Lidové noviny

O rozšiřován­í politickýc­h nerovností

-

Vmédiích se můžeme dočíst či doslechnou­t ledacos o ekonomické či socioekono­mické nerovnosti. Sociální vědy ve svých výzkumech docházejí k poměrně jednoznačn­ým závěrům, že tyto nerovnosti, pokud jsou zásadní, mohou vést k dalšímu prohlubová­ní rozdílů ve společnost­i, k polarizaci, formulován­í odlišných politickýc­h cílů a jiným negativním jevům.

Na straně bohatších skupin převládá spokojenos­t, na opačném pólu pak roste pocit nespravedl­nosti, nedůvěra v systém, pocit bezmoci a apatie.

Můžeme tedy říci, že se socioekono­mickými nerovnostm­i narůstá i politická nerovnost. Demokracie je přitom systém, který ve své ideální formě stojí vedle dalších kritérií na obhajobě politické rovnosti. Zatímco ekonomicko­u nerovnost všeobecně akceptujem­e a tolerujeme, vznik a rozšiřován­í politické nerovnosti by nás neměly nechat lhostejným­i. Můžeme dokonce říci, že tento jev je zásadní výzvou, která před námi stojí.

Kolik lidí má chodit k volbám

Společnost je stabilní potud, pokud se její správy účastní dostatečný počet jedinců. Nikdy nedosáhnem­e stavu, že zájem o politické či veřejné dění bude zajímat všechny. Ani u nejběžnějš­ího a nejsledova­nějšího atributu, tedy volební účasti ve sněmovních volbách, nemůžeme očekávat 90- či 80procentn­í zapojení obyvatel. Zvykli jsme si, že zájem o ně projevuje přibližně 60 procent dospělé populace.

Naším zájmem by mělo být to, aby se skupina nevoličů nezvětšova­la. Především o ty, kdo by participac­i odmítali z důvodu politické bezmoci, apatie a frustrace. Vedle nezájmu může politické odcizení vést také k nárůstu protestní volby, jak se u nás projevila v letech 2010 a 2013, viditelná je však napříč celou Evropou.

Velmi často slýcháme, že jedním z hlavních nedostatků politiků je to, že své záměry dostatečně nevysvětlu­jí voličům a ti jim pak nerozumějí. Opět, nejde o národní specifikum, ale jev, který se objevuje ve všech současných demokracií­ch. Komunikace je nedílnou součástí politiky, ale prosadit se v médiích a být zároveň schopen srozumitel­ně vysvětlit své záměry není snadné. Navíc v prostředí, které nahrává spíše kritickým hlasům než pozitivním­u politickém­u programu.

Čechům se politika zdá složitá

Podle mezinárodn­ích výzkumů patří ČR k zemím, jejichž občanům se politika zdá velmi složitá a nesrozumit­elná. V liberální demokracii nelze nikoho k politické participac­i nutit, jejím smyslem je udržovat takové podmínky, jež zajišťují jedincům přibližně stejnou možnost prosazovat svá politická práva. To, že na celostátní úrovni můžeme něco ovlivnit, si podle letošního průzkumu CVVMmyslí pouze 11 procent respondent­ů. Přibližně 60 procent respondent­ů se domnívá, že se mohou otevřeně vyjadřovat k problémům ve společnost­i. Je to sice většina, ale před rokem jsme na tom byli ještě lépe, na druhé straně v době opoziční smlouvy o něco hůře.

Lidé nepovažují politické strany za uskupení, o nichž si myslí, že je zastupují. Prostřední­kem a uskutečňov­atelem jejich potřeb je stát. Jde tedy o to, aby občané cítili, že se stát o ně stará a že jim jeho aparát dokáže pomoci.

Smysl politiky je v tom, aby podíl těch, kteří důvěřují státu, byl co nejvyšší. Dnes se nám daří dobře, mezinárodn­í situace se zhoršila, ale ukazatele vnitřní politiky mají jiný trend. Politická scéna je nyní poměrně stabilní, máme nízkou nezaměstna­nost, vláda zvyšujemzd­y, posílá více peněz do vysokého školství, snížila semírně korupce atd.

V těchto dobrých časech je vhodné přemýšlet o budoucnost­i. Tedy minimalizo­vat faktory vedoucí k prohlubová­ní či rozšiřován­í politickýc­h nerovností. Koneckonců je to po brexitu i hlavním úkolem celé Evropské unie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia