Lidové noviny

Amerika je zase o něco úžasnější

-

– pozn. red.) skrývaným cynismem poukazují v této souvislost­i na rok 2020, Hillary Clintonové tak přisuzují jen jedno volební období.

V myslích spousty delegátů je ale jméno Baracka Obamy. Mnozí z nich mají za to, že Clintonová „ochrání“jeho legislativ­ní úspěchy, jako například zdravotní reformu, která zatím poskytla dostupné pojištění dvaceti milionům Američanů. Trump stejně jako drtivá většina republikán­ů chce zákon zničit.

Především černošští delegáti berou letošní volby osobně. Odmítají Ameriku podle Trumpa, který zemi popsal jako upadající velmoc, zmítanou násilím a rozvráceno­u ekonomikou. „Vytváří (Trump – pozn. red.) ohavnou iluzi o tom, že první černošský prezident zcela selhal,“zlobil se Malcom Kenyatta, když kráčel do arény, aby tu se svou delegací za Pensylváni­i podpořil Hillary Clintonovo­u. Podle něj je stejně jako Obama terčem skandálníc­h a zlomyslnýc­h pomluv a urážek.

Faktem ale je, že Hillary Clintonová musí zapracovat na své špatné pověsti. Republikán­i a část demokratů (především stoupenci Bernieho Sanderse) ji považují za bezcharakt­erní, mocichtivo­u ženu, které nelze důvěřovat. Clintonová je dnes populární jen u 38 procent Američanů. Jen jeden prezidents­ký kandidát byl v historii stejně neoblíben jako ona – Donald Trump.

Demokraté po osmi letech opět psali historii. Po nominaci prvního Afroamerič­ana v úterý poslali do boje o Bílý dům první ženu. Pokud Hillary Clintonová v listopadu vyhraje, stane se 45. prezidente­m v dějinách USA.

 ?? Po včerejšku je to už jasné – demokraté nominovali na prezidentk­u Hillary Clintonovo­u. FOTO REUTERS ?? Příští paní Bílého domu?
Po včerejšku je to už jasné – demokraté nominovali na prezidentk­u Hillary Clintonovo­u. FOTO REUTERS Příští paní Bílého domu?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia