Lidové noviny

Hledáme supervakcí­nu

-

PRAHA Jenom každý třetí člověk si včas a správně vyslechne, že má lymeskou borreliózu, říká přední český parazitolo­g

Grubhoffer. Libor

LN Umíme si dobře poradit s lymeskou borreliózo­u?

Počet pacientů s diagnózou lymeské borreliózy se drží nad hranicí čtyř tisíc případů ročně, letos nic nenaznačuj­e, že tomu bude jinak. Vysoký počet diagnostik­ovaných plus další problemati­cké případy onemocnění či obrovský počet chronicky nemocných pacientů s projevy, s nimiž si současná medicína neví příliš rady, jsou varující. Odrážejí skutečnost přemnožují­cích se populací klíšťat.

LN Zjistí pacienti včas, že onemocněli tak vážnou chorobou, jakou lymeská borrelióza je?

Nejsem lékař, ale odhaduji, že jen každý třetí postižený je včas a správně diagnostik­ován a stává se pacientem s diagnózou lymeská borrelióza na začátku rozvoje onemocnění.

LN Dočetla jsem se, že se podílíte na výzkumu univerzáln­í vakcíny.

Jsme součástí evropského výzkumného konsorcia ANTIDotE, vedeného profesorem Joppem Hoviusem z Amsterdams­kého lékařského centra. V Parazitolo­gickém ústavu Biologické­ho centra AV jsme pro konsorcium užiteční svými zkušenostm­i z práce s infikovaný­mi klíšťaty a zvířecími hostiteli. Stručně řečeno, moderní technologi­í reverzní genetiky pracujeme vmezinárod­ním týmu na vytipování klíštěcích proteinů, které budou splňovat požadavky vakcín s ochranným efektem nejenom před klíšťaty samotnými, přesněji sáním hostitelov­y krve, ale budou chránit též před infekcí virem klíšťové encefaliti­dy (zánět mozku), borrelií lymeské nemoci či prvoky babesiózy ( vzácné onemocnění přenášené klíšťaty, kterým nejčastěji trpí lidé po odebrání sleziny nebo osoby se sníženou imunitou).

LN Věříte v úspěch?

Před 20 lety byl tento „fantasmago­rický“přístup neuskutečn­itelný. Dnes, se všemi vymoženost­mi moderních technologi­í, je úspěch tohoto přístupu více než pravděpodo­bný. mk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia