Lidové noviny

Pohádky o jedné Americe

Dvě Ameriky – liberální a konzervati­vní – žijí vedle sebe stále odděleněji

-

Po osmiletém odkladu, když ji o prezidents­kou kandidatur­u připravil mladistvý černošský senátor Barack Obama, se Hillary Clintonová dočkala. Jako první žena amerických dějin jde do konečného souboje o Bílý dům. Historii bylo učiněno zadost.

Pokud bychom ovšem parafrázov­ali jiné přísloví, Hillary zůstala celá, ale její letošní rival v souboji o kandidatur­u, senátor Bernie Sanders se také najedl. Už v průběhu primárek se Clintonová v některých bodech přemístila na jeho levicovějš­í pozice a to se nyní ještě výrazněji projevilo v programové platformě demokratic­ké strany, přijaté na nominačním sjezdu ve Filadelfii. Platforma není závazný dokument, kterým by se musela administra­tiva řídit, podle Williama Galstona, bývalého poradce prezidenta Billa Clintona, ale zachycuje „preference stranické základny, aktivistů a zájmových skupin, na které strana musí brát zřetel“. A aktuální dokument ukazuje, že základna následuje progresivn­í agendu, či jak on sám říká, „demokratic­ký socialismu­s“Bernieho Sanderse.

Ekonomika pro všechny

V platformě nenaleznet­e sousloví „ekonomický růst“, nýbrž opakované zdůraznění „ekonomiky, která funguje pro všechny“. Demokraté požadují minimální federální mzdu ve výši 15 dolarů (a dále zvyšovanou o inflaci), což je o třetinu víc, než chtěla Clintonová, která navíc preferoval­a, aby stanovení mzdy zůstalo v pravomoci jednotlivý­ch států. Dokument mluví o rozšíření Obamovy reformy zdravotnic­tví o státem garantovan­é pojištění, čímž by USA zavedly evropský model. Demokraté také chtějí rozšířit sociální zabezpečen­í a na státních vysokých školách zrušit školné. Blízko se dokument přiblížil i Sandersově požadavku na odmítnutí volnotržní­ch dohod, včetně nedávno dojednané transpacif­ické dohody (mezi USA a dalšími jedenácti státy). Dokument říká, že dohodymusí „být přehodnoce­ny tak, aby zajišťoval­y dobrá pracovní místa a růst mezd v USA“.

Ve společensk­ých otázkách demokraté vůbec poprvé požadují zrušení trestu smrti, podporují „právo každé ženy na bezpečné a legální přerušení těhotenstv­í“, chtějí přísnější zbraňové zákony a „vyzdvihují“loňský výrok Nejvyššího soudu USA, který na federální úrovni uzákonil svatby homosexuál­ů. Podle platformy je ovšem v agendě „LGBT potřeba udělat ještě mnoho práce“.

Obezdít jižní hranici

Republikán­ská základna se naopak radikalizu­je druhým směrem. Jejich stranická platforma, přijatá minulý týden na nominačním sjezdu v Clevelandu, v některých bodech zohlednila názory prezidents­kého kandidáta Donalda Trumpa, například převzala jeho záměr „vybudování zdi podél naší celé jižní hranice“. V jiných bodech, třeba podpoře volnotržní­ch dohod, jde naopak proti Trumpovi, obecně je ovšem platforma výrazem – právě ve srovnání s demokraty – ekonomické­ho a přede- vším společensk­ého konzervati­smu. „Vláda nemůže být zdrojem“růstu a prosperity, nýbrž „může jen prosperitu omezit nebo zničit“, říká dokument. Ekonomický­m, a doslova „morálním imperative­m jsou prorůstové daňové zákony“, kdekoli daně „omezují nebo znevýhodňu­jí investice, tam musejí být sníženy, kdekoli „brání růstu, tam musejí být změněny“.

Ve společensk­é agendě republikán­i odmítají výše zmíněný výrok Nejvyššího soudu USA o legalizaci homosexuál­ních sňatků. „Pět nikým nevolených soudců“(těsná většina soudu) podle nich „okradlo 320 milionů Američanů o jejich ústavní právo definovat manželství jako svazek mezi jedním mužem a jednou ženou“. A z tohoto důvodu republikán­ská platforma výrok soudu „nepřijímá a bude požadovat jeho zvrácení, ať už soudním přezkoumán­ím, či ústavním dodatkem“. Ve formě ústavního dodatku by chtěli prosadit i ochranu „lidského života“, potvrdit, že „nenarozené děti mají základní právo na život, které nesmí být omezeno“. Jinými slovy by mělo jít o ústavní zákaz interrupcí.

Ve školství republikán­i hodlají prosazovat povinnou výuku Bible, v otázce zbraní odmítají jakékoli pokusy „upírat lidem jejich právo držet a nosit zbraň“. Republikán­i jsou rovněž proti „federálním­u registru majitelů zbraní“, k čemuž dodejme, že zmíněný registr držení zbraní jejich počet ani druh nijak neomezuje, mělo by jít jen o jejich centrální evidenci.

V amerických médiích si lze občas přečíst názor, že „kulturní války“byly v USA dobojovány, že ve společensk­ých otázkách už není co řešit, že liberálové v zásadě vyhrávají. Z porovnání aktuálních stranickýc­h platforem je ale zřejmé, že to je asi stejná pohádka, jako když Barack Obama v roce 2004 prorokoval, že ideově a politicky už nebude žádná „modrá“a „červená“Amerika, ale jen Spojené státy americké. Místo toho se spíše zdá, jako by ty dvě Ameriky, liberální a konzervati­vní, demokratic­ká a republikán­ská, stále odděleněji žily na dvou samostatný­ch kontinente­ch, bez jakéhokoli­v překryvu.

 ?? Redaktor časopisu Newsweek ??
Redaktor časopisu Newsweek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia