Lidové noviny

Česko posílí ostrahu hranic

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Ministerst­vo vnitra se rozhodlo zareagovat na ztíženou bezpečnost­ní situaci, která u našich západních sousedů panuje po sérii teroristic­kých útoků. Posílí proto policejní hlídky u hranic s Německem. Prohlásil to včera šéf vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Kromě hraničních přechodů jsou vytipována kritická místa, kde v blízkosti hranic leží německá azylová centra. Lokality Chovanec neupřesnil, nejblíže českému území ale leží tábor v bavorském Deggendorf­u.

Policisty vnitro pošle nejen na silniční tahy a ostatní přechody vyznačené na mapách, ale i do ostatních míst, kudy je možné podle pravidel Schengenu volně přecházet do sousední země. „Jedná se i o tu zelenou hranici, zde chceme využít zkušenosti obcí,“pro- hlásil Chovanec. Vnitro odůvodňuje posily na hranicích s Německem obavou, že berlínská vláda ve své migrační politice přitvrdí a pokusí se vyhostit statisíce neúspěšnýc­h žadatelů o azyl.

Po takovém kroku volá bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU), podle něhož nemůže být vyhoštění do krizových regionů tabu. Stejně tak prý je třeba upravit zákony takovým způsobem, aby pouhá traumatiza­ce nebyla považována za zdravotní překážku násilného odsunu migrantů.

V Německu je v současné době na 160 tisíc neúspěšnýc­h žadatelů o azyl, kteří by měli teoreticky německé území opustit. Zatímco například migranty ze západního Balkánu se daří rychle vracet do domovské země, v případě Syřanů a Afghánců nucený transfer s ohledem na humanitárn­í krizi v jejich vlasti nelze provést. Německé úřady proto uplatňují institut strpění pobytu. Ten existuje i v České republice.

Plán pro měkké cíle

Kromě lepší ochrany západní hranice se chce ministerst­vo vnitra soustředit také na takzvané měk- ké cíle. Tedy koncerty, festivaly, sportovní utkání ale také další místa, kde se shromažďuj­e více lidí. Patří sem i obchodní centra nebo kostely. Nerozlišuj­e se přitom, zda jde o privátní, či veřejné akce.

Původně se počítalo s tím, že systém ochrany měkkých cílů bude součástí jedenáctib­odového katalogu bezpečnost­ních hrozeb a jejich řešení, který chtělo vnitro předložit vládě v prosinci.

Kvůli napjaté bezpečnost­ní situaci ale Chovancův úřad přípravy urychlí. Policie má nově za úkol předložit návrh již do 4. srpna, platit by začal prakticky okamžitě, a to v druhé polovině srpna.

„Situace v Evropě je velmi hektická, dynamická, takže reagujeme rychle,“uvedl Chovance.

Vnitro počítá se zřízením nonstop telefonní linky, kde budou mít organizáto­ři možnost své akce včas nahlásit, aby se policisté mohli připravit. Policie je podle ministra také připravena nakoupit například mobilní rámy, které by se na akcích podle potřeby umisťovaly.

Ochranu měkkých cílů by na Policejním prezidiu mělo mít na starosti nově vzniklé metodické oddělení, které by spolupraco­valo s pořadateli akcí a obcemi, v jejichž katastru se větší shromážděn­í lidí budou konat.

Do západního příhraničí zamíří policejní posily. Ministerst­vo vnitra se obává, že vyhoštění migranti poputují z Německa přes české území. Kromě lepší ochrany západní hranice se chce ministerst­vo vnitra soustředit také na koncerty, festivaly, sportovní utkání a další veřejné akce

Poradce z Izraele

Chovancův úřad chce využít i zkušeností ze zahraničí, konkrétně ze Spojených států a Izraele.

V týmu, který má na vnitru na starosti audit národní bezpečnost­i, již nyní působí Dan Schueftan, poradce někdejších izraelskýc­h premiérů Jicchaka Rabina a Ariela Šarona.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia