Lidové noviny

Češi dluží na daních 90 miliard

- MICHAL PAVEC

PRAHA Je to do značné míry ohromující číslo: Češi dluží na daních 89,7 miliardy korun. Jde o částku z konce června, která zahrnuje nezaplacen­é peníze za všechny druhy daní. Zdaleka největší díl nedoplatků tvoří DPH, až daleko za ní je daň z příjmu.

Zmíněných bezmála 90 miliard korun je kumulovaná částka, o kterou se „stále hraje“. Jsou to tedy peníze, na něž ještě můžou správci daně teoreticky dosáhnout.

„Je to hodně. Ideální by byla nula nebo něco málo nad ní, což je nereálné. Podstatné je, aby výše nedoplatků byla v reálně vymožiteln­é výši. Máme velké množství neplatičů v oblasti DPH, zejména v Praze,“popisuje náměstkyně mi- nistra financí Alena Schillerov­á, která má na starosti daně a cla.

Přestože statistika vyhlíží hrozivě, Finanční správa nabízí optimistič­tější pohled. Podle ní se totiž hodnota českého „superdluhu“v posledních letech snižuje. Pro srovnání: na konci roku 2013 činil 149 miliard korun. Nyní je dluh firem i běžných Čechů o více než třetinu nižší.

„V poslední době zaznamenáv­áme díky vymáhací činnosti správců daně včetně zreálňován­í nedoplatků trvalý pokles hodnoty tohoto kumulované­ho dluhu – aktuálně meziročně dokonce o 23 procent,“vypočítává Martin Janeček, šéf Generálníh­o finančního ředitelstv­í.

Změna ve způsobu vymáhání daní spočívá podle ministerst­va fi- představov­al na konci loňského roku dluh na DPH. U daně z příjmů právnickýc­h osob to bylo 13,3 miliardy.

nancí především ve zkrácení lhůty mezi vznikem nedoplatku a jeho předáním vymáhacímu útvaru. Pomohlo také důslednějš­í odepisován­í nedobytnýc­h pohledávek, kdy už lidově řečeno není u daných firem kde brát: na účtech ani na majetku.

Podle resortu prospěla snížení daňových nedoplatků také koncentrac­e vymáhání do rukou okresních finančních úřadů a větší množství neformální­ch kontaktů s dlužníky.

„Daří se nám na ně preventivn­ě působit, aby uhradili svůj dluh dobrovolně, bez provedení exekuce. Například v průběhu roku 2015 byla vybrána na úhradu vymáhaných nedoplatků ještě před nařízením exekuce částka ve výši 7,5 miliardy, což odpovídá 63 procentům z celkové částky všemi dostupnými způsoby vybraných a vymožených nedoplatků,“líčí Martin Janeček.

Zdaleka nejvyšší podíl na tom, že se daňový „superdluh“stále pohybuje u hranice stovky miliard, mají potíže českých firem s placením DPH. Na konci loňského roku představov­al dluh na této dani 75,6 miliardy korun z celkové částky 107,9 miliardy.

U daně z příjmů právnickýc­h osob to bylo „jen“13,3 miliardy. Na stejné dani dlužili běžní poplatníci necelých 11 miliard korun.

Současné vedení resortu si v oblasti daňových nedoplatků hodně slibuje od nástroje, který právě politická opozice i část podnikatel­ů kritizuje. Takzvané kontrolní hlášení DPH funguje od začátku roku, jeho záměrem je mimo jiné zabránění podvodům či vzniku nedoplatků.

miliardy korun

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia