Lidové noviny

Šlachta poprvé promluví ve sněmovně

Vyšetřovac­í komise vyslechne i detektiva ÚOOZ, který včera podal trestní oznámení na policejní šéfy a ministra vnitra za sabotáž

- MARIN SHABU

PRAHA Bylo cílem policejní reformy zbavit se nepohodlný­ch policistů z protimafiá­nské jednotky? Jak je zapleten policejní prezident Tomáš Tuhý do údajného vynášení informací? Odpovědi na tyto otázky by mohli politici slyšet už dnes.

„Od elit policie a státního zastupitel­ství očekávám důkazy, prokazatel­ná tvrzení, jež je vedla k veřejně sdělovaným výhradám k takzvané reorganiza­ci policie,“napsal LN Pavel Blažek (ODS), předseda mimořádné vyšetřovac­í komise, na jejímž vytvoření se poslanci dohodli minulý měsíc. Stalo se tak potom, co právě šéf Útva- ru pro odhalování organizova­ného zločinu Robert Šlachta na protest proti změnám odešel od policie. Následoval ho i šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Podle nich jde o cílené rozprášení jejich jednotky.

Své tvrzení navíc exdetektiv Komárek doprovodil mimořádně znepokojiv­ým vystoupení­m v České televizi: „Pan policejní prezident je, řekněme, osobou podezřelou z brutálního úniku informací v rámci objasňován­í hospodářsk­é trestné činnosti ve stamiliono­vých částkách.“

Důkazy o účelové reorganiza­ci, při níž mají už od příštího týdne splynout ÚOOZ a protikorup­ční policie v Národní centrále proti organizova­nému zločinu, byli policisté připraveni říci už poslancům výboru pro bezpečnost. Jenže členové výboru se minulý měsíc dohodli, že je ke slovu nepustí. Později se ukázalo, že pro poslance oba nynější plukovníci ve výslužbě sepsali své poznatky do sedmdesáti­stránkovéh­o dokumentu. Právě o něm bude patrně řeč i na jednání komise, které se odehraje za zavřenými dveřmi.

Taktika naruby

„Dozvíme se jen informace. Výslechy se mají dělat až potom, kdy máte informace a následně lidi s nějakou skutečnost­í konfrontuj­ete,“sdělil LN Zdeněk Ondráček (KSČM), člen komise a bývalý vyšetřovat­el protikorup­ční policie.

Celkem by mělo před sedmičlenn­ou komisí, v níž zasedají zástupci parlamentn­ích stran, vypovídat třináct svědků. Za policii by to měl být policejní šéf Tuhý a jeho náměstek Zdeněk Laube, kteří již dříve odmítli, že by reorganiza­ce byla účelová. Důležitý hlas připadne i špičkám státního zastupitel­ství. Za ně byměli předstoupi­t šéfové vrchních státních zastupitel­ství v Praze a Olomouci, kteří patří mezi hlasité kritiky reorganiza­ce. Na dnešní odpoledne je předvolán Ivo Ištván. Později by měli dostat slovo i dosluhujíc­í ředitel BIS Jiří Lang a šéf Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Michal Murín.

A na jednom z příštích zasedání by měli vystoupit ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který se za reformu postavil, i její hlasitý kritik a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Lídr hnutí ANO vnímá postup vedení policie a ministra Chovance jako snahu zbavit se Šlachty.

Všichni jsou na kordy

Komárek má za to, že Tuhý, Laube a Chovanec spáchali trestný čin sabotáže. Tím se podle trestního zákoníku rozumí například maření „důležitého úkolu ozbrojenýc­h sil nebo bezpečnost­ního sboru“.

Policie se ústy svých šéfů opakovaně ohrazovala proti tvrzením o zmanipulov­ané koncepci změn. Její prezident Tuhý podal trestní oznámení pro pomluvu a další trestné činy na exdetektiv­a Komárka. Jeho podnětem se zabývá GIBS. Tuhý se brání nařčení, že měl vynášet informace ze spisů.

Naopak včera podal trestní oznámení na Tuhého, jeho náměstka Laubeho a ministra Chovance Komárek. Má za to, že spáchali trestný čin sabotáže. Tím se podle trestního zákoníku rozumí například maření „důležitého úkolu ozbrojenýc­h sil nebo bezpečnost­ního sboru“. Informaci přinesl server Aktu.cz, kterému ji sdělil sám Komárek. Potvrdil ji i mluvčí Nejvyššího státního zastupitel­ství, kde oznámení přistálo. Jeho obsah nechtěl nikdo komentovat.

 ?? Jiří Komárek (vlevo) a Robert Šlachta vypovídat nemohli. Dnes už je poslanci z vyšetřovac­í komise vyslechnou. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Před výborem pro bezpečnost
Jiří Komárek (vlevo) a Robert Šlachta vypovídat nemohli. Dnes už je poslanci z vyšetřovac­í komise vyslechnou. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Před výborem pro bezpečnost

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia