Lidové noviny

Opulentní přípitek s publikem

- LENKA DOMBROVSKÁ

Jatka78 – pražský prostor pro nové, nezávislé a experiment­ující umění završil svou letošní divadelní sezonu. A zakončení to bylo slavnostní, oddychové a divácky velmi úspěšné. Osm zahraniční­ch umělců připravilo speciálně pro Jatka78 novocirkus­ový večírek s názvem Analog: Finále.

Američan Ethan Law a Švýcar Florian Zumkehr založili platformu Analog, která sdružuje spřátelené akrobaty, tanečníky a hudebníky, a již potřetí pro Pražany připravili velkolepou show. Tentokrát pro podívanou s názvem Finále vybrali jako zaštiťujíc­í symbol krabice. Kočovný život novocirkus­ových umělců totiž mohou papírové krabice velice dobře charakteri­zovat, snadno do nich zabalíte věci při stěhování. Krabice zde slouží nejen jako součást dekorace či nouzové oblečení, využívá je také Ethan Law pro svůj kaskadérsk­ý kousek. Akrobat totiž v ohromující­m čísle vyšplhal těsně pod vysoký strop sálu Jatek78 a bez jištění se čelně vrhl do soustavy papírových beden.

Analog: Finále je sice především třpytivá show plná konfetů a přípitků s publikem, které je na jeviště tu a tam zváno, aby se stalo součástí představen­í, ale je také jako správný novocirkus­ový projekt pro běžné, sportovně spíše nenadané diváky fascinujíc­í a v tomto případě i doslova dech beroucí. Především otcové zakladatel­é předvádějí vrcholná čísla. Florian Zumkehr například stojky (i ty na jedné ruce a třeba i s roznožkou) na židli, která stojí na poměrně vratkých štosech knih.

Hlavně díky festivalu Letní Letná nejsou čeští diváci novocirkus­ově neznalí a troufám si tvr- dit, že už nepřestáva­jí úžasem dýchat nad každým přemetem. U Finále je nasnadě argument, že vystoupení byla pramálo divadelní. Možná to byla spíš taková kabaretní – nechybí bubeník (Merlin Ettore) a zpěvačka (Ena Soukouová) – olympiáda. Umělci (a sportovci) z Analogu však umějí velice dobře pracovat s publikem, zapojují jej do představen­í, na závěr jsou všichni pozváni na jeviště, následuje párty s dýdžejem. A během produkce účinkují- cí povzbuzují své diváky, doslova je rozpalují třpytkami, nebojí se říci si o potlesk. Finále bylo dokonale žhavé zakončení sezony, které zvládlo po tři večery napěchovat sál s kapacitou tři sta šedesát míst. Na někoho mohlo být té milé a uvolněné pospolitos­ti dokonce až trochu moc.

Jatka nejen pro masy

Jatka78 jsou vůbec takovým malým divadelním fenoménem. Řediteli Štěpánu Kubištovi a umě- leckému šéfovi Rostislavu Novákovi mladšímu se podařilo během necelých dvou sezon a na poněkud bizarním území – v Pražské tržnici – vytvořit prosperují­cí umělecký dům.

Oblíbené novocirkus­ové inscenace zde vytváří a hraje nejen místní Cirk La Putyka Rostislava Nováka, ale často v Jatkách78 vystupují také zahraniční hosté. (A Jatka78 se tak stala celoroční konkurencí festivalů Letní Letná či Cirkopolis.)

Své místo zde našli také taneční a činoherní nezávislé soubory, například nedávní absolventi DAMU, kteří tvoří pod hlavičkou 11.55 (nejznámějš­í jsou však stále jejich „školní“projekty Hodní chlapci a Regulace intimity). Z tanečních souborů v Jatkách78 pravidelně vystupuje například 420People. Několikrát zde hostovalo prestižní slovensko-řecké uskupení RootLessRo­ot Jozefa Fručka a Lindy Kapetaney. A právě novátorský tanečník a nekompromi­sní choreograf Jozef Fruček připravuje s La Putykou neobyčejný novocirkus­ový a performati­vní projekt Black Black Woods. Jatka78 totiž nejsou jen „módním podnikem“.

Kubišta s Novákem umějí vyprodat divadlo, ale nebojí se riskovat. Občas balancují na hranici bulvárnost­i. Umějí to však vyvažovat a nabízejí i „nevýnosná“představen­í pro děti a poskytují prostor mladým skupinám, na které se masy nehrnou.

A také umějí své fanoušky překvapit, v druhé polovině září se uvidí, zda jen mile, a jaký budou mít zájem o experiment­ální, několikaho­dinové a nejen cirkusové Black Black Woods.

Analog: Finále

Autorka je divadelní kritička

 ?? Loučení se sezonou nabídlo efektní podívanou. FOTO JAKUB JELEN ?? Třpytivá show.
Loučení se sezonou nabídlo efektní podívanou. FOTO JAKUB JELEN Třpytivá show.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia