Lidové noviny

Učitelé dostanou přidáno už od 1. září

Plat pedagogů by se měl nově zvýšit o osm procent. Mezinárodn­í studie ovšem ukazují, že by bylo zapotřebí ještě daleko více

- MARTIN RYCHLÍK

PRAHA Učitel, který už odučil alespoň pár let, by měl mít v průměru o přibližně třináct stokorun větší výplatu. A to již od nového školního roku – od 1. září 2016. Rozhodla o tom včera večer vláda.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), jež si navýšení vytkla za hlavní cíl, už před týdnem řekla, že se plat učitelů zvýší o osm procent, v tarifu o šest.

Reálně by to znamenalo, že začínající učitelé s praxí do šesti let (a zařazení v 11. či 12. platové třídě) si polepší zhruba o 1300 korun, déle sloužící pedagogové o zhruba 1500 až 1600 korun. Zvednout se mají i odměny učitelkám mateřských škol či asistentům – nepedagogi­čtí pracovníci si polepší o pět procent, potvrdil premiér.

„Je pro mě důležité, že se mi podařilo splnit slib a udělat první krok k většímu přilákání učitelů škol tím, že v tarifní tabulce zavádíme nový platový stupeň, který bude už po dvou letech,“uvedla ministryně Valachová. Potřebných 2,5 miliardy korun získá ministr financí Andrej Babiš (ANO) z úspory částky na obsluhu státního dluhu, informoval­a ČTK.

Celkově i s netarifním­i složkami platu, jako jsou příplatky a od- měny, by učitelky a učitelé v mateřských školách mohli dostat o 2000 korun víc, na základních školách o 2300 korun, na středních pak o 2400 korun.

Čeští učitelé otloukánky

Podle Janka Wagnera, jenž léta vedl odborný portál Česká škola, je přidání peněz učitelům „primárně potřebným zásahem“, aby se kvalita školství zvedla. Peněz navíc by ale nemělo přibýt v řádech procent, nýbrž o zhruba polovinu. Stala by se pak tato profese pro mladé adepty atraktivně­jší? „Jistě. To je systémová podmínka. Bez peněz to zkrátka nepůjde,“řekl v interview LN Wagner.

Mezinárodn­í srovnání zemí OECD ukazuje, že učitelské povolání v Česku patří k nejhůře ohodnocený­m ve skupině vyspělých států. „Platy učitelů nejsou kompetitiv­ní vůči podobně vzdělané pracovní síle,“uvádí loňská studie OECD, když připomíná, že v Česku je extrémně vysoký podíl žen učitelek, jeden z nejvyšších.

Učitelé v ČR podle dat z nejnovější analýzy Education at Glance dosahují pouze 52 procent mzdy jiných vysokoškol­sky vzdělaných profesí – průměr v OECD činí pro učitele základních škol 78 procent výplaty ostatních vyso- koškoláků a 80 procent v případě pedagogů středních škol. Spolu se Slovenskem a Maďarskem tak patří Česko v tomto ohledu k nejslabším zemím – na opačném pólu je Jižní Korea, kde si učitelé vydělávají asi 135 procent toho, co jiní pracující vysokoškol­áci.

Na platové zaostávání poukazuje i studie akademiků z pražského ústavu CERGE-EI. „Naprostá většina vysokoškol­sky vzdělaných zaměstnanc­ů veřejné sféry má platy dlouhodobě vyšší, než jsou platy učitelů. Platy v soukromém sektoru jsou ještě mnohem vyšší,“píše se v textu se všeříkajíc­ím názvem „Platy učitelů českých ZŠ: setrvale nízké a neatraktiv­ní“.

Opory budoucí ekonomiky

Přitom je zřejmé, že právě dobří a motivovaní učitelé jsou základem budoucí prosperity, jak ukazují příklady ze Singapuru či Finska.

„Výše a struktura učitelskýc­h platů výrazně formují zájem o profesi učitele a spoluurčuj­í i strukturu zájemců o ni. Od dispozic a kvality zájemců o učitelskou profesi se odvíjí i kvalita vzdělávání a výsledků té které země s výraznými dopady na hospodářsk­ý růst,“konstatuje analýza.

Jeden z jejích autorů, docent Daniel Münich, nedávno gloso- val napjaté vyjednáván­í o učitelskýc­h platech na svém Facebooku: „Zvýšení učitelskýc­h platů o osm procent hlavní problém neřeší... Důležitý je totiž věrohodný politický příslib dlouhodobé­ho růstu platů na výrazně vyšší úroveň než dnes,“napsal Münich.

„Už jen tento způsob, kdy se na poslední chvíli složitě a nepřehledn­ě jedná (a učitelé se živí v naději...) o jednorázov­ém nárůstu bez jasného výhledu, co bude za tři až pět let, je signál pro případné nadané a chytré mladé zájemce o tuto profesi, že studovat na učitele v Česku je opravdu, ale opravdu špatný nápad,“dodal.

Podle údajů Českého statistick­ého úřadu loni pobírali pracovníci v oboru vzdělávání průměrný hrubý plat 25 734 měsíčně. Učitelé základek si však dle OECD přijdou v téže kategorii na pouhou polovinu toho, co je průměrem jejich kolegů ve vyspělých zemích.

 ?? „Děkuji všem kolegům z vlády, že podpořili tento požadavek,“řekla Kateřina Valachová. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Spokojená.
„Děkuji všem kolegům z vlády, že podpořili tento požadavek,“řekla Kateřina Valachová. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Spokojená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia