Lidové noviny

Domácí vězení džihádistu nezastavil­o

- LEONA ŠLAJCHRTOV­Á

Dvakrát neúspěšně cestoval do Sýrie. Nakonec se po bok džihádistů přidal doma. Adel Kermiche, jeden z vrahů francouzsk­ého kněze.

PAŘÍŽ/PRAHA Adel Kermiche. Další jméno dalšího útočníka, jenž zabíjel v Evropě. Tentokrát v severní Francii. Právě devatenáct­iletý Kermiche byl jedním ze dvoumužů, kteří v úterý dopoledne vpadli do kostela ve městě Saint-Étienne-du-Rouvray a zavraždili místního pomocného kněze Jacquese Hamela.

Druhý útočník byl zřejmě Adel Malik, původem ze Savojska. O totožnosti rovněž 19letého muže přinesl včera zprávu francouzsk­ý list Le Parisien.

Mladíci podle výpovědí svědků, několika řádových sester, donutili 86letého kněze pokleknout a při recitování modliteb v arabštině mu podřízli hrdlo. Brutální čin si po vzoru radikálů z Islámského státu nahráli na mobil, uvedla jedna ze sester. Ty pak útočníkům posloužily jako živé štíty před policií, která však oba muže nakonec zneškodnil­a.

Radikalizo­val se po útocích v redakci Charlie Hebdo

Zatímco oMalikovi se ještě včera příliš mnoho nevědělo, Kermichův osud rozplétala média už od osudného úterního dopoledne. Místní policie ho už znala. Kermiche se musel každý týden hlásit úřadům, byl totiž v domácím vězení s povolenými vycházkami. Ostatně stanovený „volný čas“dodržel i při útoku, který se odehrál dvacet minut před desátou dopoledne. Kermichovi zbývalo ještě déle než dvě a půl hodiny k návratu do domu svých rodičů a sourozenců.

Soud mu nařídil domácí vězení a kontrolu elektronic­kým náramkem na noze kvůli dvěma neúspěšným pokusům dostat se do Sýrie. Radikaliza­ce muže, který se narodil v Alžírsku, ale odmala žil s rodiči ve Francii – jeho mat- ka pracuje jako profesorka a sestra je lékařkou v nedalekém Rouenu, popsal magazín Newsweek – začala loni v lednu.

„Bylo to po útocích v redakci Charlie Hebdo,“přiznala Kermichova matka v rozhovoru pro švýcarský list Tribune de Geneve. Před krveprolit­ím, které si vyžádalo dvanáct mrtvých, byl „šťastné dítě, které mělo rádo hudbu a chodilo ven s děvčaty,“popsala matka v květnu 2015. Už tehdy si policie dobře zaznamenal­a jeho jméno. Měl za sebou dva pokusy o cestu do Sýrie, kde se chtěl přidat k radikálům z takzvaného Islámského státu.

Kontakt na islamisty vyhledal na internetu. Poprvé se pokusil dostat na Blízký východ už v březnu 2015, necelé dva měsíce po útocích, které otřásly západním světem. Policie ho – ještě nezletiléh­o – zadržela v Mnichově, do Sýrie se chtěl dostat s pomocí dokladů

Jeden z pachatelů teroristic­kého útoku v Saint-Étienne-du-Rouvray – osmnáctile­tý Adel Kermiche byl francouzsk­ými tajnými službami zařazen do kategorie „S“, tedy mezi osoby představuj­ící nebezpečí pro stát. Proto také nosil elektronic­ký náramek, který ho však od teroru neodradil. Proto se nyní tento prostředek dostal do centra diskusí.

Kermiche měl od soudu zakázáno opustit department (správní jednotka odpovídají­cí českým okresům – pozn. red.), povinnost jednou týdně se hlásit na komisařstv­í a pobývat doma s výjimkou víkendů a svátků

svého bratra. Němci ho poslali zpět do Francie, kde už rodina nahlásila jeho zmizení. Kermiche musel k soudu, který mu dal podmínku. Ani ne za dva měsíce od 14 do 18 hodin a pracovních dní od 8.30 do 12.30 – právě v této době spáchal zločin.

Elektronic­ký náramek nyní nosí ve Francii asi 10 tisíc osob, z toho však pouze sedm lidí obžalovaný­ch z terorismu a šest, kteří už byli za teroristic­ké činy odsouzeni.

Televize BFMTV včera informoval­a, že Kermichův náramek v době, kdy vraždil, nefungoval. Odborník na terorismus Alain Rodier se ale domnívá, že náramek teroristy akci zastavit stejně nepřinutí. Nástroj prý funguje hlavně pro menší delikventy.

však zkusil utéct znovu. Tentokrát s dalším 16letým mladíkem. Muži se dostali do Turecka, ale i tam je objevila policie a poslala zpět do Ženevy (z místa, odkud se vydali na cestu). Tehdy média promluvila s jeho matkou. Kermiche skončil na deset měsíců ve vazbě. Soud se nakonec rozhodl pro domácí vězení, rodina se zavázala, že na něj dohlédne. Domů se vrátil letos v květnu. A zatímco matka ho popisovala jako „běžného mladíka“, jenž měl rád Simpsonovy a poslouchal Rihannu, někteří sousedé se měli na pozoru.

„Každý věděl, že ten chlapec je časovaná bomba,“svěřil se listu Le Parisien muž, který se představil jako Foued. „Byl příliš zvláštní,“dodal. Jiný soused řekl deníku Le Figaro, že Kermiche projevoval známky psychické nevyrovnan­osti. „Byl to blázen, mluvil si sám pro sebe,“citoval deník nejmenovan­ého muže.

Psychika mladíka byla vskutku narušená, což jeho rodina věděla a snažila se tento problém řešit. Kermiche byl několik let pod dohledem psychologů. Marně.

Francie nemůže po každém atentátu přijímat nový zákon. V reakci na kritiku opozice po úterním teroristic­kém útoku na severu Francie to řekl francouzsk­ý premiér Manuel Valls. Reagoval tak na slova bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, podle nějž je třeba změnit zákon. „Musíme změnit reakci na terorismus islamistů. Nepřijímám využívání intelektuá­lních schémat z minulosti v reakci na dnešní realitu,“prohlásil Sarkozy.

Islámské instituce ve Francii je třeba zreformova­t. Po schůzce s prezidente­m Hollandem to řekl rektor pařížské Velké mešity Dalil Boubakeur. Odsoudil také úterní atentát: „Jménem francouzsk­ých muslimů chci vyjádřit hluboký zármutek, který pociťují, stejně jako psychický šok z rouhačské svatokráde­že, která odporuje veškerému učení naší víry,“řekl bývalý vůdce francouzsk­ých muslimů.

 ?? Dívenka se modlí před radnicí v normandské­m městečku Saint-Étienne-du-Rouvray, kde v úterý vraždili džihádisté. FOTO REUTERS ?? Naděje, láska a mír.
Dívenka se modlí před radnicí v normandské­m městečku Saint-Étienne-du-Rouvray, kde v úterý vraždili džihádisté. FOTO REUTERS Naděje, láska a mír.
 ?? Adel Kermiche FOTO PROFIMEDIA ??
Adel Kermiche FOTO PROFIMEDIA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia