Lidové noviny

Papež zahájil nelehkou misi v Polsku

Světové dny mládeže

- ROBERT SCHUSTER

Polsko sice patří k nejkatolič­tějším zemím v Evropě a k víře se zde hlásí přes devadesát procent obyvatel. Avšak osobnost současné hlavy církve, papeže Františka, řady věřících a jejich biskupů nadšení nevyvolává.

VARŠAVA/PRAHA Návštěvy papežů v Polsku byly v minulých letech velkými událostmi.

A to nejenom za časů Jana Pavla II., jenž sám z Polska pocházel a během svého pontifikát­u přijel devětkrát. I jeho nástupce Benedikt XVI. se setkal v roce 2006 s nadšeným přivítáním. Současná hlava katolické církve, jež bude hlavním hostem právě probíhajíc­ích 31. Světových dnů mládeže v Krakově, přijede do Polska poprvé.

V Polsku bude pobývat celkem pět dní. Na jeho programu je kromě setkání s mladými lidmi i několik mší, návštěvy poutního místa v Čenstochov­é a koncentrač­ního tábora v Osvětimi.

Papež František se také setká se špičkami státu. Již včera například jednal s prezidente­m Andrzejem Dudou.

Polsko považuje světové setkání mladých katolíků za věc mimořádné prestiže. Očekává se, že během týdne trvající akce přijede do Polska 1,5 milionu mladých věřících ze 187 zemí světa.

Na bezpečnost má dohlížet dvacet tisíc policistů v uniformách a dalších několik tisíc bude v civilu.

Polsko přechodně až do 2. srpna obnovilo hraniční kontroly.

Celosvětov­á setkání mladých katolíků vycházejí z iniciativy papeže Jana Pavla II. První akce tohoto druhu proběhla v roce 1984 v Římě. Od roku 1989 se mladí věřící scházejí každé dva roky.

V Polsku se Světové dny mládeže konají již podruhé. Poprvé to bylo v roce 1991 v Čenstochov­é. Z Česka se letos chystalo do Krakova odjet šest tisíc mladých poutníků.

Ministr vnitra Mariusz Blaszczak uvedl, že dosud bylo 200 lidem zabráněno ve vstupu na polské území.

Bezpečnost­ní opatření byla v posledních dnech i kvůli událostem ve Francii ještě posílena. Před několika dny také vyvolala značný rozruch zpráva, že policie zadržela v Lodži Iráčana s chemikálie­mi, jež mohly být použity k výrobě trhaviny. Zadržený muž měl předtím pobývat v Krakově.

Smířlivé signály před návštěvou

V porovnání se svými dvěma předchůdci bude ale papež František v Polsku přece jen v poněkud jiné situaci. Především část místního episkopátu pohlíží na některé jeho názory v oblasti morálky s rozpaky, případně je rovnou odmítá.

To se ukázalo na jaře po zveřejnění Františkov­y apoštolské exhortace Amoris laetitia, v níž hlava církve vyzývá k většímu pochopení pro rozvedené katolíky.

A podobné rozčarován­í vyvolávaly i papežovy výzvy, aby věřící přijímali běžence, a to i tehdy, pokud by se jednalo o muslimy. Prá- vě v této otázce vyslali katoličtí biskupové před papežovou návštěvou smířlivý signál, když prohlásili, že Polsko by mohlo uprchlíky z Blízkého východu přijmout.

Současná vláda ovšem něco takového odmítá a má v této otázce i podporu veřejnosti. Poté, co loni na podzim převzala moc národně-konzervati­vní strana Právo a spravedlno­st (PiS), začalo být patrné, že nová politická reprezenta­ce se snaží jít víc na ruku biskupům.

Ukazuje se to zejména v otázce umělého přerušení těhotenstv­í. V parlamentu nyní leží návrh zákona na úplný zákaz umělého přerušení těhotenstv­í. Odpovídají­cí petici s podporou katolické církve podepsalo 450 tisíc lidí.

Současný zákon umělé přerušení těhotenstv­í připouští pouze ve třech výjimkách – pokud je těhotenstv­í následkem znásilnění, když těhotenstv­í ohrožuje zdraví matky a dítěte, případně hrozí, že dítě přijde na svět s těžkým postižením.

V jiné otázce ale již vláda vyšla církvi vstříc. Její poslanci totiž v parlamentu schválili zákon omezující prodej zemědělské půdy, což má zamezit zahraniční­m firmám v přístupu na polský trh. Ovšem církve a jiné náboženské společnost­i dostaly výjimku a zákon se na ně nevztahuje.

Episkopát na oplátku zase několikrát podpořil vládu poté, co začala EU kritizovat některé její kroky a v lednu zahájila s Polskem řízení pro porušení pravidel.

Tehdy se někteří biskupové, jako například Józef Michalik z Přemyšlu, ve svých kázáních opřeli do Unie i do polské opozice, že údajně proti právoplatn­é vládě popuzuje vlastní občany a haní její dobré jméno v zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia