Lidové noviny

Bělobrádko­va klička

Šéf KDU-ČSL nepodpořil vlastní názor. Náhoda?

-

Lidovcům se tu a tam podaří vyhnout se zřetelnému postoji nebo čitelnému rozhodnutí typickým „nevím“. Příkladný úhybný manévr předvedl v uplynulých dnech lidovecký předseda Pavel Bělobrádek coby člen rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Ta kabinetu radí, jak bojovat s korupcí a zasazovat se o transparen­tnost. Za smysluplno­st a význam této rady však místopředs­eda vlády příliš nebojuje. Bohužel.

Na začátku týdne přistálo 18 členům rady na stole pikantní téma. Měli rozhodnout o usnesení, které vládě doporučova­lo odložit kontroverz­ní policejní reorganiza­ci. Hlasování skončilo „plichtou“9:9. Co čert nechtěl, klíčovou postavou e-mailového hlasování se stal právě Pavel Bělobrádek, ač se podle svých slov do hlasování nechtěl vůbec zapojit. Tím pádem by se k usnesení vyjádřilo jen 17 členů rady a pro schválení doporučení reorganiza­ci odložit by stačilo oněch 9 hlasů.

Jenže Bělobrádků­v sekretariá­t prý pochybil a do hlasování se zapojil. Na úřad vlády odeslal vzkaz, že jejich šéf se zdržuje hlasování. Tím se pan Bělobrádek stal aktivním hlasujícím a pro schválení usnesení již byla potřeba většina zúčastněný­ch – tedy deset hlasů. Zda šlo o nedorozumě­ní, nebo spíše tah, jak si nenahněvat koaliční ČSSD (která reorganiza­ci prosazuje) a svým „nevím“umožnit neschválen­í usnesení, se nedozvíme. Bělobrádek trvá na tom, že šlo o „šotka“jeho úředníků.

Nicméně občana zarazí, že lidovecký předseda se hlásí k zastáncům odložení kontroverz­ního slučování policejníc­h útvarů. Proč tedy v radě pro tento krok nehlasoval? Nelze se ubránit spekulaci, že se zastánci „akce reorganiza­ce“ve skutečnost­i sehrál podivnou partii. Za takovouto kličku by se věru nemusel stydět ani božský Messi. Ondřej Koutník

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia