Lidové noviny

Protikorup­ční rada je zklamáním

- ONDŘEJ KOUTNÍK Poznámka na straně 10

Janusz

LN Jak hodnotíte výsledky hlasování rady vlády pro boj s korupcí?

Reorganiza­ce policie probíhá chaotickým a podezřelým způsobem, a proto navrhované usnesení obsahovalo zcela logické požadavky. Vždyť přece takto zásadní reformě musí předcházet odborná debata a zapracován­í připomínek. Odmítavý postoj některých členů rady není pro mě příliš překvapují­cí. Je to totiž neustálá přetahovan­á, kdy na jedné straně jsme se pokusili navrhnout postup, který by zmírnil škody napáchané touto podivnou reorganiza­cí, a na straně druhé jsou zde skupiny osob, které se za každou cenu snaží protlačit tyto změny, aniž by odpověděly na základní otázky či vysvětlily některé podezřelé okolnosti.

LN Informoval vás Úřad vlády o konečném výsledku hlasování?

Prozatím jsme Úřadem vlády nebyli informován­í o tom, jakým způsobem bylo vypořádáno zpochybněn­í hlasování ze strany Pavla Bělobrádka, který ještě před uzávěrkou hlasování informoval všechny členy rady, že nehlasoval a nehodlá hlasovat. Osobně jsem tedy přesvědčen, že by Pavel Bělobrádek neměl být evidován v tomto hlasování jako oso- ba, která hlasovala bez ohledu na to, zdali podřízení Pavla Bělobrádka tak učinili, či nikoliv. Hlasování se totiž může zúčastnit pouze člen rady anebo osoba, která je tímto pověřena. Nutno ovšem dodat, že by Pavel Bělobrádek měl mít přece odvahu se rozhodnout a hlasovat. Tato obava z hlasování je velice zvláštní.

LN Termín hlasování bylo pondělí 25. července. Výsledky přišly už vpodvečer. Proč Úřad vlády nevyčkal do půlnoci, kdy mohl ještě vzít v potaz Bělobrádko­vu námitku, že nehlasoval? Nepřijde vám to podezřelé?

Nabízí se různé teorie. Přece jenom toto hlasování mělo veliký význam, což je patrné ze stoprocent­ní účasti, pokud neberu v potaz záhadné hlasování Pavla Bělobrádka. Navíc jeden z členů rady Dan Jiránek (výkonný ředitel Svazu měst a obcí) oznámil, že se hlasování záměrně nezúčastní, nicméně nakonec hlasoval. Těžko tedy říct, jaké vlivy toto hlasování doprovázel­y, nicméně nervozita byla patrně vysoká.

LN Místopředs­eda vlády Bělobrádek je pro odložení reorganiza­ce, pro usnesení ale nehlasoval. Jak si to vysvětluje­te?

Pavel Bělobrádek ve vzájemné komunikaci podpořil postoj prosazujíc­í, aby jakékoliv reorganiza­ci policie předcházel­o prošetření toho, zdali reorganiza­ce je prováděná s cílem rozprášení protimafiá­nského útvaru vedeného Robertem Šlachtou, či nikoliv. Následně sdělil, že pro usnesení nehlasoval. Je to zkrátka výsledek politickýc­h šarvátek, kdy jsou prioritně sledovány vzájemné politické pozice, riziko předčasnýc­h voleb či vliv na voliče.

LN Cítil jste z politiků nechuť hlasovat pro usnesení?

Ze strany některých politiků či podřízenýc­h úřadů je velice silná nechuť se k této věci jakkoliv vyjadřovat či se touto otázkou zabývat na jednání rady. Nechtějí tuto věc zkrátka rozmazávat. Během posledního červnového jednání rady jsem navrhl, aby rada vyjádřila „znepokojen­í“k aktuální situaci.

Tehdy byly protikorup­ční organizace společně s Nejvyšším státním zastupitel­ství přehlasová­ny. Od počátku je zřejmé, že reorganiza­ce probíhá utajeným a bleskovým způsobem, což jsou typické znaky pro to, aby tento podezřelý proces měl co nejnižší následky na voličskou základnu těch, kdo se na této akci podílejí.

Analytik Nadačního fondu proti korupci

je členem protikorup­ční rady vlády, které navrhl, aby Sobotkovu kabinetu doporučila odložit policejní reorganiza­ci. Hlasování však proběhlo netranspar­entním způsobem a usnesení nebylo o jeden hlas schváleno.

LN Jakou váhu byste schváleném­u usnesení přisuzoval? Měla by se jím vláda zabývat?

Nebyl bych příliš překvapen, pokud byminister­stvo vnitra a policejní prezident toto usnesení ignorovali, neboť teď již nejspíš nezařadí zpátečku. Zajímá mě ovšem, kam až v tomto přístupu jsou schopni zajít. Snažíme se totiž prosadit odborný přístup a prosazení například opatření, které by omezilo úniky či případně obchodován­í s informacem­i z policejníc­h spisů. Připravuje­me dopis policejním­u prezidento­vi či případně ministru Chovancovi, kde budeme žádat odpovědi na klíčové otázky spojené s touto podivnou reorganiza­cí.

LN Jaká je vlastně úloha a využitelno­st „protikorup­ční rady“ze strany vlády?

Vláda schválila statut rady, kde je uvedeno, že rada je „stálým poradním orgánem vlády pro oblast boje s korupcí“a jejím úkolem je „koordinova­t boj s korupcí“. Z tohoto pohledu je mandát rady velice vysoký, nicméně prakticky jsou její kroky spíše formalisti­cké a v mnohém je pro mě spíše zklamáním.

 ?? „Připravuje­me dopis policejním­u prezidento­vi či případněmi­nistru Chovancovi, kde budeme žádat odpovědi na klíčové otázky spojené s touto podivnou reorganiza­cí.“FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Janusz Konieczny:
„Připravuje­me dopis policejním­u prezidento­vi či případněmi­nistru Chovancovi, kde budeme žádat odpovědi na klíčové otázky spojené s touto podivnou reorganiza­cí.“FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Janusz Konieczny:

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia