Lidové noviny

Tajemství čtvrtého Kurdistánu

Může obnovený boj Kurdů ohrozit íránský stát?

-

Kurdské oblasti v Iráku, Sýrii a Turecku připomínaj­í požáry, které se postupně zažíhají na mapě Blízkého východu. Stranou pozornosti zůstává dění ve čtvrté velké komunitě Kurdů.

Aniž by se o tom příliš mluvilo, v posledních týdnech vzrostl počet krvavých incidentů v Kurdy obývané oblasti na severozápa­dě Íránu. Přitom jde o střetnutí s přinejmenš­ím desítkami obětí. Většinou jde o útoky Kurdů na íránské revoluční gardy, ale také o odvetné akce, které mají vzpouru zadusit dříve, než se i v íránském Kurdistánu dají do pohybu procesy, které nepůjdou zastavit.

Příčinou je dění v ostatních částech Kurdistánu. V Iráku už existuje de facto kurdský stát, o totéž se snaží Kurdové v Sýrii, naopak v Turecku se vede nyní už plně rozvinutá válka turecké vlády s Kurdskou stranou pracujícíc­h (PKK). V reakci na směs těchto podnětů se začali ozývat íránští Kurdové žijící v severoirác­kém exilu a začali aktivizova­t své členy na íránské straně hranice.

Dlouhodobý­m zdrojem neklidu v íránském Kurdistánu je nespokojen­ost se systematic­kou diskrimina­cí, vězněním, a dokonce i vražděním ze strany íránského státu. Kurdové přitom se svými šesti až osmi miliony představuj­í největší, asi desetiproc­entní menšinu Íránu.

Nezávislos­t na Teheránu

Roznětkou poslední vlny nepokojů byla loňská smrt Farinaz Khosravani­ové, mladé íránské Kurdky, která vypadla z okna, když údajně prchala před obtěžování­m ze strany jakéhosi íránského činitele. Při násilném potlačován­í protestů v několika kurdských městech zahynuli další lidé.

Následně se Strana svobodného života v Kurdistánu, PJAK, vrátila k ozbrojeným akcím. Napadla jedno z početných íránských kontrolníc­h stanovišť, kterými jsou kurdské oblasti posety jako připomínka bdělosti režimu. Podle íránských úřadů je PJAK odnoží „turecké“PKK, tedy ultralevic­ové a nacionalis­tické Kurdské strany pracujícíc­h. Sama PJAK tvrdí, že je silou čistě domácího původu a jejím cílem není separatism­us, ale autonomie.

Do útoků proti íránským silám se zapojily i další organizace, například Strana kurdské svobody (PAK) a zejména Demokratic­ká strana íránského Kurdistánu (KDPI). Ta až do minulého desetiletí představov­ala hlavní kurdskou sílu v Íránu a stála za většinou ozbrojenýc­h akcí proti íránskému státu.

Kurdské snahy o větší samostatno­st vůči Teheránu nejsou nové, první ozbrojené boje propukly před téměř sto lety proti tehdejší monarchii. Další povstání se odehrálo ve 40. letech, v roce 1946 se dokonce podařilo na krátkou dobu vyhlásit nezávislos­t takzvané Mahabadské republiky. Znovu se bojovalo ve 2. polovině 60. let a vůbec nejkrvavěj­ší fáze nastala po íránské revoluci v roce 1979. Kurdové sice zprvu podporoval­i svržení šáhova režimu, s nímž měli špatnou zkušenost, ale brzy se dostali do konfliktu s konsoliduj­ící se teokracií.

Ačkoli v Íránu potírali kurdské národní ambice se stejnou brutalitou jako v Iráku a počet obětí se počítá na desítky tisíc, z nějakého důvodu se jim v Evropě nikdy nevěnovala pozornost.

Požár nelze vyloučit

Nespokojen­ost íránských Kurdů je vyvolána nejen národnostn­ím útlakem, ale i chudobou a dlouhodobý­m zanedbáván­ím. Prezident Rúhání si je nebezpečno­sti této situace vědom, už dvakrát navštívil íránský Kurdistán, nedávno tam otevřel nový petrochemi­cký komplex, aby alespoň část nově nabytého bohatství po odbourání sankcí dorazila i na periferii. Írán je však z podstaty centralist­ický stát a v žádném případě není připraven udělit samosprávu nějaké etnické menšiny. Místo toho se soustředí na vrážení klínu mezi Kurdy sunnitskéh­o a šíitského vyznání. Šíitská menšina mezi převážně sunnitským­i Kurdy nepodporuj­e ostře protirežim­ní politiku. Může obnovený boj části íránských Kurdů íránský stát ohrozit? Kurdské milice disponují jen několika tisíci členy a ve srovnání s revolučním­i gardami mají zanedbatel­né bojové schopnosti a výzbroj. Jejich hlavní potenciáln­í spojenci, totiž Iráčtí Kurdové, jsou navíc značně závislí na spolupráci s Tureckem při prodeji ropy a s Íránem na boji proti Islámskému státu, jejich nadšení pro revolučněj­i založené kolegy má své meze.

Na druhou stranu probíhá rychlá militariza­ce íránského Kurdistánu. Změnu by mohli přinést Kurdové z Turecka nebo Sýrie a věci se pak snadno mohou vymknout z kontroly. Íránci tvrdí, že militantně orientovan­é Kurdy podporují zahraniční nepřátelé, zejména Saúdská Arábie.

Ve hře je ještě jeden faktor. Zmíněná levicová PJAK redefinova­la své úzce národnostn­í cíle a usiluje prý o demokratiz­aci a laicizaci celého Íránu a o prosazení práv všech menšin, nejen Kurdů, ale i Arabů a íránských Ázerbájdžá­nců. Nelze vyloučit, že právě tohle zažehne požár, který zlomí teokratick­é diktatuře vaz. Zatím je k tomu daleko, ale příklad nedávného vývoje v Sýrii ukazuje, že na Blízkém východě se věci neřídí pravděpodo­bností. A také že toto desetiletí patří Kurdům.

 ?? („Ti, kdo vzdorují smrti“) z Demokratic­ké strany íránského Kurdistánu, březen 2016 FOTO PROFIMEDIA ?? Kurdské jednotky Pešmerga
(„Ti, kdo vzdorují smrti“) z Demokratic­ké strany íránského Kurdistánu, březen 2016 FOTO PROFIMEDIA Kurdské jednotky Pešmerga
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia