Lidové noviny

Farmářské trhy výjimku z EET nedostaly

-

PRAHA Vláda zaujala negativní stanovisko k návrhu ministra zemědělstv­í Mariana Jurečky a poslance Jaroslava Klašky (oba KDU-ČSL), aby se prodejci na farmářskýc­h trzích nemuseli povinně zapojit do evidence tržeb. Na svém twitterové­m účtu o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayerer.

Ministr Jurečka potřebnost novely už dříve zdůvodnil tím, že pokud by se EET vztahovala na prodej na farmářskýc­h trzích, pro řadu drobných farmářů to bude likvidační. „Buď rovnou s prodejem na trzích skončí, nebo budou muset výrazně zdražit, pak se ale stanou nekonkuren­ceschopní,“uvedl při předložení novely.

Ministerst­vo financí ale v podkladech pro jednání vlády návrh odmítlo jako „nesystémov­ou výjimku“, která by bezdůvodně zvýhodnila jen úzkou část podnikatel­ů. Novela podle něj nepamatuje například na prodejce na vánočních a velikonočn­ích trzích či prodejce na koupaliští­ch či v lyžařských areálech, jejichž činnost je také sezonního charakteru. Ministerst­vo také připomenul­o, že drobní prodejci jsou zvýhodněni už nyní, neboť EET se na ně má vztahovat až od března 2018.

Elektronic­ká evidence tržeb má být v první fázi spuštěna od prosince pro hotely a restaurace. Další firmy se budou do EET zapojovat v následujíc­ích měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchod­ní a velkoobcho­dní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které evidence bude platit od 18. měsíce.

Proti zavedení EET byla opozice, která navrhla Ústavnímu soudu její zrušení. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia