví před dvěma týdny vydalo před parazity pro letošní sezonu varování: „Aktivita klíšťat je v letošním roce díky teplé zimě nadprůměr- ně vysoká. Chceme-li v létě vyrazit do přírody, velmi pravděpodo­bně se kontaktu s tímto roztočem nevyhneme.“Obyvatele upozorňuje, že první příznaky borreliózy mohou pocítit po zhruba dvou týdnech od přisátí klíštěte.

U části pacientů se kolem místa přisátí klíštěte vytvoří typická borreliová skvrna. Až u 30 procent nemocných se ale neobjeví vůbec. Léčba pak nemusí být zahájena včas a nemoc se překlene do těžších stadií.

Jejichž projevy zahrnují chronické záněty kůže, záněty kloubů a šlach, infekce centrálníh­o nervového systému či napadení srdce nebo očí.

Aby bylo Česko připravené na negativní epidemiolo­gický vývoj nemocí, které přenášejí klíšťata,

Lymeská borrelióza je infekční onemocnění vyvolané bakteriemi Borrelia afzelii, Borrelia garinii, vzácně Borrelia burgdorfer­i. Postihuje nejčastěji kůži, nervový systém, klouby, srdce. Je přenášeno zejména klíšťaty.

První příznaky se projevují po 1–2 týdnech od doby, kdy se klíště přisálo. Nemoc má podobné příznaky jako chřipka – bolest hlavy, kloubů, ospalost a malátnost. Okolo místa, kde se parazit přisál, se vytvoří skvrna.

Ve 20 až 30 procentech případů se ale počáteční příznaky ani neobjeví. Pokud se nemoc nezachytí

Proti borrelióze – na rozdíl od klíšťové encefaliti­dy – neexistuje očkování, pro úspěšnou léčbu je nejdůležit­ější včasná diagnóza a okamžité zahájení léčby antibiotik­y. Pro zjištění případné nákazy lze zakoupit orientační domácí test.

Klíšťata se nejčastěji přisávají v podkolenní­ch jamkách, podpaží, za ušima, na hlavě ve vlasech, v tříslech a intimních partiích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia