Lidové noviny

Bourne má stále s čím bojovat

- MARCEL KABÁT

Český název úvodního příběhu mu ještě nemohl přijít na jméno, dnes si naopak Jason Bourne jako titul filmu zcela vystačí. Špiona s děravou pamětí vyslal režisér Paul Greengrass po delší době do nového kola boje s tajnými službami, které chtějí ovládat lidské osudy.

Už je to čtrnáct let, co se na plátnech kin poprvé objevil Matt Damon jako dezoriento­vaný agent se ztrátou paměti, který se usilovně snaží zjistit, proč se ocitl polomrtvý v moři s číslem bankovní schránky zašitým pod kůží, proč se umí bezvadně prát, hovoří plynně mnoha jazyky a proč po něm soustavně někdo jde.

Na stránkách knih se Jason Bourne objevil ještě mnohem dříve, první román o něm autor špionážníc­h příběhů Robert Ludlum publikoval už v roce 1980. Do výrazné filmové podoby jej po dvou desítkách let přetvořili scenáristé Tony Gilroy a W. Blake Herron s režisérem Dougem Limanem. Doba se mezitím podstatně proměnila, šlo tedy o výrazný zásah do původního příběhu. Tvůrci se s požehnáním Roberta Ludluma (který se uvedení filmu Agent bez minulosti už nedožil, je však v titulcích uveden jako jeden z producentů) postarali o to, aby byl agent Bourne v nových časech uvěřitelný a aby film nabídl víc než jen dalšího neporazite­lného hrdinu s přívěskem v podobě krásné dívky. Už obsazení Matta Damona bylo překvapivé (a velmi vydařené), a ještě výraznější výhybkou ze schematick­ých kolejí se stalo angažmá netradičně půvab- né Franky Potenteové do role Bourneovy osudové partnerky Marie Kreuzové. První díl filmové série je sice plný intrik a špíny, ale zároveň je to dojemný, intimní příběh nevinnosti a citu. Odehraje se v něm jediná Bourneova milostná scéna. A efektní automobilo­vá honička (spolu s dlouhým soubojem muže proti muži pevná součást bourneovsk­ých filmů) tam proběhne v otřískaném mini.

To je ovšem dávná minulost. Režii dalších filmů předal Doug Liman Paulu Greengrass­ovi (zůstal ovšem jejich producente­m), Marie Kreuzová přišla o život a stala se pro Bournea trvalou bolestnou vzpomínkou. Ve snímcích Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum už nebylo místo pro lásku, jen pro temné účtování s minulostí i přítomnost­í amerických tajných služeb, které stvořily monstrum, v němž se oproti předpoklad­ům probudil člověk. I v těchto pokračován­ích zůstával Jason Bourne uvěřitelný­m, atypickým hrdinou a jeho příběh si udržoval kontakt s aktuální realitou. V Bourneově ultimátu z roku 2007 je v centru pozornosti snaha Bushovy administra­tivy aplikovat nelidské výslechové metody a obcházet legální postupy při zadržování či likvidaci nepřátelsk­ých osob.

Na další téma si Paul Greengrass, který tentokrát napsal scénář se zasloužilý­m bourneovsk­ým střihačem Christophe­rem Rousem, počkal do současné éry debat o soukromí a právu tajných služeb šmírovat prakticky kohokoliv. A také do doby masivních úniků informací, které tajné služby shromažďuj­í: jméno Edward Snowden je ve snímku zmíněno hned dvakrát.

Starý hrdina v nových časech

Závan nostalgie s sebou do nového filmu přináší odpadlá agentka Nicky Parsonsová (Julia Stilesová), která si s Bournem za ta léta prožila své. Novou dobu naopak reprezentu­je mladá představit­elka nastupujíc­í generace slídilů Heather Leeová (Alicia Vikanderov­á), která je doma v prostředí nových technologi­í a svět chápe v mnohém jinak než její představen­í: generaci morálně odepsaných „šedých vlků“tentokrát zastupuje Tommy Lee Jones jako ředitel CIA Robert Dewey. Ten chce nepohodlné­ho Bournea pochopitel­ně zlikvidova­t, zatímco Heather je přesvědčen­a, že by se někdejší superagent mohl vrátit do služby vlasti. Napětí mezi konzervati­vním Deweym a „lidskou“Leeovou představuj­e klíčový motiv snímku, rozehráno je sofistikov­aně a s překvapivý­m vyústěním.

Jason Bourne je v nové variaci svého dobrodružs­tví už tak trochu chlapík ze staré školy, který proti některým současným metodám svých někdejších zaměstna- vatelů nemá šanci. Jeho fyzický souboj s vrstevníke­m, osobně motivovaný­m mstitelem Assetem (Vincent Cassel) je pořád ještě strhující, ale už jako by patřil do jiného světa. Bourne si nicméně umí účinně zavzpomína­t na své staré triky, jako je matoucí rozeznění alarmů, a navíc se stále ještě dokáže „chytit“a zabojovat i s pomocí nejnovější­ch špionských hraček.

Nestaví se po bok těch, kdo touží zveřejnit veškeré tajné informace, spíš se pořád snaží přijít na kloub své vlastní historii (ukáže se, že je stále co odkrývat; když dojdou jiné nápady, vždycky je tu ještě vztah hrdiny s otcem). Jak správně tuší Heather Leeová, Bourne stále minimálně jednou nohou stojí na straně tajných služeb, které by ovšem chtěl zbavit špíny. Jenomže ta je nejspíš zadřena přímo v jejich základech, jen se čím dál ďábelštěji maskuje.

V morální debatě o právu na soukromí se tvůrci filmu Jason Bourne důrazně stavějí na stranu principů svobody: užití zla k boji se zlem nevede k ničemu dobrému, jen ke ztrátě charakteru. To ve snímku pochopí i tvůrce internetov­é sociální sítě Deep Dream Aaron Kalloor, který na počátku svého podnikání uzavřel pakt s CIA, a zradil tak své důvěřivé klienty; naivní vykreslení jeho postavy je ovšem bohužel jedním ze slabších článků filmu.

Přesto asi není důvod vyčítat Paulu Greengrass­ovi, že se ve složité problemati­ce přidržel jednoduché­ho pravidla, které je zakotveno v samotné podstatě tohoto dlouholeté­ho příběhu: svobodomys­lný jedinec se musí vždy postavit proti nelidské instituci. Jinak by to nebyl Jason Bourne.

Jason Bourne

 ?? Ambiciózní agentka Heather Leeová (Alicia Vikanderov­á) je pro Jasona Bournea (Matt Damon) nadějí i hrozbou. FOTO CINEMART ?? Mládí vpřed.
Ambiciózní agentka Heather Leeová (Alicia Vikanderov­á) je pro Jasona Bournea (Matt Damon) nadějí i hrozbou. FOTO CINEMART Mládí vpřed.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia